Prostowanie przy podciąganiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no bo pomysl, jak to by mialo obciazac stawy? przeciec martwy sie robi na prostych lokciach, z duzo wiekszym ciezarem.
Napisano Ponad rok temu
Generalnie należy stosować pełny zakres ruchu w ćwiczeniu mięśni. Tak jak pisze Novo, nie można się opuszczać bezwładnie, trzeba ruch kontrolować przez cały czas. Jedynie w przypadku bardzo wysokiej intensywności i ilości treningów należy ponoć unikać podciągania podchwytem ze względu na duże obciążenia łokci:
Cały artykuł [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], warto go przeczytać żeby zrozumieć, co to jest bardzo wysoka intensywność według autora - chodzi o naprawdę bardzo dużą ilość powtórzeń.Of course, many guys do pull-ups from a fixed bar every day, or every other day, and don't have any problems. Most often it's because their frequency is low enough to avoid it. With high frequency training, however, you've got to get everything right from the start. For pull-ups, this means allowing natural wrist rotation.
Now, if for some unforeseen reason you absolutely can't get access to rings or TRX straps, the next best option is to do the high frequency pull-ups with a neutral, fat grip. The hammer grip is easiest on the elbows and fattening the grip takes more stress off them. However, you'll still likely run into problems, even with a fat, neutral grip, if you do enough of them.
The absolute worst culprit is the chin-up from a fixed bar. Just hang from a bar with your palms supinated and you'll immediately feel tension in your elbows. I've recommended the fixed bar chin-up for years, but things change. It's completely out of all my current training programs because it locks the wrists in the most stressful position to the elbows.
Napisano Ponad rok temu
Co do sposobow chwytu drazka. Ja np robie tak ze podchwytem (bardzo rzadko sie tak podciagam) lapie tylko i wylacznie na szerokosc barkow i weziej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy lepiej iść na siłownie i robić 'siłę'?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wcześniej podciągałem się szerokim nachwytem, ostatnio podciągam się wąskim podchwytem i nachwytem z sekundą przerwy na górze i wolną fazą negatywną, ponieważ chcę trochę poprawić biceps.A jak się podciągasz: podchwytem czy nachwytem?
Napisano Ponad rok temu
Wąski nachwyt według mnie ma mało sensu, bo biceps dużo lepiej pracuje przy podchwycie, ale nie mam żadnego źródła na potwierdzenie tego przypuszczenia - próbowałem wąski nachwyt ze względu na framugę i tak to widzę po samo-obserwacji.A jaki chwyt waszym zdaniem najlepiej stosować przy podciąganiu nachwytem wąsko (tzn. żeby szło głównie na biceps)? Chwytacie na szerokości barków czy bliżej brody?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nuta na trening
- Ponad rok temu
-
Kręcz karku
- Ponad rok temu
-