maly dylemat : Karate czy cos innego
Napisano Ponad rok temu
Jak byłam w podstawówce, to skuteczne były chwyty wyjęte z filmów. Ale teraz by mi raczej nie przyszło do głowy ich używać ;-)
Napisano Ponad rok temu
Problem skuteczności pojawia się tylko w przypadku samoobrony. W sporcie nie istnieje, chyba że oceniamy efekty pracy trenera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A rozwijając to dalej, myślę, że to sprawa dużo bardziej złożona. Łyba np. też - wnioskując z Jego profilu - nie ćwiczy jednego stylu.
To, czy ktoś będzie skuteczny zależy w dużej mierze od tego, czy on sam chce być skuteczny i co robi w tym kierunku, jak i od tego, z kim przyjdzie mu walczyć. Można z powodzeniem ćwiczyć Shotokan, który nauczy pracy całego ciała i wyrobi refleks, a do tego nadbudowywać to samemu czym innym. Żaden styl w izolacji nie daje skuteczności sam w sobie.
Natomiast sprawa wygląda tak, że najczęściem ludziom ćwiczącym Shotokan na tej skuteczności zwyczajnie nie zależy i nie po to przychodzą, żeby być skutecznym na tej, czy tamtej ulicy.
Napisano Ponad rok temu
Koźlaku skuteczność to przede wszystkim gotowość do zrobienia przeciwnikowi krzywdy. Dla zdeterminowanego wystarczy nawet ten pogardzany shotokan
Napisano Ponad rok temu
W sumie kwestia skuteczności w sporcie to kwestia formuły, kyokushin z shotokanem nie ma szans jeśli walka będzie w formule charakterystycznej dla shotokanu i odwrotnie.
Napisano Ponad rok temu
Przecież to wczoraj było a Ty wypowiadasz się jakbyś nie wiem jak stara była.Jak byłam w podstawówce...
Napisano Ponad rok temu
A dyskusję proponuję przenieść do nowego wątku, bo tu żeśmy trochę naśmiecili.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To znaczy że jestem nieskuteczny w formule semi :wink:
W sumie kwestia skuteczności w sporcie to kwestia formuły, kyokushin z shotokanem nie ma szans jeśli walka będzie w formule charakterystycznej dla shotokanu i odwrotnie.
Dlatego, majac na wzgledzie skutecznosc w walce realnej wazne wazne jest zeby przepisy sportowe mozliwie najlepiej laczyly dwa przeciwstawne bieguny: bezpieczenstwo zawodnikow i realizm walki! (patrz: przepisy sportowe Sei-Budokai )
Napisano Ponad rok temu
...skuteczność to przede wszystkim gotowość do zrobienia przeciwnikowi krzywdy.
w zasadzie nic dodac nic ujac...
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może ktoś wyłowić puentę?
Puenta jest taka ze karate, tylko nie wiadomo jakie, najlepiej moje tylko nie w urodziny Kozlaka bo wtedy jest impreza i jeszcze jedno, chyba najwazniejsze: Romanowicz to flirciarz a Laser lapowkarz z tym bukietem kwiatow. Sandokan100 jak sie postara to znajdzie 101 dowodow na potwierdzenie mojej tezy i jeszcze do tego ze oni (Romanowicz i Laser) sa mili tylko dla zysku!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To byla moja doglebna analiza psychologiczna twojej szanownej osoby Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ale sie rozleniwiłem ...
- Ponad rok temu
-
Kimono Tokaido Kata Master 12OZ
- Ponad rok temu
-
Karate okinawskie a japońskie.
- Ponad rok temu