jak mam zaczać :)
Napisano Ponad rok temu
A tak na powaznie jezeli nie masz wzmacnianej kurtki to lepiej nie bo ci porwa.
Idz na SF na poczatek jak sie spodoba to kup Gi i idz na BJJ
Napisano Ponad rok temu
swoja droga "kimono" tez znaczy ubranie i nie tylko gejsze je nosili
a tak na powaznie, to SF puki co mnie nie interesuje, kjlasyczne bjj bym chcial
mam kimonek pod dostatkiem, a pytam bo nie wiem jakie sa regoly, moze trzeba jakois czas pocwiczyc zeby mozna bylo w kimonku cwiczyc, poprostu nie wiem i nie chce zostac zle odebrany
Napisano Ponad rok temu
Naszywki nie są niezbędne ;-)
Napisano Ponad rok temu
Szmata na pierwszy trening, jak ktoś ma, jest jak najbardziej wskazana. Będzie łatwiej techniki ćwiczyć i przyjemniej będzie ciebie skręcać dla doświadczonych"gi" to znaczy ubranie, wiec niewiele to mowi
swoja droga "kimono" tez znaczy ubranie i nie tylko gejsze je nosili
a tak na powaznie, to SF puki co mnie nie interesuje, kjlasyczne bjj bym chcial
mam kimonek pod dostatkiem, a pytam bo nie wiem jakie sa regoly, moze trzeba jakois czas pocwiczyc zeby mozna bylo w kimonku cwiczyc, poprostu nie wiem i nie chce zostac zle odebrany
Napisano Ponad rok temu
oka, dzieki za wszelka pomoc, postaram sie w tym tygodniu zawitac na jakims treningu
Napisano Ponad rok temu
Normalne, ludzkie.co do podejscia, hehe, jestem aikidoka od ponad 20 lat, jakie mam miec podejscie jak nie aikidockie
Smailu, koledzy z BJJ są tu bardzo mili dla Ciebie, zaraz Cię zaczną traktować jak dziecko z Caritasu, co mi się już nie podoba, bo trochę przynudzasz jak, za przeproszeniem ( i jak mawiał mój aikidocki Sensei) - pizduś.
Kiedy ja wyruszałem na swój pierwszy trening BJJ dokonałem następujących czynności:
1) wykonałem telefon do trenera, z pytaniem, czy mogę przyjść ( bo były wakacje i nie wiedziałem, czy zajęcia w ogóle się odbywają ). Wyjaśniłem też, że jestem bardzo stary ( 45 lat wtedy) i dlatego pytam, bo nie chciałbym się nikomu plątać pod nogami ze swoim balkonikiem. Trener miłym tonem upewnił mnie, że to nie będzie problem.
2) na pierwszy trening poszedłem jeszcze w wakacje, w swoim białym. aikidockim kimonie bez naszywek i z białym pasem ( w którym poczułem się dziwnie, ale do głowy by mi nie przyszło, aby założyć inny). Na treningu dostałem straszny łomot od WSZYSTKICH, zarówno w walce na pozycje, jak i sparingach z technikami. Trener wcześniej poinformował towarzystwo, że jestem nowy i żeby uważali, aby mi nic nie urwać, ani nie ułamać.
3) od września rozpocząłem normalne treningi z grupą początkującą ucząc się m.in. padów, w których okazałem się pojętnym uczniem.
Ot i wszystko. Twoja uwaga, że nie interesuje Cię na razie SF była nie na miejscu, bo to też jest BJJ tylko bez kimon, a walka bez kimona wymaga nieco innych umiejętności. Ja mam taki kaprys, że na treningach SM często ćwiczę w kimonie, przez co mój przeciwnik ma łatwiej, a ja trudniej ale właśnie o to chodzi przecież w sztukach walki, nie? Poza tym, początkujący nie będzie nikomu mówił, co go interesuje, a co nie, kuźwa! :wink:
Warto też zwrócić uwagę, że koledzy z BJJ na kimono/gi często mówią "szmata" co w żadnym wypadku nie wynika z braku szacunku, a właśnie odwrotnie - z wielkiej miłości do tego, co robią. Jako twardziele mają czasem problemy z okazywaniem uczuć wyższych maskując to właśnie takim twardzielskim językiem ( poza tym określenie to pasuje do wyglądu kimona po treningu).
