heian shodan - age uke?
Napisano Ponad rok temu
jeśli namieszałem to apytam krótko - jak osoba atakujaca ma zachować się w poz. 6,7 i 8?
Napisano Ponad rok temu
robisz shuto age uke jako blok i później kończysz klienta age uke. później tak z drugim i później tak z trzecim
Napisano Ponad rok temu
8 - oi zuki
9 - oi zuki
To tak w wielkim skrócie ;-) Prawda jest jednak taka, że ilu mistrzów,tyle bunkai i nie można zamykać się na jeden sposób wykonywania.Jednak ucząc się interpretacji danego kata najlepiej polegać na wiedzy instruktora klubowego,bo unikniesz w ten sposób niepotrzebnego zamieszania.
Kata to układ ruchów połączonych w sekwencje, które tworzą pewną całość.Nie powinno się go studiować jako całości,ale jako poszczególne sekwencje.Wtedy można odkryć jakąś przydatność tych ruchów i zrozumieć ich sens. Niektórzy mistrzowie mówią o poszczególnych kata jako o sposobie walki - np. "sposób walki Bassai dai". Każdy na swój sposób rozumie ideę ćwiczenia kata i docenia ich przydatność (lub jej brak) w praktyce samoobrony.
Przepraszam,że mało konkretów a więcej "ideologi" ,być może pozwoli Ci to lepiej zrozumieć ideę ćwiczenia kata i ich bunkai.
Napisano Ponad rok temu
Zgredol
Mylisz się. Można studiować sekwencje i całość. problem w tym że do tego jest potrzebna spora dawka wiedzy.
Napisano Ponad rok temu
Takie jest moje zdanie na temat treningu bunkai no ale tu każdy ma inne doświadczenia w tym względzie
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie kata należy uczyć się dokładnie i perfekcyjnie zgodnie z kolejnością, ale bunkai to już np. 1-2, może nawet 3 techniki (sekwencje) z kata do obrony i dalszy atak, jaki nam "wejdzie"... Oczywiście w takim ujęciu żeby wykonywać bunkai swobodnie, trzeba perfekt umieć kata w całości i na wyrywki.
Ale to tylko moje zdanie
Napisano Ponad rok temu
Ja z kolei osobiście wątpię w sens ataku oi-zuki z krokiem do tyłu.Oczywiście w tych pozycjach atakujący powinien/może robić oi-zuki. ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z kata możesz zrobić co chcesz... ale ja na przykład kierunków raczej nie zmieniam, a już na pewno nie tył-przód.Tylko nie wiem, czy można modyfikować kata do bunkai tak,
Napisano Ponad rok temu
Ja z kolei osobiście wątpię w sens ataku oi-zuki z krokiem do tyłu.Oczywiście w tych pozycjach atakujący powinien/może robić oi-zuki. ...
cofasz się i stopujesz prostym, przecież nie chodzi o koniecznie w zenkutsu głębokim w praktyce
Napisano Ponad rok temu
I atakujesz przy pomocy age uke? 3x?cofasz się i stopujesz prostym, przecież nie chodzi o koniecznie w zenkutsu głębokim w praktyce
Napisano Ponad rok temu
byłbym daleki od interpretowania tak dlugich sekwencji w podstawowych kata.
Napisano Ponad rok temu
W ogóle
byłbym daleki od interpretowania tak dlugich sekwencji w podstawowych kata.
Mnie też się wydaje, żeby nie interpretować długich sekwencji kata... 1-2 formy, które nam się przypomną w czasie ataku, potem następne 1-2 z innego kata i tak dalej. To chyba jest sens nauki kata i ich interpretacji, po 1-2 formy na wyrywki i do tego na pełnej prędkości i z siłą
I jesteś cool
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kata totalnie szkoleniowe, podstawowe. Trzy razy age uke w przód to ciężko na jakąkolwiek praktykę przełożyć wprost.
Napisano Ponad rok temu
1.BlokJak na to kata to troszkę tak, raczej trzeba by się zastanowić skąd to się tam wzięło.
Kata totalnie szkoleniowe, podstawowe. Trzy razy age uke w przód to ciężko na jakąkolwiek praktykę przełożyć wprost.
2.Uderzenie
3.Wejście do rzutu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale o realnym zastosowaniu, szansa na wykonanie trzech age uke niezależnie od potrzeby i to jeszcze w zenkutsu do przodu
Też uważam, że w realu to raczej mało prawdopodobne użycie 3x age-uke, chociażby dlatego, że o ile po pierwszym zablokowanym ataku przeciwnik może go ponowić, to raczej trzeci raz z rzędu nie będzie robił tego, co mu 2x zablokowaliśmy... Ja bym nie robił.
Napisano Ponad rok temu
Na pewno zauważyliście, że wpisałem tylko jeden blok. Potem już tylko kontrataki, nie było mowy o trzech atakach przeciwnika, choć równie dobrze może je zrobić z miejsca. Poza tym age uke może być w miejscu, może być z przekrokiem, bo dystans trzeba dostosować do wymagań sytuacji. No i to kata mówi tą kombinacją, żebyś się NIE cofał. Pominę też tutaj fakt, że jeśli zawodnik rozumie jak wygląda prawidłowe/rozsądne zenkutsu dachi, to je zastosuje w walce bez kłopotów.Też uważam, że w realu to raczej mało prawdopodobne użycie 3x age-uke, chociażby dlatego, że o ile po pierwszym zablokowanym ataku przeciwnik może go ponowić, to raczej trzeci raz z rzędu nie będzie robił tego, co mu 2x zablokowaliśmy... Ja bym nie robił.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MMA karate
- Ponad rok temu
-
Bielański Klub Kyokushin Karate
- Ponad rok temu