Do tego momentu można się zgodzić lub dystutować. Ja bym się przychylał do tej opinni bo sam jako początkujący aikidoka chciałe za dużo i za szybko i za bardzo, mało kumając o co chodzi.Co do kontekstu kulturowego, to ja nie napisalem ze fizjologia Japonczykow jest inna niz Polakow. [ciach] Wiele cennych rzeczy jest odrzucanych dzieki nieharmonijnemu, niedojrzalemu rozwojowi jako niepotrzebne lub nieuzyteczne. Co uniemozliwia dalszy prawidlowy trening.
A tu już nie wiem czy to filozofia, teologia czy inny pies. ;-)Niedoskonaly umysl oraz niedoskonale rozwiniete zmysly nie pozwalaja nam prawidlowo dostrzegac otaczajacej nas rzeczywistosci co powoduje ciagly upadek istoty ludzkiej w kierunku niedoli, cierpienia, szarpania sie o zdobycie coraz to nowych dobr materialnych, wladzy czy prestizu ktore i tak nigdy nie zaspokoja naszej teskonty do szczesliwosci...
Im jestem starszy tym z jednej strony mam doskonalszy umysła ale z drugiej czuje jak pamięć stawia swoje ograniczenia. Tak samo ze zmysłami - wzrok się szybciej meczy i pewnie już okularki się proszą. I pewnie ma to coś wspólnego z niedolą