Z innych ciekawostek to możesz się spotkać z dość głośną muzyką podczas treningu i nie zawsze są to brazylijskie bossa novy. Ale jako adept sztuki harmonii i umiejętności dostosowywania się do przeciwnika poradzisz sobie z tym bez problemu, nie? :wink:
P.S. Przy zakupie kimona/gi/szmaty weź poważnie pod uwagę zakup w kolorze niebieskim lub czarnym. Ja, np. nie lubię ćwiczyć w brudnym kimonie, a białe robi się takie po jednym treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobra decyzja......już dawno widziałem w dziale "aikido" że masz zdrowe podejście do życia .....nie będę tu się rozwodził ale Ci powiem że jak trochę potrenujesz poczujesz że to jest prawdziwe i gadanie jest zbędne....
pasek załóż biały czarnym będiesz prowokował do mocnych skrętówek
a tak na poważnie kogo to interesuje, ja mam w judo niebieski w aikido czarny a śmigam w białym na bjj już od dośc dawna......nie startuje ( prawie ) i nie jeżdzę na obozy więc nikt mnie nie promuje ......ale w klubie mnie znają i wiedzą co umiem czego nie umiem...no problem.....
Miłej zabawy......napisz cos po pierwszym treningu.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Hmm a teraz odwrocmy sytuacje i jakby jakis doswiadczony bjjowiec, zadal pytanie na forum aikido, ze chce pojsc na trening i w ogole jakie sa tam federacje, pasy, egzaminy itd.
...albo o sparingi...i o to czy musi od razu przyjść w spódnicy...o tym by ich wkurzył
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dżizys, aikidoki wzięły się za bjj i już pierdolą jakieś filozofie o życiu
P.S. Ja już nic ................................................................................... :wink:
Napisano Ponad rok temu
[quote name="budo_Akahige"]
Smailu, koledzy z BJJ są tu bardzo mili dla Ciebie, zaraz Cię zaczną traktować jak dziecko z Caritasu, co mi się już nie podoba, bo trochę przynudzasz jak, za przeproszeniem ( i jak mawiał mój aikidocki Sensei) - pizduś.[/quote]
oj tam oj tam pytam poprostu lubie miec jasna sytuacje, a ze sa mili to dostrzegam i wdzieczny jestem
Kiedy ja wyruszałem na swój pierwszy trening BJJ dokonałem następujących czynności:
1) wykonałem telefon do trenera, z pytaniem, czy mogę przyjść ( bo były wakacje i nie wiedziałem, czy zajęcia w ogóle się odbywają ). Wyjaśniłem też, że jestem bardzo stary ( 45 lat wtedy) i dlatego pytam, bo nie chciałbym się nikomu plątać pod nogami ze swoim balkonikiem. Trener miłym tonem upewnił mnie, że to nie będzie problem.[/quote]
widzisz, Ty to dzielna chlopina jestes ja zamiast telefonu zapytalem na forum, jeden z kolegow podla mi na priva namiar na trenera i juz sie z tym trenerem umowilem na trening, a ze dopytuje o wiecej - z natury dociekliwy jestem
2) na pierwszy trening poszedłem jeszcze w wakacje, w swoim białym. aikidockim kimonie bez naszywek i z białym pasem ( w którym poczułem się dziwnie, ale do głowy by mi nie przyszło, aby założyć inny). Na treningu dostałem straszny łomot od WSZYSTKICH, zarówno w walce na pozycje, jak i sparingach z technikami. Trener wcześniej poinformował towarzystwo, że jestem nowy i żeby uważali, aby mi nic nie urwać, ani nie ułamać.[/quote]
na to wlasnie licze nie ide tam zeby dawac lomot tylko zeby dostac :-)
z zalozeniem zeby mi nie urwali tego co ceie w sobie
3) od września rozpocząłem normalne treningi z grupą początkującą ucząc się m.in. padów, w których okazałem się pojętnym uczniem. Ot i wszystko. [/quote]
ot i wspaniale
