Pompki - ustawienie dłoni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Palce przed siebie, czyli łokcie bliżej ciała -> większe zaangażowanie przednich części mięśni naramiennych.
Napisano Ponad rok temu
Czy i jeśli tak to czym się różnią pompki wykonywane z dłońmi ustawionymi prostopadle do ciała (czyli palce przed siebie), a równolegle do ciała (palcami do środka)?
Dawno nie robiłem pompek ale z tego co pamiętam jak dłonie(ręce) są ustawione do siebie (do środka) to wtedy angażuje się przedramiona. To jest raczej rzadko wykonywana wersja pompek.
Druga,najpopularniejsza to ta w trakcie których dłonie są ustawione przed siebie.I wtedy w zależności od tego jakie masz priorytety ręce ustawiasz bliżej,szerzej i wąsko(łokcie przylegają do tułowia).Tu pracuje głownie klatka(różne części w zależności od ustawienia rąk) i tric.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaż to z kolei zależy od szerokości rozstawu dłoni. W bardzo wąskim rozstawie (dłonie przy sobie) ciężko zrobić pompkę z palcami skierowanymi do przodu. Z kolei przy bardzo szerokim rozstawie, trudno jest przekręcić palce do środka.
Ja np. zawsze robię pompki z dłoniami na szerokości barków (może trochę szerzej), palcami do wewnątrz i po bardziej intensywnym treningu (np. wczorajszym ) mam zakwasy na klatce. W tym samym rozstawieniu, po przekręceniu palców do przodu łokcie znajdują się dużo bliżej tułowia i większość pracy wykonują przednie części mięśni naramiennych i tricepsy. Co prawda poprowadzić łokcie na boki da się też układając dłonie palcami do przodu (tak, jak robi to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]), ale wtedy po zgięciu ramion ciężar ciała spoczywa na zewnętrznych krawędziach dłoni, co może się źle odbić na nadgarstkach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pisząc o tym,że dłonie są skierowane do środka nie mam na myśli tego by uformować je w trójkąt jak widać poniżej
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a to, by dłonie były skierowane idealnie naprzeciw siebie(myślałem że o takie pompki chodzi jetowi i pisząc o tych pierwszych pompkach takie miałem na myśli.Niestety nie mogę znaleźć odpowiedniego zdjęcia,ale mam nadzieję że wiecie już o co mi chodziło: )
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się. Nie mówię o "diamentach", bo te są głównie na tricepsy. Myślę, że sprawa została już w tym temacie wyjaśniona. :-)myślałem że o takie pompki chodzi jetowi
Napisano Ponad rok temu