Capoeira na tle innych sztuk walki
Napisano Ponad rok temu
Wróciłem niedawno do robienia capoeira "na 100%", tzn. rzuciłem robotę i poświęcam się mocniej organizacji treningów. Niedługo odbędzie się też w Olsztynie parę eventów, które mam nadzieję sprawią, że do trenowania zachęci się więcej osób. Ale do rzeczy.
Piszę, żeby poprosić Was, specjalistów w innych sztukach walki o swoje opinie nt. Capoeira, ale:
NIE CHODZI MI O PORÓWNYWANIE Z INNYMI M.A. W KONTEKŚCIE SKUTECZNOŚCI.
To temat rzeka, zakończony wieloma różnymi wnioskami, z niektórymi nawet się zgadzam. Ale nie o to chodzi. Ludzie nie zawsze odnajdują w muay thai czy bjj lub karate tego, co może im dać capoeira. Jakie zalety w/g Was może mieć Capoeira i być konkurencyjna dzięki nim w stosunku do innych sztuk walk? Jak sami ją postrzegacie? Trochę inny aerobik, a może kompletne wywrócenie do góry nogami wszystkich wpajanych Wam zasad?
Co mógłbym umieścić na plakacie informującym o treningach, co zachęci matkę z dzieckiem do przyjścia na zajęcia i tak samo zainteresuje to 17 letniego chłopaka?
Ja odpowiedź znam (i krzykaczom chciałbym powiedzieć, że zdania nie zmienię ), ale jak człowiek za długo siedzi w swoim temacie to czasem traci perspektywę, dlatego chętnie wysłucham opinii innych.
Napisano Ponad rok temu
-rozwoj (poznawanie nowej kultury, fizyczny, pasja...)
apropo pierwszego punktu to dla mnie jest to tez minus capo bo widze jak ludzie nosa poza swoja grupe nie wytkna a utrzymywanie kontaktow z kims z innej jest widziane jak najgorsze swietokradztwo :wink: - o tym tez nie pisz
Napisano Ponad rok temu
-atmosfera 'grupy' napewno, te charakterystyczne powitania, capoimprezy
rzeczywiście, fajnie to wygląda z zewnątrz. Po bliższym poznaniu tematu nie jest już niestety tak kolorowo Jak to w życiu.
Napisano Ponad rok temu
... Jakie zalety w/g Was może mieć Capoeira i być konkurencyjna dzięki nim w stosunku do innych sztuk walk? ...
Dużo ładnych, wygimnastykowanych lasek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-atmosfera 'grupy' napewno, te charakterystyczne powitania, capoimprezy
...eee?
Napisano Ponad rok temu
...eee?
AdG/Camangula ma charakterystyczne powitanie grupowe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Noite: na bjj się witamy i żegnamy identycznie, to tradycja brazylijska a nie wymysł naszej grupy
no tak, zapomniałem, że Camangula to 110% Brasil ;>
Napisano Ponad rok temu
Noite: a co, jak robić, to na maksa, huehue
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
klaps i zolwik to faktycznie uniwersalna brazylijska "piateczka" niezaleznie od dyscypliny i grupy. nawet moj synal musial sie jej nauczyc uczestniczac w roznych festiwalachraczej "klaps" i "żółwik"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale wracając tematu: atmosfera i wyjazdy. ok festy - wiadomo, ale na plakacie tego nie umieszcze ;D argument jak kondycja, koordynacja, elastyczność również przemawia na korzyść, prawda?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Semmy Schilt i jego entrance song
- Ponad rok temu
-
puzzle się rozjeżdżają
- Ponad rok temu
-
Rozwój technik