.
Styl
Unia Jiu-Jitsu nie jest organizacją jednostylową. Chętnie widzimy w swoim gronie osoby trenujące różne kierunki Jiu-Jitsu i inne style.
moje Shizoku-Ryu to styl WEWNĘTRZNY... kompatybilny z Goshin-Kan
Siła Unii Jiu-Jitsu
Uznani Mistrzowie.... Persony Gratta.
Rozdawnictwo stopni
Każda Szkoła, mimo że jest członkiem Unii jest niezależna w swoim stylu, ale żeby otrzymać certyfikat firmowany przez Unię trzeba będzie zdawać według wymagań Goshin-Kan.
Federacja
nie mieszajmy Federacji do naszej rozmowy, tym bardziej że każda organizacja w ramach Federacji jest autonomiczna.
Na koniec... Mistrz i Uczeń ... Giri ...
Ufff... zapoznałem się od soboty z materiałami Unii... lektura spora ale nie powalająca! Moim skromnym zdaniem, jak na takie przedsięwzięcie trąci troszku archaizmem, nad którym góruje jednak niesamowita chęć przewodzenia! Np. takie zapisy:
Przewodniczący Soke Goshin-Kan Jiu-Jitsu lub
Przewodniczący (Soke Goshin-Kan Jiu-Jitsu), jest zgodnie z tradycją japońskich Sztuk Walki najwyższą władzą UJJ, a zatem kieruje całokształtem spraw związanych z UJJ. Pełni on swoją funkcję dożywotnio. No dobrze, jest przewodniczący, ale dlaczego Goshin Kan? A jak wybiorą osobę z innego stylu, to co wtedy? Tu pytam się czy to jest Unia Goshin Kan czy też Unia Jiu-Jitsu? Bowiem dalej czytamy:
UJJ używa pieczęci, papieru do korespondencji, certyfikatów, dyplomów, budopasów, naszywek i innych oznak organizacyjnych z symbolami UJJ i stylu KLAN Goshin-Kan Jiu-Jitsu (dalej w skrócie Goshin-Kan Jiu-Jitsu. Być może, gdyby taki pomysł realizować na początku lat 90., to i owszem.
Przystąpmy jednak do drugiej fazy pytań (bo gdybym tak np. zechciał przystąpić do Unii, muszę poszerzyć horyzonty)...
Tak więc mamy różne kierunki i inne style jiujitsu w Polsce? Na czym polega kompatybilność
Shizoku ryu z
Goshin Kan? Możesz to jakoś rozbudować lub przybliżyć na tyle, żeby nie odsłaniać żadnych tajemnic?
Czy uznani mistrzowie to
Persona non Grata w sensie "mistrzów", tzw. roninów z innych sekcji i ośrodków ?
Kiedy już jesteśmy przy mistrzach, to jakoś nie zauważyłem wśród nich uznanych twoich przyjaciół: np. Marka R. z Wrocławia, Zbyszka K. z Poznania, Krzysztofa J. z Namysłowa, Darka O. z Łodzi, Andrzeja K. z Lublina i wielu innych... są za to nowe postacie, które wg mnie spadły jak grom...
Zastanawiam się nad certyfikatem, bo ładny certyfikat i firmowany przez organizację, to już gra warta świeczki! Ale dobrze, jestem w Unii i pragnę otrzymać potwierdzenie na
godan. Pomijając sam egzamin na 5 dan, gdzie techniki powiedzmy sobie, trącą myszką (mam na myśli sposób ich systematyki, nazewnictwa, itp., że nie wspomnę o ilości...), to wg Unii nadany on będzie w jakim stylu? Staję przed komisją i wykonuję powiedzmy kilka form kata koryu jujutsu, potem np. kilkanaście lub kilkadziesiąt technik z trzech poziomów yawara, dokładam do tego formy kata bojutsu, kata iaijutsu... i kilka technik dowolnych, skierowanych oczywiście na obronę przed atakami wg. wymagań Unii ? Jak to się będzie miało do regulaminu Unii i jak to zostanie ocenione? Acha, czy moimi uke będą moi instruktorzy, czy też mogę sobie wybrać kilku z Rady Mistrzów Unii?
Żeby nie mieszać Federacji w temat, to czy przystąpienie ośrodka, sekcji lub (???? inny) do Unii także zapewnia im pełną autonomię?
Sądzę, że uzyskanie odpowiedzi na te kilka pytań pozwoli mi bardziej zorientować się w przyszłych działaniach Unii. Na sam koniec zostawiam jeszcze temat Mistrz i uczeń... GIRI... Tu proponowałbym lekturę artykułu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] żeby móc ewentualnie podyskutować na ten temat...
Podsumowując temat UNII proponowałbym jednak zastanowić się nad poważniejszą nazwą...np.
LIGA JIU-JITSU...
która dodałaby by odpowiedniej rangi, powagi i splendoru całemu przedsięwzięciu, w myśl głównej zasady:
>Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy Cie nie zdradzi !!