Fairbairn OSS
Napisano Ponad rok temu
Ten filmik z waszej strony:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
...mocno mnie zaniepokoił. :nie: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fajny cytat - ogladalem ostatnio dokument Ksiezyc to Zyd - o kibicu Legii co odkryl ze jest Zydem:) ale ja nieo tym...However, in case you are caught unarmed, foolishly or otherwise, the tactics shown here will increase your chances of coming out alive.
jest tam taki fragment jak wspomina czasy zadym na osiedlach i mowi, ze 1 rzecza jaka sie robi jak ktos na ciebie leci to sie rozgladasz dookola co zlapac w rece, kamien, draga cokolwiek- widac bylo ze to wiedza poparta doswiadczeniem:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Normalnie, jak w dziale AIKIDO... ;-)a co to jest skuteczność?
Skuteczność jest jedną z postaci sprawnego działania, jej miarą jest wyłącznie stopień realizacji celu ( nie liczy się relacja nakładów do efektów ). Czyli jest kategorią sprawnościową, związaną z działaniem.
Napisano Ponad rok temu
możliwość weryfikacji technik taka sama ;-)Normalnie, jak w dziale AIKIDO... ;-)
Napisano Ponad rok temu
Tak na poważnie staram się aby techniki które uczę działały na ulicy wiec sam je sprawdzam lub obserwuje inne zdarzenia i analizuje. Nie interesują mnie sztuki walki lecz prostota wykonania dla przeciętnego człowieka.
Napisano Ponad rok temu
możliwość weryfikacji technik taka sama ;-)Normalnie, jak w dziale AIKIDO... ;-)
Oczywiście, zawsze jest taka sama, bo to nie technika decyduje o skuteczności tylko człowiek.
Napisano Ponad rok temu
Co nie znaczy, że każda technika jest tak samo skuteczna w danej sytuacji (zakładając takie same umiejętności techniczne wykonującego)....to nie technika decyduje o skuteczności tylko człowiek.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, zawsze jest taka sama, bo to nie technika decyduje o skuteczności tylko człowiek.
Podzielam ten pogląd
Napisano Ponad rok temu
Nieprawda. Albo inaczej - technika nie istnieje bez człowieka, wiec takie rozgraniczanie wprowadza tylko metodologiczne zamieszanie.Oczywiście, zawsze jest taka sama, bo to nie technika decyduje o skuteczności tylko człowiek.
Napisano Ponad rok temu
Nieprawda. Albo inaczej - technika nie istnieje bez człowieka, wiec takie rozgraniczanie wprowadza tylko metodologiczne zamieszanie.
A czym dla Ciebie jest skuteczność w systemach combat? Swoimi słowami poproszę ;-)
Napisano Ponad rok temu
Ależ proszę bardzo.Swoimi słowami poproszę
Tym samym, co skuteczność np. w BJJ. Istotne jest określenie celu działania i z tego tylko powodu combaty będą się rożniły od BJJ. W combatach będzie chodziło do szukanie takich rozwiazań ruchowych, które umożliwią wyjście cało z sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia "na ulicy". Zagrożenie stanowią typowe zachowania napastników możliwe do analizy statystycznej. Będą to np. sucker punch, zagrożenie bronią palną, próba zaboru broni w szamotaninie i wykorzystania jej przeciw właścicielowi, czy atak nożem. Przykładowo, niska statystyczna skuteczność technik obrony gołymi rękoma przed atakami nożem spowodowała zastąpienie ich użyciem broni palnej. Skuteczność mierzona jest stosunkiem prób zakończonych powodzeniem do wszystkich podjętych prób zastosowania danej techniki.
Na podobnej zasadzie analizowana jest np. skuteczność poszczególnych rodzajów amunicji: 9 mm, 38 Specjal, 40 S&W, 45 ACP. Powstały w ten sposób tabele mocy ( rażenia ) obalającej pocisku, których zawartość różni się od tego, co wynika ze wzoru na energię kinetyczną ( co pokazała strzelanina w Miami 11 kwietnia 1986 roku ).
Fairbairn postępował podobnie. Jego jednostka uczestniczyła w ponad 600 akcjach bojowych na ulicach Szanghaju. Po wszystkim analizował sukcesy i porażki, szukał związków przyczynowo-skutkowych. I wymyślał rzeczy skuteczne jak np. point shooting, który sprawdza się do dziś. O proszę ( Uwaga! Będzie trup! ):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Miałem okazje ćwiczyć Gutter Fighting u emerytowanego sierżanta RMC. Mimo ze po wcześniejszym zapoznaniem się z instrukcjami (All in Fighting, Get Tought) miałem mieszane uczucia to po szkoleniu diametralnie zmieniłem zdanie. To jeden z najprostszych i nadal skutecznych systemów walki z jakimi się zetknąłem. Wszystko łączyliśmy z użyciem broni w rożnych układach - podobnie jak ćwiczy SAS. Nie oszukujmy sie - system F/S obliczony jest na zadanie maksymalnie niebezpiecznych urazów przeciwnikowi. pamiętajcie tez ze Policja w Shanghaju praktycznie nie miała żadnych ograniczeń w zakresie tzw środków przymusu bezpośredniego wiec nawet dla maksymalnych technik (uderzenia kantem dłoni w gardło, shredder czy strzał z kolana którego celem było połamanie miednicy) było tam miejsce. Obecnie brytole wracają do tego systemu wyszkolenia a tacy ludzie jak Morrison, maja full roboty - ale odwalili też kawał dobrej roboty bo dostosowali F/S do obecnych realiów. Co do użycia tych technik - na "robocie" użyłem ich raz, i raz tez w bójce z chłopakami z Legion Etrangere - chyba największymi skurwielami i... no cóż dostali oklep a było ich więcej.
Ja mam pytanie Lewro JAKIM PRAWEM W TYTULE TEGO FILMU POJAWIA SIĘ NAZWISKO FAIRBAIRNA?! PRZECIEZ ON NIE MA NIC!!! WSPÓLNEGO Z TYM CO ROBIŁ FAIRBAIRN.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisz czasem coś więcej o swoich doświadczeniach.
Właśnie to miałem na myśli jak pisałem, że ten filmik mnie zaniepokoił... :nie:Ja mam pytanie Lewro JAKIM PRAWEM W TYTULE TEGO FILMU POJAWIA SIĘ NAZWISKO FAIRBAIRNA?! PRZECIEZ ON NIE MA NIC!!! WSPÓLNEGO Z TYM CO ROBIŁ FAIRBAIRN.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krav Maga Poznań
- Ponad rok temu
-
Krav Maga - Gdańsk - wybór sekcji/trenera
- Ponad rok temu
-
Defendo
- Ponad rok temu