Myslalem ze napisalem wyraznie. Przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz.Nienaturalnym w stosunku do czego? Co to jest naturalne zachowanie uke?
Wydaje mi sie ze nie wiesz o czym ja pisalem. (a jesli nie wiesz to zapytaj, a nie nabijaj sobie postow).Moze i pisales pierdylion razy o technikach kokyu nage w innych sztukach walki ale tym razem pierdylion pierwszym cos ci nie wyszlo bo bylo nie do konca na temat. Ja nie pisalem ogolnie o kokyu nage bo wg mnie kokyu nage to bardzo wartosciowa technika.
Ja pisalem o technikach "kokyu nage czary mary " jak w tym taigi:
Tori ma zneutralizowac dzialanie uke skierowane przeciwko niemu jak najnizszym wysilkiem nie wykazujac agresji i bez konfliktu sil. W Aikido takie dzialania i neutralizacje bazuja na technikach z Dayto Ryu ale mozna wymyslec inne nie majace nic wspolnego z walka, bojka itd.Napisz proszę, co oznacza dla Ciebie, że technika działa?
Juz pisalem - taigi to analogia do kata w karate. To ze w madrych ksiazkach pisza o metodyce itd nie znaczy ze wszystko jest metoda nauczania. Sznurowanie butow pomaga utrzymac buty na nogach - nie ma tu zadnej metodyki itp.Albo taigi to sztuka wyrazu artystycznego, albo metoda nauczania czegoś innego...ale nie wiem czego
Wiec kata i taigi moga tylko uzytecznym elementem treningu.
Pozytywna strona cwiczenia taigi - nie cwiczysz jednej techniki na okraglo, a musisz szybko przestawic sie na inny atak.
A nawiasem mowiac ta technika z zawodow judo - rewelacja (czyste Aikido ;-) )