Wyborowa - wiadomo mozna miec sale treningowa super wyposazona w najnowoczesniejszy sprzet itp ale .... dla wielu osob wazne jest nie to jaki jest na sali atlas czy worek czy elektroniczna bieznia ale to jaki jest na niej klimat - wyposazenie to jedno a klimat do drugie.
To sztuka / sport walki jest dla nas a nie my dla sztuki walki - wszystko zalezy od celu jaki chcemy osiagnac.
Psychika w treningu tez jest wazna - czy chcemy na seminarium wyciszyc sie i spedzic czas w innych warunkach niz na codzien - czy chcemy podniesc kondycje i technike na najnowoczesniejszym sprzecie - sa rozne cele i potrzeby.
Akurat seminaria moim zdaniem nie sa do testowania super sprzetu i podnoszenia techniki i wytrzymalosci bo to sie powinno robic w treningu tym codziennym czy tez co kilku dniowym. Np seminarium dla mnie jest zeby spotkac sie ze znajomymi z calego swiata powymieniac doswiadczenia w milej atmosferze - czego nie osiagne w codziennej pracy to nie osiagne na seminarium
Seminaryjny obiekt nie musi byc super wyposazony - przynajmniej takie jest moje zdanie - no oczywiscie oprocz super wyposazonego barku ... z Wyborowa
No tak, barek musi byc bo bez tego nie ma seminarium. Problem w tym, ze ten treningowy barek w Starej Wsi jest zupelnie pusty. I nie chodzi o to, zeby byl najnowoczesniejszy sprzet - w Starej Wsi nie ma go wcale. Jest tylko podloga.
To tylko w Polsce sie przyjelo, ze sala gimnastyczna to jest parkiet i drabinki. Normalnie to jest sala gdzie sie cwiczy gimanstyke i sprzet, przyrzady musza byc.
Ja sie czuje bezradny w momencie jak trening przestaje byc robiony dla wynikow i w jakims celu, a zaczyna wazny byc tzw. klimat. Nic tylko zgasic swiatlo, odpalic jakies kadzidla i odkrecic jakas kocia muzyke. Tu przyznaje - jestem slaby i niewiele mi wychodzi w tej materii. Zdaje sobie sprawe, ze dla wielu osob to sa istotne sprawy, istotniejsze niz sprzet do treningu i ze ja tego nastawienia nie zmienie (nie nazwe tego mysleniem z premedytacja). To co robie i tzw. klimat to sa dwa rozne swiaty. I jest ocean caly miedzy nimi.
To ocean ignorancji. Nie potrafie powiedziec w jaki sposob klimat moze sie przyczynic do osiagniecia jakis treningowych rezultatow - nie w sensie zwyciestwa na zawodach, tylko poprawy karateckiego, treningowego funkcjonowania, ktore jakby sie do tego powaznie zabrac, moze byc nowoczesne, efektywne, zorganizowane, skuteczne - ale tylko wtedy, kiedy trening bedzie ustawiony "antyklimatycznie".
Stara Wies - "poczuc klimat", "odpoczac od zgielku" - czemu nie?
Potrenowac? ... Nie, to pomylka.