Mistrzostwo w technice czy podejście systemowe
Napisano Ponad rok temu
Podejście systemowe. Aikido to nie zbiór technik tylko system, więc jeździ się po stażach ucząc u tego mistrza lub innego starają się tu podpatrzeć, tam coś "ukraść". Przede wszystkim staramy się wykonać technikę tak jak robi to mistrz. Szybko i sprawnie. Jeżeli nam to wychodzi znaczy, że wchodząc na głęboką wodę czyli lądujemy na stażu a tu gość robi to zupełnie inaczej niż umiemy/znamy a mimo to robimy to bez problemów - jest super zgodnie z ogólnym założeniem aikido jako system, w którym tworzy się warianty technik na każdą okazję.
Co wybieracie? Co jest wedle Waszego zdania i praktyki lepsze? Dlaczego? A może robicie po trochu z tego i tamtego? Trenujecie techniki w dojo "firmowe" i jeździcie niezależnie od tego na różne staże.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz jakieś newsy, to wrzuć do ulubionego tematu o Stefku:Stevena S.
http://www.forum-kul...showtopic=61533
Napisano Ponad rok temu
to jakbys pytal czy pojscie do sklepu sklada sie z krokow czy z chodzenia
i czy chodiz o pojscie do sklepu czy zrobienie zakowpow, a moze o napicie si epiwa czyli wlasciwie o oddanie moczu?
bop jesli tak to gdzie, w domu czy w parku?
no i mozna tak w nieskonczonosc
Napisano Ponad rok temu
szczerze mowiac nie do konca pojmuje ten podzial :-)
to jakbys pytal czy pojscie do sklepu sklada sie z krokow czy z chodzenia
i czy chodiz o pojscie do sklepu czy zrobienie zakowpow, a moze o napicie si epiwa czyli wlasciwie o oddanie moczu?
bop jesli tak to gdzie, w domu czy w parku?
no i mozna tak w nieskonczonosc
Mr Smailu,
Tymi zagadnieniami zajmuje się prakseologia, której podwaliny złożył był prof. Tadeusz Kotarbiński.
I rzeczywiście próba rozgraniczenia sposobów treningu na skoncentrowany na całości lub na doskonaleniu pojedynczych technik nie jest chyba dobrym pomysłem.
A to z racji tego, że ćwicząc tylko okreśone techniki (np 3 bo jestem w nich dobry i one mi pasują) zubożamy swoje doświadczenie w treningu aikido.
Dlatego ja widzę to tak że należy ćwiczyć każdy apsekt aikido (i techniki, i etykę i etykietę np.) zeby wzbogacać własne człowieczeństwo. i to nie tylko na macie ale na codzień w każdej sytuacji (np. w wąskim zatłoczonym przejsciu ćwiczyć tenkany i chodzić z linii ataku innych przechodzniów ).
Jakkolwiek zabrzmiało to patetycznie i górnolotnie to nie sposób niezgodzić się z autorem powyższego stwierdzenia - s. Hiroshi Isoyamą.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Mr Smailu,
Tymi zagadnieniami zajmuje się prakseologia, której podwaliny złożył był prof. Tadeusz Kotarbiński.
wiem wiem kursy rozne pokonczylem, czytalo sie ksiazki i nawet wiem co to biblioteka
co nie zmienia faktu ze nadal nie pojmuje
sa sprawy w ktorych (ze pozwole sobie uzyc prawniczego zargonu) rozbijanie gowna na piane niczego nie wnosi, a gmatwa tylko wszystko ja gesta smietane ze frywonie zacytuje innego klasyka literatury polskiej
wszystko co ponizej napisales to prawda ale to przeciez taka prawda jak to ze w zdaniu rozrozniamy czesci zdania,ktore to sa wlasciwie wyrazami ktore to skladaja sie z liter czyli abecadal...
no to co piszac wiersz bedziemy sie zastanawiac czy uzywam abecadla czy moze caly zdan?
no dajmy spokoj takim podstawowkom :-)
tutaj temat jest taki, im szerzej patrzysz tym wiecej widzisz ale i wiecej moze ci umknac
czyli patrz szeroko i wypatruj szczegolowo
Napisano Ponad rok temu
A) ćwiczymy techniki, konkretne uklady ruchu, jak w każdym MA, np kopiemy na poduchę itp Dochodzimy z daną techniką (np określonym wejściem z iriminage) do perfekcji.
Ćwiczymy jakieś "zasady ruchu aikido" poprzez wykonywanie szerokiej gamy technik, z których tak naprawdę żadnej opanowaniej do poziomu odruchu nie mamy.
Imo w większosci dojo robi się B.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Technika czy układ?
- Ponad rok temu
-
Żywienie osób trenujących aikido
- Ponad rok temu
-
Kto jest za zbanowaniem Spokokolesia :)
- Ponad rok temu
-
ISOYAMA HIROSHI 2010
- Ponad rok temu
-
Atemi. Ćwiczyć czy nie ćwiczyć niezależnie od technik aikido
- Ponad rok temu
-
Wychylenie - obowiązek czy kwestia "jak wyjdzie"?
- Ponad rok temu
-
Czy ta grupa technik może zadziałać, po niezbyt silnym atemi
- Ponad rok temu
-
Przechwyt. Ćwiczyć niezależnie od techniki czy nie?
- Ponad rok temu
-
Savegnago w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Sensei Grzegorz Konecki 4 dan.
- Ponad rok temu