Ot i wszystko.Twoja uwaga, że nie interesuje Cię na razie SF była nie na miejscu, bo to też jest BJJ tylko bez kimon, a walka bez kimona wymaga nieco innych umiejętności. Ja mam taki kaprys, że na treningach SM często ćwiczę w kimonie, przez co mój przeciwnik ma łatwiej, a ja trudniej ale właśnie o to chodzi przecież w sztukach walki, nie? Poza tym, początkujący nie będzie nikomu mówił, co go interesuje, a co nie, kuźwa! :wink: [/quote]
widzisz po to wlasnie tutaj napisalem zeby sie dowiedziec, do glowy by mi nie przyszlo ze SF i BJJ to to samo, myslalem ze to cos zupelnie odrebnego i dlatego napisalem ze nie mam na to ochoty, lepiej tutaj niz na treningu chyba nie oczywiscie ze jak trener bedzie kazal to bede robil i to z radoscia
Warto też zwrócić uwagę, że koledzy z BJJ na kimono/gi często mówią "szmata" co w żadnym wypadku nie wynika z braku szacunku, a właśnie odwrotnie - z wielkiej miłości do tego, co robią. Jako twardziele mają czasem problemy z okazywaniem uczuć wyższych maskując to właśnie takim twardzielskim językiem ( poza tym określenie to pasuje do wyglądu kimona po treningu).[/quote]
spoko ja na jo, bokken mowie patyki, na keikogi tazke szmata sie zdazalo
Z innych ciekawostek to możesz się spotkać z dość głośną muzyką podczas treningu i nie zawsze są to brazylijskie bossa novy. Ale jako adept sztuki harmonii i umiejętności dostosowywania się do przeciwnika poradzisz sobie z tym bez problemu, nie? :wink: [/quote]
a dam rade, jak probowalem sil w capoeira to tez grali, teraz na boksie czasami trener tez puszcza muze - on tez capowal kiedys
P.S. Przy zakupie kimona/gi/szmaty weź poważnie pod uwagę zakup w kolorze niebieskim lub czarnym. Ja, np. nie lubię ćwiczyć w brudnym kimonie, a białe robi się takie po jednym treningu. [/quote]
no, czarne mi sie spodobalo manto 3.0 - dobre jest?
stad tez pytanie o to czy je brac czy nie na zajecie, zebym jako kompletny nieuk nie przyszedl na trening ubrany jak zawodowiec bo mnie ci mili koledzy z bjj zabija zanim sie rozgrzewka skonczy
[quote name="budo_Zolin"]Hmm a teraz odwrocmy sytuacje i jakby jakis doswiadczony bjjowiec, zadal pytanie na forum aikido, ze chce pojsc na trening i w ogole jakie sa tam federacje, pasy, egzaminy itd. [/quote]
hehe, temat grzaski mysle ze czesc aikidokow nie potraktowala by pytani apowaznie uznajc ze to jakas prowokacja, ale gdyby ktos z Was chcial do mnie na tren to wszystko wyjasnie
[quote name="budo_mort"]...albo o sparingi...i o to czy musi od razu przyjść w spódnicy...o tym by ich wkurzył[/quote]
no to juz wogole dramat ale wierze ze ktos jeszcze poza mna robi sparingi na aikido wiec moze nie byloby tak zle...
[quote name="budo_spokokoleś"]pasek załóż biały czarnym będiesz prowokował do mocnych skrętówek ...Miłej zabawy......napisz cos po pierwszym treningu. Pozdro[/quote]
do mnie trzeba puki co wyraznie mowic co to sa skretowki? skrety to wiem...
dzieki za zyczenia, na pewno zdam relacje
[quote name="budo_SoS"]dżizys, aikidoki wzięły się za bjj i już pierdolą jakieś filozofie o życiu [/quote]
obiecuje ze nie bede "swoich aikidocki" madrosci tutaj prezentowal
jutro mam 1 trening o 17, narka
Napisano Ponad rok temu
Dźwignie skrętne na kolano. Cechują się tym, że kiedy boli, jest już zwykle za późno.co to sa skretowki?
Napisano Ponad rok temu
I choć są na kolano robi się je na stopęDźwignie skrętne na kolano. Cechują się tym, że kiedy boli, jest już zwykle za późno.co to sa skretowki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie interesuje bardziej cel niż środek. Czyli to, co się psuje w razie nieodklepania.I choć są na kolano robi się je na stopę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
That's some sick stuff right there.
- Ponad rok temu
-
Carlson Gracie Junior BJJ seminar in Wroclaw
- Ponad rok temu
-
Wolna Mata- gdzie i kiedy?
- Ponad rok temu