bjj ćwiczone tylko z kolan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak więć taktarow lub skrętówka powinny być w arsenale ulicznym
i wcale nie tezeba schodzić od razu na ziemię- tzn można ale dopiero na chwilę w koncowej
kiedyś bass ruten pokazywał akcje do typowej sytuacji ulicznej/ barowej- początekprzepychanka z popychaniem w ramiona ( ssak o nazwie człowiek ma swoje rytuały poprzedzajace ataka na osobnika tego samego gatunku)
z tego przechodził do dynamicznego wejścia w pas, obalenia i przytrzymanie wysoko nóg obalonego kolesia
przy odrobinie zimnej krwi można takim obalonym odgrodzic się od jego kolegów, załóżyc szybką skrętówke, zrobić zapaśnicze odwrócenie za stopę na brzuch i np unieszkodliwić stompami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jerzu chodzi o sth different:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
12,13 sekunda filmiku
ale chodzio mi jeszcze inny film w ktorym pokazywał takie wejście
nie upieram się, ze to jkaiś mega patent- po prostu ma szanse wyjść
to i tak jest the best- zawsze to stosuję na bjj
w czasach kiedy fascynowalo mnie bjj ( tj 1998-2002) pokazywano w nim sporo stójki i dzwigni na nogi
a wejście nogi chocby przez borute było uznawane za recepte na wszystko.
W przeciwnienstwie do dzisiaj malo kto wiedzial w ogóle jak się zachować gdy dobierałes sie do jego nóg lub pasa
zreszta odbiegamy od tematu.
imho z bjj mozna użyc na ulicy tyko to co pozwala ci na zmianę dystansu, szybkie wejścia i wyjścia z dystansu. to co pozwala na porawienie swojej pozycji w ciąfgu góra kilku sekund ( toczenia)
natomiast cały sportowy skill, który normlanie się ćwiczy nie poprawia szans na ulicy, a gra jaką obecnie jest bjj jest niezbyt realna
Napisano Ponad rok temu
a to nie pojdzie wtedy caly skret w kolano po prostu..? (dawno nie robilem skretowek..)
tak ogolnie to skretowka to dzwignia na kolano nie na stope
na stope to predzej taktarov
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na stope to predzej taktarov
Na stopę,to może być klucz! Taktarov jest dźwignią uciskową na łydkę,ewentualnie na staw skokowy.... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Mort, co jest wartościowego w tej technice? Właściwie nie ma w tym żadnej techniki. Co on robi? Chwyta przeciwnika tuż nad kolanami i wyrywa w powietrze. Może i zadziała jak będziesz bił się z kimś mniejszym od ciebie, z kimś kto nie jest otrzaskany i będziesz miał sam sporo siły. W innym wypadku jeszcze ci krąg wyskoczy. :razz:jerzu chodzi o sth different:
12,13 sekunda filmiku
ale chodzio mi jeszcze inny film w ktorym pokazywał takie wejście
nie upieram się, ze to jkaiś mega patent- po prostu ma szanse wyjść
To już lepiej jest chwycić go w środku ciężkości i korzystając z impetu obrócić. Tam gdzie zawodzi brak siły, pomaga znajomość fizyki. ;-)
Napisano Ponad rok temu
zdziwisz się wyszło mi na giościu ok 110 kg ( ja ok 75)
a z gośćmi 90-100 kg kiedyś zrobiłem to kilkanaście razy pod rząd, raz za razem.
nie no, pewnie mozecie mi udowadniać, że niemożliwe jest zrobienie rzeczy, ktore sam trobiłem ;-)
dynamicnze uderzenie barkiem sklada przecienika jak scyzoryk- chyba, ze wykona sprawl
dlatego tak cenne jest zamarkowanie wczęsniej wymiany na górę-( lub przynajmniej udawanie odepchnięcia) przeciwnik też odruchowo odpowiada na górę, co powoduje,żę :
1) idzie do przodu zaciosem co jest idelana sytuacją dla wejścia
2) że nie jest przygotowany na zejscie w dól ,a jezeli już nawet zareaguje to spodziewa się uderzenia na dól i spróbuje się cofnąc lub zgiąć ( to odruch)- a takei dizałanie wspóldziała z naszym działaniem- uderzenie barkiem w pas przenosi środek cięzkośći do tyłu a przytrzymanie nóg uniemożiwia mu uratowanie
znam tez relację, zep odobnego obalenia uczył niejaki Wallen na seminarium organizowanym przez Matuszczaka lata świetlne temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
walka z dwoma a obalenia
- Ponad rok temu
-
Tony Blauer
- Ponad rok temu
-
skuteczność obrony a wiek
- Ponad rok temu
-
w pociagu
- Ponad rok temu
-
Samoobrona Kinect - nauka samoobrony... przed telewizorem
- Ponad rok temu
-
Skutecznosc a uzyte techniki
- Ponad rok temu
-
I Wojna światowa - szkolenie
- Ponad rok temu
-
Smutna rzeczywistosc: Fotki i linki (bez drastycznych zdjec)
- Ponad rok temu
-
Jak pokonać Zapaśnika?
- Ponad rok temu
-
problem z przełamaniem sie po prażce
- Ponad rok temu