Struktura treningu taekwon-do
Napisano Ponad rok temu
w bardziej życiowych sytuacjach. Kopnąłem moje zaj...te yop chagi i ... co dalej?
Albo "podparcie" tego rękami, albo "odejście". Ale to zależy kto i jakie algorytmy ma.
Napisano Ponad rok temu
Dla dodania choćby PODSTAW parteru, łokci czy czegoś jeszcze można wykorzystać np. rozgrzewkę, siłę pod koniec treningu, obozy letnie/zimowe. Nikt nie karze zmieniać samego TKD, które jakby niepatrzeć zarówno z Karate czy choćby nawet z ... Krav Magą ma bardzo dużo wspólnego. Na wszystko można znaleźć czas i miejsce ale w odpowiednich proporcjach.
TKD nieprzemieni się od razu w MT jak dodasz low kicka/łokcie/kolanka lub w BJJ jak czasem zrobisz parter. Dodanie jakiegoś elementu (oczywiście nie wszystkiego na raz bo wyjdzie z tego jedna wielka paćka a człowiek jak był cienki taki raczej pozostanie) spowoduje, że w sytuacji gdy znajdziesz się już w tym parterze jedna technika dobrze wyszkolona w różnych wariantach może okazać się decydująca w całym starciu. A będziesz ją znał właśnie z tego "kopanego" TKD :wink:
Zarówno elementy rzutów, parteru low kicków są zawarte w encyklopedii, jednak chyba nikt takich jak tam pokazane ich niećwiczy. Dla mnie jest to sygnał, że jest to element TKD, który samemu trzeba zgłębiać czując kiedy nam czegoś brakuje.
Tu ukłon w strone instruktorów i trenerów aby oni potrafili tę wiedzę zdobyć i przekazać w formie odpowiedniej i wystarczającej do wyjścia z opersji lub sytuacji w jakiej się znajdziemy.
Tym wg. mnie jest TKD :wink:
Napisano Ponad rok temu
jeśli to to yop chagi bedzie rzeczywiście dobrze wyuczone to tez znajdzie zastosowanie, problem jeżeli i yop i ręce i pozostałe elementy sa wyuczone po łebkach, żeby było ze jestKopnąłem moje zaj...te yop chagi i ... co dalej?
teoretycznie się zgadzam, ale w praktyce skad trener TKD który miał możliwosć zastosowania w walce sportowej tylko techniki TKD i tego się uczył ma zdawać sobie sprawę czym sa faktycznie, łokcie, kolana klincz. z encykopiedi? nie, naprawde techniki nie mozna się nauczyc z ksiązek albo się ją testuje w praktyce albo się jej nie znaDla dodania choćby PODSTAW parteru, łokci czy czegoś jeszcze można wykorzystać np. rozgrzewkę, siłę pod koniec treningu, obozy letnie/zimowe. Nikt nie karze zmieniać samego TKD, które jakby niepatrzeć zarówno z Karate czy choćby nawet z ... Krav Magą ma bardzo dużo wspólnego. Na wszystko można znaleźć czas i miejsce ale w odpowiednich proporcjach.
nie podoba mi się robienie chaotycznej papki, z której nie wynika nic, ani umiejętność walki "realnej" ani TKD. osobiście uważam ze nalezy się przede wszystkim skoncentrować na tym czym się zajmuje (rywalizacją sportową w danym stylu) a inne elementy można dodawać właśnie okazyjnie, na dodatkowych treningach, seminariach czy obozach.
ale wyniki sportowe muszą być bo styl się ma rozwijać a w przeciwnym razie pada i naprawdę dobrze kopiących można ogladac co najwyzej na you tube
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
niektóre rzeczy to starocie. Podcięcia słabe, chociaż to co używam to suroh chagi nie jest ;-)
Robię nakładkę z systemu, ale nie wszystkich technik.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Robię nakładkę z systemu, ale nie wszystkich technik.
Można .... można :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Biografie wielkich mistrzów Taekwon-Do
- Ponad rok temu
-
Dziewczyny z TKD w Dzień Dobry TVN
- Ponad rok temu
-
To forum umiera, tak jak umiera TKD w Polsce.
- Ponad rok temu
-
Jedenssty Dan w Taekwon-do?? Ale obsuwa.
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o przejściu całych klubów ITF na WTF?
- Ponad rok temu
-
Czyli to pierwszy autentyczny ?
- Ponad rok temu
-
Mistrz Trân Triêu Quân zaginął na Haiti
- Ponad rok temu
-
IIC w Warszawie - wrażenia, opinie, relacje
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Full Contact - Liga 2010 Kraków