Knife fighting and throwing
Napisano Ponad rok temu
Vladimir Vasiliev w akcji
Napisano Ponad rok temu
W cuda Wasilijewa wolę za bardzo nie wierzyć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w skrocie: ja swego czasu rzucalem nozem praktycznie codziennie przez kilkanascie minut (20-30min) i po ok 3 miesiacach doszedlem do 8-9 celnych rzutow na 10 z odleglosci ok 4 metrow (pol obrotu noza) w cel wielkosci 30x30cm - wiec nie wiem ile trzeba by cwiczyc zeby miec 10/10 czy rzucac celnie z wiekszych odleglosci (pelny obrot, lub poltora) - nie mowiac juz o trafieniu w ruchomy cel..a ja mam takie pytanie... czy ktoś testował siłę rażenia rzucanego noża?
co do sily obalajacej - noz nie ma praktycznie zadnej, natomiast oczywiscie moze wystapic efekt psychologiczny/szok organizmu
co do sily wbicia (sie) - wchodzi jak w maslo, jesli nie trafi na kosc (na YT sa np proby z zelatyna balistyczna) - ale to tez zalezy czym rzucasz (vide: sila = masa*przyspieszenie + ksztalt ostrza i rozklad masy noza - ubrania)..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ogole sila obalajaca noza jest znikoma. Co do rzucania zeby bylo skuteczna musi cel byc statyczny. Nie widzialem jeszcze nikogo trafiajacego za kazdym razem w cel ruchomy zmienny.
a danny trejo ;-)
Napisano Ponad rok temu
ale cos co ma 40cm dlugosci i ponad 400g wagi to juz nie jest noz a maczeta..myślisz, że duży bowie lub kumunga nie ma siły obalającej? to jednak ponad pól kilo rozpędzonego żelastwa
rownie dobrze mozna od razu pojsc z rozwazaniami w strone rzucania pilum czy cegla.. ;-)
poza tym kiedys Blacha na pewnym zlocie pod Krakowem zrobil test i rzucil ze dwa razy kukri - malo nie obcinajac sobie reki, bo jednak kukri nie jest przysposobione do rzucania.. ;-)
ja np do rzucania mam zrobione specjalnie na zamowienie rzutki (dzieki Ignus!) - duze, masywne, z odpowiednim ksztaltem i rozkladem masy - ale zdecydowanie nozemy bym tego nie nazwal.. i tym mozna rzucac - ale to jest sprzet robiony pod specjalne zamowienie.. zwyklym nozem nie widze sensu rzucac na dystans dluzszy niz pol obrotu (3-4 metry)
tak z zabawnych wynalazkow do rzucania (o duzej sile) to jest np Torpedo by ColdSteel:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
rzucalem tym na innym zlocie pod Wroclawiem - wyrywalo dziury w drewnianych deskach.. ale to bydle mialo prawie 1kg wagi..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fotki i linki - bron
- Ponad rok temu
-
proca dawida, ktoś ćwiczy?
- Ponad rok temu
-
"Wszelkiego rodzaju wiatrówki"
- Ponad rok temu