Błędy techniczne
Napisano Ponad rok temu
Jestem wielkim pasjonatem sportów uderzanych,ćwiczyłem karate tradycyjne przez 7 alt,a teraz leci drugi rok kickboxingu.
Ale pojawia sie u mnei jeden problem,z którym zupelnie nie potrafie sobie poradzic,a mianowicie-tak jak w walce jestem w miare zadowolony z pracy moich nóg-low kick kopne,na glowe kopnę,front kick itd.czuej,ze w miare potrafie pracowac tymi technikami w walce.
jednak ZUPELNIE NIE POZTRAFIE trafić kogos mocnym ciosem lewym prostym(a jestem mańkutem),ogólnie pracuej wiecej lewą ręką,czuje blokade i nie mam pewnośći swojej lewej ręki.punktuje prawym,ale boje sie,poprawic po tym prawym,lewy.nie potrafie wejsc seria ciosów prostych.wiem,ze z jednej storny to psychkia,ale z drugiej strony-wiem,ze ten cios nei dojdzie celu.
najciekawsze jest to,ze kiedyś,kiedy przeszedlem z karate na KB,,robilem tylko jedna akcje-ciagle bilem bezposredni lewy prosty,zazwyczaj kontrujacy.teraz stracilem nie wiem czy refleks,czy technike,ale cos jest nie tak,powinno byc coraz lepiej,a nie gorzej.
najciekawsze jest to,ze przez 7 lat karate stalem z lewa noga z porzdu-jak praworeczny-dopiero po przejsciu an kick,zaczalem walczyc z prawa z przodu.
nie wiem czy to kwestia zlej postawy,dynamiki,techniki czy czego.
ponizej zamieszczam moje dwa sparringi,jeden starszy,sprzed około roku,z lekkim zawodnikiem,i swiezy,z ciezszym,oraz trening na worku i walke z cieniem.
dwie czesci walki z lzejszym zawodnikiem.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
z cięższym (moje jedyne lepsze momenty-
3;08 do ok 3.22
od 5:17 do 5:37
od 6:32 do 6:42
od 6:54 do 7.11)
trening i walka z cieniem
Bede wdzieczny za kazda konstruktywna uwage,i za poświecenie swojego czasu.Mam nadzieje,ze cos mi pomozecie,i bede czul sie jakos pewniej w dystansie i w przechodzeniu do póldystansu.oraz,ze zaradzicie cos na to,podrzucicie jakiś pomysl,bo kiedy walcze w kb,i kopie,jedyne co potrafie robic to kopac,nie potrafie uderzac,skrócic tak dystansu.
Pozdrawiam,marcin.
Napisano Ponad rok temu
 wiec nie poogladam filmikow
   wiec nie poogladam filmikow   

Napisano Ponad rok temu
spróbuj po szczerzyć trochę pozycje i tylną stopę trzymać palcami w przód - a nie na zewnątrz i odkręcać ją dopiero w momencie uderzenia- tak jak robisz. Żeby bić seriami bokserskimi stopy (zwłaszcza tylna) muszą być ustawione inaczej niz przy kopnięciach (palcami do środka a uderzając podpierasz stopę na podbiciu nieznacznie unosząc pietę a nie przykręcając)
pozatym możesz poćwiczyć tez poruszanie się na nogach i koordynacje ręce - nogi,tj. kroczki z ciosami, zwłaszcza dostawianie tylnej nogi przed ciosem
Napisano Ponad rok temu
tzn,w momencie wyporwadzenia ciosu tylnia stopa ma byc w jakiej pozycji?bo tu nei bardzo zrozumialem.
pozatym możesz poćwiczyć tez poruszanie się na nogach i koordynacje ręce - nogi,tj. kroczki z ciosami, zwłaszcza dostawianie tylnej nogi przed ciosem
jak cwiczyc poruszanie sie na nogach,zeby bylo to jak najskuteczniejsze?
dostawianie nogi przed ciosem-tak ja bylem uczony-prawy prosty-wykrok,lewy w miejscu,tylko skret bioder,drugi prawy-dostawienie tylenij stopy.
wielkie dzieki,jak cos jeszcze ktoś wypatrzy,tobędę wdzieczny:)
Napisano Ponad rok temu
Ale tłumaczenie takich rzeczy przez net jest ciężkie i mało prawdopodobne że sie przyda.
Skoro jestes z zielonej gory i filmiki sa ze sparingów z gwardii to idz do Tadeusza Dudy ktory tam prowadzi treningi on ci to wszystko dokładnie wytłumaczy
Napisano Ponad rok temu
Z resztą najrozsądniejszym rozwiązaniem jest podejść na sale bokserską do trenera sekcji, powiedzieć o co chodzi i poprosic o poradę - to zaden wstyd.
Nawet jak każe zostać ci na paru zajęciach to lepiej - bo skoryguje w tobie to co robisz żle.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 Obszerny wywiad z Simonem Rutzem Obszerny wywiad z Simonem Rutzem- Ponad rok temu 
- 
			 Znamy datę walki Van Damme'a Znamy datę walki Van Damme'a- Ponad rok temu 
- 
			 Seminarium K-1 w Kielcach Seminarium K-1 w Kielcach- Ponad rok temu 
- 
			 Prośba o głosy Prośba o głosy- Ponad rok temu 
- 
			 Trenuj za darmo w ferie - Poznań Trenuj za darmo w ferie - Poznań- Ponad rok temu 
- 
			 Głosuj na POLAKA Głosuj na POLAKA- Ponad rok temu 
- 
			 Pawel Slowinski vs Carter Williams Pawel Slowinski vs Carter Williams- Ponad rok temu 
- 
			 12 luty 2011 - Liga A-1 w Kaliszu - walki na zasadach k-1/mt 12 luty 2011 - Liga A-1 w Kaliszu - walki na zasadach k-1/mt- Ponad rok temu 
- 
			 treningi w Poznaniu treningi w Poznaniu- Ponad rok temu 
- 
			 TSG FIGHTING KARATE-ZGRUPOWANIE TSG FIGHTING KARATE-ZGRUPOWANIE- Ponad rok temu