Kihon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie można. Kihon to podstawy. Dzieli się na prawidłowy i nieprawidłowy. Ty spytałeś o nieprawidłowy.Moje pytanie: jak można zrobić później technikę z nieudawanego ataku jak jej się wcześniej w kihonie nie poznało?
P.S. Mógłbyś się Nowy chociaż przywitać, jak jesteś tu nowy, a nie od razu z grubej rury: po co kihon? ;-)
Napisano Ponad rok temu
Ależ Akahige, tu pachnie prowokacją na kilometr ;-)P.S. Mógłbyś się Nowy chociaż przywitać, jak jesteś tu nowy, a nie od razu z grubej rury: po co kihon? ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przez pierwsze kilka lat w każdej sztuce walki ćwiczymy kihon.
Nie.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego ja też prowokuję:Ależ Akahige, tu pachnie prowokacją na kilometr
W aikido jest tylko nieprawidłowy kihon, nic poza tym... ;-)
Napisano Ponad rok temu
- wejdź na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- wpisz "matt thornton aliveness"
- oglądaj do skutku
Na początek proponuję:
Trochę dłużej, trochę pełniej:
I tak trochę naokoło, ale już zupełnie długo:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jest tam tego setki. Serdecznie polecam.
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich forumowiczów, mistrzów cyzelowanego słowa, górnolotnych myśli i błyskotliwych ripost.
Witam starych kolegów i nowych.
Witam i proszę o wyrozumiałość jeśli czasem mój język giętki nie będzie w stanie wyrazić to co wymyśli głowa.
Wracając do tematu, miałem nadzieję, że moje zagajenie przyniesie mi garść dodatkowych argumentów do dyskusji z moim kolegą.
Nie miałem na celu trollowanie a raczej poprzez enigmatyczność zagajenia twórcze zamieszanie.
Wątek wędruje powoli w trochę inna stronę... Więc jeśli uczestnicy nie mają nic przeciwko temu, a moderator ma taka możliwość najlepiej go skasować żeby nie zaśmiecał forum.
Napisano Ponad rok temu
Ja mam przeciwko temu! Co ty, mietka faja? Nie poddawaj się tak łatwo! ;-)Więc jeśli uczestnicy nie mają nic przeciwko temu, a moderator ma taka możliwość najlepiej go skasować żeby nie zaśmiecał forum.
W zasadzie pytając o techniki z kihonu sam sobie odpowiedziałeś. W aikido kihon to pomieszanie z poplątaniem rzeczy rozsądnych z głupimi.
W skład podstaw wchodzą m.in. pozycja walki, poruszanie się w walce, pady, przewroty oraz inne ćwiczenia sprawnościowe przygotowujące do wykonania i odbioru techniki. I tu zaczyna się pierwszy problem, bo w aikido nie ma ( z zasady ) walki. W efekcie pojawia sie coś takiego jak kamae ze stopami ustawionymi w jednej linii, kamae z wykrzywioną przednią stopą i rozcapierzonymi paluchami rąk oraz inne dziwolągi. Jest to możliwe, ponieważ nie ma czynnika weryfikującego czyli walki. Jak nie ma czynnika weryfikującego, to wszystko staje się dozwolone, bo wynika z autorytetu mistrza danego stylu. Byłem na stażu aikido Nishio, na którym sensei z szóstym danem omawiając kamae ( akurat oni mają najsensowniejsze ) stwierdził, że yoshinkanowcy wykrzywiający przednią stopę są pieprznięci ( dosłownie tak powiedział wiercąc przy tym sobie palcem wskazującym w skroni ).
Inna durnota to podział na techniki statyczne ( kihon ) oraz techniki wykonywane w ruchu ( zwane czasem aplikacjami ) wtedy, gdy wzorzec ruchowy techniki statycznej nie pokrywa się z wzorcem techniki wykonywanej w ruchu.
Kolejna bzdura - uke wykonuje czynność zwaną "atakiem", która z atakiem nie ma nic wspólnego, bo nie jest "działaniem zmierzającym do zmiany zastanego toku zdarzeń w kierunku własnego celu walki". Przykładem mogą być "techniki" z uchwytów za ręce. Tori przełamuje chwyt tegataną, a uke wykrzywiony w chiński precel trzyma dalej jak głupi żeby zasłużyć na miano dobrego uke, którego mistrz będzie brał zawsze na środek. W ten sposób trening techniki zamienia się w rodzaj zabawy ruchowej pt. " spróbuj przykleić się do mojej ręki podczas gdy ja będę próbował cię od niej odkleić przy pomocy kokyu ho"
Dlatego najlepszy ( logiczny ) kihon znaleźć można w sztukach walki, w których się walczy.
Napisano Ponad rok temu
Świadomie nie pytałem co przez to masz na myśli bo bałem się, że odpowiesz
A tak całkiem poważnie to znałem Twoje zdanie na te temat z Twoich poprzednich postów w innych wątkach.
W wielu miejscach zgadzam się z Tobą a w niektórych nie.
Piszesz: "W zasadzie pytając o techniki z kihonu sam sobie odpowiedziałeś." Ano prawda Szerloku
Pytanie było tendencyjne. A właściwie było to zagajenie udające pytanie. Taka forma retoryczna
Jedyna wypowiedź jaka mi się przydała - to Twoja wypowiedź. A że znałem ja już wcześniej dlatego nadal uważam, że wątek nic nie wnosi i że założenie przeze mnie tego wątku było nieprzemyślane.
Napisano Ponad rok temu
Relatywna, czy nie - w tym przypadku sprawa jest prosta....prawie każde zjawisko, termin, czynność można podzielić na "prawidłowy" i "nieprawidłowy". Oczywiście, jest bardzo relatywna miara.
Prawidłowy kihon masz w boksie, szermierce sportowej, MMA, krav maga, itp. Jeżeli za punkt wyjścia przyjmiesz tzw. pragmatyczne kryterium identyfikacji sztuki walki ( czyli oparte na logicznym związku rzeczy ) to kihon jest cześcią metodyki treningowej, trening jest świadomym i celowym procesem, itd. A punktem wyjścia w aikido jest ( podobnie jak we wszystkich sztukach walki ) fizyczna konfrontacja dwóch osób. To jest to przysłowiowe "A" co to jak się je powiedziało, to trzeba powiedzieć też "B"...itd.
Z czym np się nie zgadzasz?W wielu miejscach zgadzam się z Tobą a w niektórych nie
Napisano Ponad rok temu
No właśnie takiego aksjomatycznego, idącego na skróty stylu dyskusji chciałbym uniknąć...
"Z czym np się nie zgadzasz?"
Eh... Nie powiem, bo obawiam się że odpowiesz
Ale, że zapewne i tak odpowiesz...
Dodam: Już była dyskusja na forum na ten temat. Znam Twoje zdanie.
Nie ma sensu powtarzać go przy każdej okazji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Porozmawiajmy w końcu o aikido
- Ponad rok temu
-
Morote dori kokyu ho
- Ponad rok temu
-
Staż z Shihan Katsuaki Asai 8 dan Aikido Aikikai
- Ponad rok temu