Wszechwiedzace budo i porady zdrowotne.
Napisano Ponad rok temu
A teraz do rzeczy:
Wiem, wiem mam isc do lekarza- i pojde. Tylko ze to w najblizszym czasie a poki co pyt do was.
Od paru tyg po ktoryms z treningow karate odczuwam pewna dolegliwosc w kolanie a dokladnie: mam wrazenie blokowania sie go przy zginani i musze wtedy wyprostowac troche noge cos tam przeskakuje i moge zgiac. Przeskakuje rowniez jak wiganam noge w kolanie tak jak do mawashi brazylisjkiego. Nie blokuje/przeskakuje przy kazdym ruchu a tylko przy specyficznym i to tez nie zawsze.
Wiec jak wy radzicie czy az nie wyjasnie wszytskie u lekarza calkowice odpuscic wysilek i dac mojemu kolanu wolne czy moze nie? Ktos moze mial cos podobnego? Co ''lekarze'' z budo moga powiedziec (jesli wgl cos sie da).
Napisano Ponad rok temu
Przeciążenie, po prostu. Ćwicz ostrożnie, może nie być nic, może się skończyć jak u mojego kumpla, któremu wyskoczyło i wskoczyło z powrotem, ale poszło po więzadłach delikatnie. Skręcone, ale nie zerwane, czy jakoś tak. Ćwiczy teraz w stabilizatorze i miał kilka tygodni przerwy.
Mnie kiedyś tak przeskakiwało jakby się blokowało. Raz przez to ze schodów spadłem jak mi przeszło w pól kroku i nie postawilem nogi Ale dawno.
Tyle domowego leczenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja kiedys mialem podobnie, tylko dochodzily jeszcze silne bole kolana w czasie dluzszego siedzenia i musialem noge na jakis czas wyprostowac, zeby bol minal.
To mialem jakies 4-5 lat temu bo wtedy plywalem w szkole sportowej i urosle strasznie praktycznie kazdego dnia mialem wiecej wzrostu.
Teraz mam 190cm duuuzo treningow sw, silownia (siady,martwy) wiec mozliwe ze to przeciazenie. Narazie troche luzuje czemu sprzyja teraz wolne. Poki co mocno zle nie jest z tymi dolegliwosciami no ale zawsze moze cos sie stac....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mialem teorie, ze wzmacniany ciezarami czworoglowy (ktory i tak mam dojebany) gra tu jakąś rolę, ale nie wiem.
Napisano Ponad rok temu
W sensie, to powyższe to do Marchewa, nie do quelq'una
Napisano Ponad rok temu
Cud jakiś.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, mnie jak regularnie robiłem przysiad ze sztangą przestawały strzelać stawy kolanowe i ogólnie problemy znikały...
Cud jakiś.
To mamy deszcz cudów :wink:
U mnie też przysiady ze sztangą bardzo poprawiają prace kolan.
Napisano Ponad rok temu
Ot chociazby znanylekarz.pl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przynajmniej o blokowanie mnie pytali ortopedzi jak diagnozowali uszkodzenia lekotki.
Napisano Ponad rok temu
blokowanie to brzmi chyba troche jak lekotka.
przynajmniej o blokowanie mnie pytali ortopedzi jak diagnozowali uszkodzenia lekotki.
Tez obstawialbym łekotke, blokowanie kolana i ograniczony zakres ruchu (brak pelnego zgiecia i wyprostu) to w sumie jedne z podstawowych objawów, wystepuje jeszcze subiektywne uczucie niestabilności i wysięk do stawu ale równie dobrze moga to byc wiezadla, objawy bardzo podobne (w wywiadzie czesto trzask w chwili urazu a w punkcji krew)
Tak czy inaczej takie diagnozowanie przez internet to mozna o kant d... bez proper testow szuflady przedniej/tylnej, Lachmana do wiezadel albo McMurraya i Childressa do łąkotek i badania palpacyjnego kolana to mało kto zgadnie co tak naprawde sie zdarzyło.
Smutna prawda jest taka, ze zwyrodnieniowka nas i tak złapie w starosci dlatego lepiej juz teraz sie wybrac do specjalisty i polepszyc sobie komfort zycia obecnie.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Ps.W celu lepszej diagnozy dodam że, w miarę szybko przyłożyłem do tego miejsca sztangielkę to obrzęk się zmniejszył o 50%.
Ps.2.Samo z siebie nie boli,dopiero jak dotykam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dziurawe pakiety w animal flex
- Ponad rok temu
-
Jagody Acai