Potrzebujemy ich o wiele mniej niż białka, tłuszczów i węglowodanów, bez nich jednak nie możemy żyć. Biorą bowiem udział we wszystkich ważnych procesach życiowych, zapewniają aktywność i dobre samopoczucie. Jeśli nie dostarczymy organizmowi witamin w odpowiednich ilościach i w odpowiednim czasie, szybko dają o sobie znać różne objawy ich niedoborów, które mogą stać się przyczyną wielu dolegliwości i chorób.
Nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać większości witamin. Musimy mu je dostarczać z pożywieniem. Źródłem witamin są głównie owoce, warzywa, mięso i ryby, a także otrzymywane syntetycznie, choć pochodzące z naturalnych surowców, preparaty witaminowe.
Potrzebne nam witaminy dzielą się na rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C) i rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Te pierwsze nie są magazynowane w organizmie i dlatego muszą być mu codziennie dostarczane. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być przechowywane w organizmie w większych ilościach (nie są wydalane wraz z moczem). Wchłaniane przez jelita, a następnie transportowane przez układ limfatyczny do wszystkich komórek i tkanek, pełnią ważną rolę w regeneracji błony komórkowej. Jednak ich nadmiar może być niekorzystny dla zdrowia.
To, ile i jakich witamin potrzebujemy, zależy od naszego trybu życia, przyzwyczajeą żywieniowych, wieku i stanu zdrowia. Wyższe od osób dorosłych i zdrowych zapotrzebowanie na witaminy mają kobiety w ciąży, dzieci i młodzież, rekonwalescenci, osoby starsze lub chore. Ponieważ każdy ma inne zapotrzebowanie na witaminy, w zaleceniach podawane są normy orientacyjne. Najwięcej, bo od 100 do 200 mg dziennie potrzebujemy witaminy C. Są też witaminy niezbędne w tak małych ilościach, że podaje się je w mikrogramach (tysięcznych częściach miligrama).
Co z czym łączyć?
Witamina A najskuteczniej działa, gdy jest podawana z witaminami grupy B kompleks, D, E, wapniem, fosforem, cynkiem.
Witaminy z grupy B dobrze współdziałają z witaminą C oraz magnezem.
Witaminę C najlepiej przyjmować łącznie z wapniem i magnezem, ponieważ poprawia wchłanianie tych pierwiastków.
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu w jelicie. Działa najskuteczniej z witaminami A, C i z grupy B.
Bezcenne witaminy
Rozpoczęty przez EXPERTO, Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
mono+horse power+białko+witaminy |
Dzienniki treningowe |
|
|
||
minerały&witaminy&aminokwasy |
Dieta |
|
|
||
witaminy |
Inne sporty |
|
|
||
WITAMINY |
Sterydy i Prohormony |
|
|
||
Tuńczyk : kalorie, wartości odżywcze, witaminy i zdrowe tłuszcze. |
Diety |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
7 następnych tematów
-
KURACJA
- Ponad rok temu
-
Weider Giant Mega Mass 4000 (7000g)
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Nutrabolics NOZ Full Throttle (950 g)
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kreatyna - suplement mistrzów
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Trec HMB REVOLUTION
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Glutamina
EXPERTO - Ponad rok temu
-
HMB
EXPERTO - Ponad rok temu