poczatki karate shotokan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam serdecznie. Zacząłem treningi karate shotokan. Jestem po 1 miesiącu , wrócilem do tego sportu (sztuk) po kilk latach, i pytanie -zawsze jak pamiętam nowi czekali na zgodę - znak sygnał od senseja że mogą zakupic nowe kimion i treningi cwiczyc w karatedze. Czy dalej sa podobne zasady? czy samemu podejsc do senseja czy moge juz zakupic karatege?
Rozmawialem z sensei wlasnie na ten temat jakis tydzien temu. Gi jest strojem w ktorym cwiczysz i jesli tylko decydujesz sie zaangazowac to dla samego siebie powinienes zaczac go nosic. Natomiast osoby bez nadanego 9kyu zamiast obi kiedys nosily bialy sznur - teraz juz raczej nigdzie nie stosuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze: ton twoich wypowiedzi zaczyna mnie pomalu denerwowac, wyluzuj i nie tak osobiscie prosze.
Po drugie: moge podac zrodlo tej informacji, jak wroce za dwa tygodnie do domu.
Po trzecie: skorzystam z okazji zeby wrocic do mitsudomoe - trzech przecinkow w kole, pojechales po mnie jak bym ci krzywde zrobil, zobacz do wiki i doznaj satori:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czyli Mitsudomoe to nie tylko znak krolestwa Ryukyu, to symbol shintoistyczny, stosowany powszechnie w dawnej Japonii, wystepuje na japonskich bebnach, spotyka sie go w Korei, i wielu innych miejscach. Za tworcow tego znaku uznaje sie Celtow z czasow kiedy na Okinawie mieszkaly tylko mewy... i nie bylo krolestwa Ryuku
Podsumuje - wychodzimy z zascianka, odrzucamy myslenie sekciarskie i staramy sie spojzec szerzej nawet jesli to boli - i temu celowi sluzy min. to forum dyskusyjne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapisz się do jakiegoś klubu i ćwicz karate nie będziesz się wtedy denerwować czego Ci szczerze życzę.
Jan111 no widzisz ... czas wrócić do podstaw weź się chłopie za trening karate ...
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio widziałem na moim osiedlu murzyna. Niby nic, ale murzyna ma w herbie obecny papież.
I teraz pytanie, czy ten murzyn u mnie na osiedlu w ogóle ma prawo tu być? Oczywiście dopóki murzyna Apple nie opatentuje może spać spokojnie, ale w kwesti formalnej, o to jest pytanie.
Kto był pierwszy, ten murzyn czy murzyn na fladze papy??
Napisano Ponad rok temu
Kto był pierwszy, ten murzyn czy murzyn na fladze papy??
czy ten murzyn u mnie na osiedlu w ogóle ma prawo tu być?
Oczywiście dopóki murzyna Apple nie opatentuje
A temat się zaczął niewinnie, czy można kupić karategę :roll: i przeszedł niespodziewanie w napastowanie biednych murzynów :twisted:
Chcesz" wychodzić z zaścianka i spojrzeć szerzej" ? - zapisz się do jakiegoś klubu i ćwicz karate nie będziesz się wtedy denerwować czego Ci szczerze życzę.
i jeszcze jakieś wycieczki pod prywatne adresy...
Nie, żebym się czepiał, ale temat można pomału zamykać, nic nie wnosi... a o "murzynach" i okinawie można w osobnym temacie ;-)
Pozdro i Valeriana dla wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapisz się do jakiegoś klubu i ćwicz karate nie będziesz się wtedy denerwować czego Ci szczerze życzę.
Jan111 no widzisz ... czas wrócić do podstaw weź się chłopie za trening karate ...
Jesli tylko czas pozwoli zapisze sie do sekcji karate, ale nie za przeproszeniem jakiejs bylejakiej, zapisze sie tam gdzie pcha mnie wewnetrzny glos, do sekcji ktora prowadzi yondan4! a potem klekajcie narody naucze wszystkich jak naprawde powstal swiat! Otoz swiat powstal na Okinawie!!! Pozdrawiam wszystkich lacznie z wyzej wymienionym!
Napisano Ponad rok temu
Popieram. Trollowanie (w tym przypadku ze strony yondan4) nic ciekawego nie wnosi w zadna dyskusje. A zwlaszcza o Gi.
O GI..
w judo istnieje take pojecie jak "walka o uchwyt". Dawno temu jakis chytry zawodnik sobie wymyslil, ze bluza razem z rekawami calkowice bedzie przylegac do ciala. tak zeby przeciwnik nie byl w stanie zlapac rekawa, nie mowiac juz o rzucie. Od wielu lat w judo jest sedzia techniczny, ktory mierzy szerokosc rekawow. To uwazam za ciekawe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cel dyskusji został osiągniety - Janie 111 jesteś "wielki" pięknie podpowiedziałeś - ŚWIAT KARATE POWSTAŁ NA OKINAWIE -
...co dzis juz nie ma zadnego znaczenia.
Napisano Ponad rok temu
A temat się zaczął niewinnie, czy można kupić karategę :roll: i przeszedł niespodziewanie w napastowanie biednych murzynów :twisted: /quote]
Jakie napastowanie, dobry przykład lepszy niż 1000 słów
Z innej beczki jak już sobie tak miło offtopujemy to słowo Murzyn nie jest określeniem pejoratywnym;)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Klub...masówka czy selekcja ?
- Ponad rok temu
-
Kurs Instruktora Przygotowania Kondycyjnego
- Ponad rok temu
-
Sportverein Spartakus Berlin
- Ponad rok temu