tylko ippon i yuko
Napisano Ponad rok temu
jakie jeszcze ewentualnie zmiany są planowane?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiało nudą jak cholera, a teraz przynajmniej zrobienie cłapy to majstersztyk, zamiast dawnego chamskiego ciągnięcia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak uwazam, że walka w ktorej nie moge zaatkowac nog jest generalnie nie realna, szczegolnie kiedy ktos mnie ciagle po lydkach kopie a ja nie moge tej nogi zlapac...
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy nie zauwazyles ale judo bardzo stracilo na popularnosci ostatnimi czasy.
Tak uwazam, że walka w ktorej nie moge zaatkowac nog jest generalnie nie realna, szczegolnie kiedy ktos mnie ciagle po lydkach kopie a ja nie moge tej nogi zlapac...
straciło tak jak inne "stare" dyscypliny i to się zaczęło w okresie, kiedy m.in. łapanie za nogi stało sie patologią. nie twierdzę, że to jedyna przyczyna ale mylisz chronologię faktów. spadek popularności judo to wina całego szeregu przyczyn, z niektórymi teraz próbuje się walczyć.
i kiedy ktoś cię atakuje techniką nożną, możesz go za atakującą nogę złapać.
Napisano Ponad rok temu
Moim skromnym zdaniem cala teoria ipponu w judo to wlasnei znak, ze tak to sport ale idea, gdzie dazysz do "zabicia" przeciwnika ciagle jest w to wpisana. Jakby boks chcial byc budo po pierwszym tko powinien byc koniec walki:)Jjfan
realna czy nie, to jest sport.
Tak z ciekawosci moze ktos opisac ta patologie lapania za nogi? troche slyszalem ze to jest taki niezbyt fortunny difens przed wzrastajaca popularnoscia wejsc zapasniczych?
Napisano Ponad rok temu
tak oczywiscie wszystkie tradycyjne dyscypliny stracily na popularnosci, ale mysle, ze gdyby Judo było nastawione troche bardziej pod realna walke to było by troszke popularniejsze. W chwili obecnej musze sie ciagle zastanawiac czy nie robie czegos nie tak... nie moge po prostu walczyc musze uwazac zeby nie chwycic przypadkiem w zlym momencie nogi.
"i kiedy ktoś cię atakuje techniką nożną, możesz go za atakującą nogę złapać." czyli mowisz, ze kiedy ktos mnie kopie po lydkach twierdzac iz on "PODCINA" to moge wtedy tą noge zlapac? Wielokrotnie tak robiłem odruchowo i wtedy szly spiny, ze tak nie mozna i krzyki typu "HANSA, HANSA" , mowie oczywiscie o sytuacjach na randori, na zawodach Judo nie startuje ;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na zawodach nie było żadnych wysokich rzutów, tylko wszyscy cłapami lub cłapowatymi wersjami kata-gurumy jechali.
Zawodnicy z Kaukazu doprowadzili taktykę walki na cłapy do maestrii, liczyło się tak jak Jodan napisał kto mniej shido złapie.
Teraz są wysokie rzuty i według mnie lepiej to wszystko wygląda.
Odnośnie atrakcyjności wizualnej polecam obejrzeć zawody zapasów klasycznych kontra wolnych.
Wnioski są dosyć oczywiste.
Napisano Ponad rok temu
pewnie że szkoda katachy, ale nie można robić wyjątków tepiąc patologię. jest nią nie łapanie za nogi, tylko jego nadużywanie.
Napisano Ponad rok temu
Kolejny rok zmian w przepisach IJF ! Tym razem pozbywamy się punktów Waza-ari już po Igrzyskach w Londynie ma nie być tej oceny. Czas walki też ulega zmianie i w seniorach z 5-min. do 4 minut zostaje zmiejszony
Napisano Ponad rok temu
tak, mówię o takiej sytuacji. sam się bałem po wejściu nowych przepisów łapać za nogę, ale pare randori z sędzią z MP i srebrnym medalistą MP Mastersów mnie z tych obaw wyleczyło. po każdej jego próbie podcięcia (niektóre kończyły się właśnie kopnięciem w nogę) i mojej odruchowej nie dokończonej reakcji reki pytał: czemu nie złapałeś? z kontry mozna! tak długo to robił aż się z powrotem nauczyłem cłapania"i kiedy ktoś cię atakuje techniką nożną, możesz go za atakującą nogę złapać." czyli mowisz, ze kiedy ktos mnie kopie po lydkach twierdzac iz on "PODCINA" to moge wtedy tą noge zlapac? Wielokrotnie tak robiłem odruchowo i wtedy szly spiny, ze tak nie mozna i krzyki typu "HANSA, HANSA" , mowie oczywiscie o sytuacjach na randori, na zawodach Judo nie startuje ;p
Napisano Ponad rok temu
chociaz i tak mysle, ze z tymi moimi miejscowymi Judokami to nie przejdze... ostatnio mi mowili, ze moge za noge lapac tylko jezeli sobie podam czyjas noge swoja noga... że to taka kombinacja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sęk w tym, aby pokazać/udowdnić, że to była kontra a nie nowy atak.
To samo jest z kontynuacją ataku, który również może być w nogi.
Również przekładanie głowy pod ręką, aby doprowadzić do sytuacji w której będzie uchwyt jednostronny i też można zaatakować nogi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Foto Puchar Polski Judo Juniorów Wrocław 10.3. Cz.II
- Ponad rok temu
-
Zdjecia z Pucharu Polski Judo Juniorów Wrocław 10.3. Cz. I
- Ponad rok temu
-
Judo w Zielonej Górze
- Ponad rok temu