NAJWYŻSZE STOPNIE BJJ NA ŚWIECIE
Napisano Ponad rok temu
Przykładowo znalazłem osobę Flavo Behring - 9 belka. Kto moze nadać takiej osobie 10 stopień???
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - to jego strona.
Kto nadaje stopnie Moreirze skoro ma 8 belek (chyba kiedyś padło to nazwisko na tym forum).
Ciekawe ile największych stopni uda się odnaleźć... ??
Napisano Ponad rok temu
edit. i tu tez [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
O takich ludziach jak Oswaldo Fadda czy Geny Rebello słyszę pierwszy raz.
Co do zasad nadawania najwyższych stopni, temat został właściwie wyczerpany. Dobrze obrazowała to ostatnia ceremonia nadania J.J. Machado 8 dana przez Ricksona. Zbiera się ekipa weteranów, wcześniej dogadują z czołówką nadanie stopnia, odbywa się nieformalna nominacja i tyle. W ogóle ten nieformalny sposób nadawania pasów powoduje sporo kontrowersji - jest bardzo fajny, ale często są podejrzenia, że ktoś sam sobie podrasował pasek i potem dochodzi do poniżania na zawodach, etc.
Napisano Ponad rok temu
W ogóle ten nieformalny sposób nadawania pasów powoduje sporo kontrowersji - jest bardzo fajny, ale często są podejrzenia, że ktoś sam sobie podrasował pasek i potem dochodzi do poniżania na zawodach, etc.
Akurat w BJJ zazwyczaj jest podejrzenie niedoszacowania stopnia, tj. ludzie z umiejętnościami na wyższy pas długo startują w kategorii niższej
Anyway to nie ten topic. Najwyższe stopnie to już nie stopnie zawodnicze. Czarne pasy na zawodach to stosunkowo młodzi ludzie, mający oprócz wachlarza skutecznych (tj. im wychodzących) technik, wydolność oraz siłę niezbędne do przetrwania zawodów.
Żeby pójść dalej niż czarny pas trzeba po zakonczeniu kariery zawodniczej trzeba nie tylko trenować dalej, ale kształcić nowe pokolenia i angażować się w rozwój dyscypliny.
Nawet w linku podanym wcześniej jest napisane: "Black-and-red belt holders are very experienced practitioners, most of whom have made a large impact on the overall art of Brazilian Jiu-Jitsu."
A 9 dan: "Assuming that someone received his or her black belt at 19 years old (the minimum age to receive a black belt under the IBJJF's graduation system) the earliest they could expect to receive a 9th degree red belt would be at the age of 67"
Także nie ma co się dziwić, że nominacja wygląda w ten sposób, jak opisałeś: rada starszych i zasłużonych stwierdza, że ktoś "zasłużył" na to by do nich dołączyć. Podobnie sprawa ma się w judo.
Bo to jeszcze nazwiska "starej daty" Inne zawody, inne kryteria, inna rzeczywistość. Większość z nich jest koło 50tki, więc trudno pamiętać ich dokonania. Będziesz na bieżąco jak dzisiejsza czołówka się zestarzeje. :wink: To oni na razie rozpalają wyobraźnie adeptów...Większość tych nazwisk nic mi nie mówi, nie znam w zasadzie w ogóle historii GJJ poza tymi wpół-legendami o Helio, Ricksonie, paroma nagraniami z vale tudo.
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą to dziwne, że te wysokie stopnie bjj nie są znane jak w innych SW a szkoda.
Dlaczego brazylijczycy (mam na myśli 4-6 stopień czarnego pasa) nie "chwalą się" u kogo ćwiczą?
Te wysokie stopnie mają bardzo wiele do przekazania. Cały czas się rozwijają.
No ciekawe.
Napisano Ponad rok temu
Większość tych nazwisk nic mi nie mówi, nie znam w zasadzie w ogóle historii GJJ poza tymi wpół-legendami o Helio, Ricksonie, paroma nagraniami z vale tudo.
O takich ludziach jak Oswaldo Fadda czy Geny Rebello słyszę pierwszy raz.
nie ty jeden... - przyblizmy więc ich postacie - razem możemy więcej
shooters napsial
Prowadzącym Joe Moreirę jest Francesco Mansun
wstukałem w google to nazwisko i echo...
masz jakies informacje na temat tego "miszcza"? moze jakas fotka?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...)
a ja wystukałem to:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i jest tego więcej ;-)
Napisano Ponad rok temu
(...)
a ja wystukałem to:
i jest tego więcej ;-)
gdyby twój klubowy kolega shooters nie wprowadził całego świata w błąd i nie napisał błędnie nazwiska w swojej wypowiedzi, to nie było by pytania
Napisano Ponad rok temu
Pisałem szybko i sory za pomyłkę nie miałem czasu niestety sprawdzić pisowni tego nazwiska. A jak mówi Joe po angielsku wszyscy wiedzą
Tylko dlaczego wyrażasz brak szacunku dla człowieka, którego nie znasz pisząc "miszczu"?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w woli sprostowania - nie wyrażam zadnego braku szacunku, napisałem tak, bo tak napisałem...
ogólnie słowo "mistrz" kojazy mi sie jakoś dziwnie i nie pasuje do BJJ, znaczy to moje osobiste zdanie ale bardziej pasuje mi pod Aikido, gdzie sa jakies wielkie ideologie itp - nie wiem dla czego,
mimo wszystko nie na celu była obraza
PS. - TORPEDO - nigdy nie trenowałem w Octagonie i nie znam żadnego Grzesia (zeby nikt sie nie przyjebał znowu - szacunek dla Grzesia i Octagonu - dla Ciebie Torpedo tez Szacunek)
I nie działam pod przykrywką ciekawości - po prostu chciałem wiedziec - wy nigdy tak nie mieliście? Nie byliście niczego ciekawi? Chyba lepiej zapytać.
Wypowiedź KubyB. odebrałem jako bardzo ironiczną - to takie proste, wpisac w google i jest... Ty nie umiesz a ja umiem haha haha - pod warunkiem ze zna sie poprawne nazwisko... na ironie odparłem ironią... (mniej więcej - w sumie mało istotne) MOŻE ŹLE TO ODEBRAŁEM
No ale dość tłumaczeń ... Wracając do tematu i pasów...
Jest sobie czarny pas przykładowo Linke BLACK BELT 2 DAN - zeby zdobyć czerwony musi najpierw zdobyc 9 danów na czarnym i potem idzie na czerwony i tam znowu targa te balki od 1-9 czy to przy jakiejs belce na czarnym zmienia sie kolor paska?
Napisano Ponad rok temu
http://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Jiu-Jitsu_ranking_system
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tu jest ciekawy artykół a propo Silvio Behringa no i przy okazji potwierdzenie e ma 7 belek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
poszukuje trenera, zawodnika bjj
- Ponad rok temu
-
Zginął Paweł Zwierzak Kamiński
- Ponad rok temu