coś dla seniora w Poznaniu
Napisano Ponad rok temu
To mój pierwszy post, więc się chciałem przywitać (dzień dobry) i przechodzę do sprawy.
Co polecilibyście dla „emeryta” (ok 35 lat) w Poznaniu? Pytam zarówno o SW (nie każdą w moim wieku chyba da się trenować, jak i o konkretne kluby.
Trochę więcej danych – trenowałem kiedyś (szkoła średnia i później) kyokushin i krav maga (łącznie będzie pewnie z 5-6 lat) więc jestem trochę otrzaskany (w przenośni i dosłownie ) w te klocki. Ale lata pracy za biurkiem i niezdrowy tryb życia zrobiły swoje. Trochę biegam i bawię się hantlami, żeby poprawić kondycję, więc może nie jest najgorzej.
Teraz dojrzałem do tego, żeby trochę się więcej ruszać, poprawić kondycję, no i czegoś nauczyć (nie mam ambicji zostawać street fighterem, ale po coś się te sztuki walki trenuje, nie?) Szukam zatem czegoś w miarę skutecznego, zapewniającego wysiłek, ale bez przesady. Mam sentyment do SW tradycyjnych, białe kimona i kolorowe paski (jak byłem mały to mało kto słyszał w Polsce o innych „wynalazkach”). Z drugiej strony jestem otwarty na inne rzeczy pozwalające się poruszać i dające jakąś tam skuteczność.
I teraz sedno – co warto w moim wieku zacząć, a czego lepiej nie bo i tak nic się nie nauczę? Najprostsze rozwiązanie to powrót na kyokushin lub KM, ale na to pierwsze chyba jestem za stary i mam za słabą kondycję (niech młodsi pokazują jakimi są twardzielami). Co do KM jeszcze się waham.
Myślałem trochę o judo – od małego mi się podobało, ale nigdy nie złożyło się spróbować - albo o shotokan. Ale podobno z judo „rekreacyjnym” jest kiepsko – chyba nie ma sekcji dla dorosłych początkujących. No i znowu – czy w tym wieku da się jeszcze czegoś nauczyć i do czegoś dojść w judo lub shotokan?
Myślę też o Słyszałem też o wing tsun/chun – że można w każdym wieku. Coś możecie polecić w Poznaniu?
Mówią, że skuteczne też jest MMA i BJJ, ale mam wrażenie, że tam raczej można spotkać wysportowanych 20-latków, więc raczej to nie dla mnie - nie chcę latać po całej macie ;-)
Wiem, ze teoretycznie najprościej przejść się do iluś tam sekcji, ale to tylko teoria. Jak się ma trochę zobowiązań rodzinnych i zawodowych to nie jest już takie proste. Dlatego chciałem najpierw zrobić wstępna selekcję przy Waszej pomocy ;-)
Z góry dzięki za rady – zarówno wskazanie konkretnych miejsc jak i ogólne rady, co w tym wieku można (i warto!) ćwiczyć.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak jest w Poznaniu, ale pewnie się mylisz. W każdym klubie pojawiają się początkujący, więc pewnie już po kilku treningach okaże się, że są bardziej początkujący od ciebie. Każdy klub potrzebuje początkujących i emerytów płacących składki. BJJ i MMA to taka sama rekreacja jak wszystko inne.Mówią, że skuteczne też jest MMA i BJJ, ale mam wrażenie, że tam raczej można spotkać wysportowanych 20-latków, więc raczej to nie dla mnie - nie chcę latać po całej macie ;-)
Najprostsze kryterium: wybierz klub, który jest najbliżej i ma dużo treningów. Największym problemem jest zwykle znalezienie czasu i motywacji na trening. Jeśli klub jest blisko pracy, szkoły, domu, najmniej czasu zmarnujesz na dojazdy i częściej ci się uda znaleźć czas na trening.Wiem, ze teoretycznie najprościej przejść się do iluś tam sekcji, ale to tylko teoria. Jak się ma trochę zobowiązań rodzinnych i zawodowych to nie jest już takie proste. Dlatego chciałem najpierw zrobić wstępna selekcję przy Waszej pomocy ;-)
Napisano Ponad rok temu
i moich kolegów "po fachu" [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Weź przestań, do 40 można jeszcze dużo wskórać, a i po 40 też jeśli ma się zapał i ambicje. Dobrze wysportowany 30 latek przegoni jeszcze niejednego nastolatka co spędza jedynie godziny pod blokiem żłopiąc jabola. :wink:Co polecilibyście dla „emeryta” (ok 35 lat) w Poznaniu?
Niestety w Poznaniu nie potrenujesz judo w tym wieku, wiem, bo sam szukałem sekcji dla siebie. Szkoda, ale nie ma treningów dla dorosłych, nie istnieje w tym mieście coś takiego jak judo rekreacyjne. Inaczej sprawa wygląda w kwestii BJJ.Myślałem trochę o judo – od małego mi się podobało, ale nigdy nie złożyło się spróbować - albo o shotokan. Ale podobno z judo „rekreacyjnym” jest kiepsko – chyba nie ma sekcji dla dorosłych początkujących. No i znowu – czy w tym wieku da się jeszcze czegoś nauczyć i do czegoś dojść w judo lub shotokan?
Masz na myśli skuteczność w samoobronie, na ulicy? Jeśli tak to powiem ci, że MMA jak najbardziej, BJJ nie bardzo. Owszem, Gracie pokazał w walce że BJJ dominuje nad innymi stylami ale tylko w walce 1 na 1 (i to na pewnych zasadach sportowych), w takim przypadku BJJ jest bardzo skuteczne.Mówią, że skuteczne też jest MMA i BJJ, ale mam wrażenie, że tam raczej można spotkać wysportowanych 20-latków, więc raczej to nie dla mnie - nie chcę latać po całej macie ;-)
Na macie, w zależności od grupy na jaką byś chodził, spotkasz wielu starszych ludzi trenujących dla siebie, amatorsko. Ludzi którzy normalnie pracują 8 h, mają rodziny do wyżywienia. Nie będziesz latał po macie, nawet jaktrafi ci się młodszy i bardziej doświadczony sparing partner, zaowocuje to tylko lepszym doświadczeniem dla Ciebie. Przy dobrym trenerze i bezpiecznym treningu nie musisz się obawiać kontuzji. Dobrymi i renomowanymi klubami są GB Poznań, Strefa Walki, Alliance Poznań. Polecam BJJ bo to właśnie fajny sport na późne lata.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
35 lat to młody wiek!
Napisano Ponad rok temu
Problem leży m.in. w tym, że nie wiem które sekcje/kluby są w ogóle nastawione na takich starych pryków jak ja ;-)
Trochę głupio na jakiejś początkującej grupie ćwiczyć z siedmioletnimi dzieciakami...
PS. Czesław, tak, 30+ to piękny wiek ;-)
Napisano Ponad rok temu
Wpadaj do nas na BJJ znajdzie się kilku seniorów w Twoim wieku.
gamenessteam.pl
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rękawice
- Ponad rok temu
-
pytanie/dylemat
- Ponad rok temu
-
Prośba o poparcie dla sportowca!
- Ponad rok temu
-
Boks czy MMA? 179cm/90kg
- Ponad rok temu
-
Jak złapać kogoś za ucho aby stracił przytomność?
- Ponad rok temu
-
Kurs instruktorski
- Ponad rok temu
-
Trening z łapami trenera
- Ponad rok temu
-
Gene LeBell's Grappling World, The Encyclopedia of Finishing
- Ponad rok temu
-
UBEZPIECZENIE NA TRENING