Kettlebell
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś robiłem i nie było takie złe :wink:
Napisano Ponad rok temu
Trenuję dosyć intensywnie taniec nowoczesny - przez co zgubiłem już ze 4kg masy i wszystko fajnie, bo ja się lżejszy lepiej czuję niż napompowany, ale niestety kończy się powoli okres fajnej rzeźby, a zaczynam być po prostu chudy.
Nie bardzo interesuje mnie trening typowo siłowy, bo chciałbym zachować wypracowaną dynamikę, ale jednocześnie wolałbym żeby mój biceps to był biceps, a klatka to klatka i mieć jakiś wypracowany mięsień, a nie jedynie niski poziom tłuszczu. Masa jako taka mnie nie interesuje, raczej naturalne proporcje i wyżyłowany mięsień.
Wydumałem sobie, że do takiego celu najlepsze będzie kupić czajnik i dwa-trzy razy w tygodniu zrobić sobie jakiś trening z tym (mam salkę w domu, ale bez żadnego sprzętu jeszcze).
Ma to sens, czy nie bardzo?
Jak ma, to 16kę brać czy za ciężki? Ważę jakieś 73kg, tytanem siły nie jestem
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze, dobrze robiony trening silowy nie przeszkadza w dynamice. trzeba go tylko troche zmodyfikowac.Nie bardzo interesuje mnie trening typowo siłowy, bo chciałbym zachować wypracowaną dynamikę, ale jednocześnie wolałbym żeby mój biceps to był biceps, a klatka to klatka i mieć jakiś wypracowany mięsień, a nie jedynie niski poziom tłuszczu. Masa jako taka mnie nie interesuje, raczej naturalne proporcje i wyżyłowany mięsień.
po drugie, skoro chcesz "żeby mój biceps to był biceps, a klatka to klatka" i proporcje, to interesuje cie wlasnie masa - tylko odpowiednio zrobiona, typowo kulturystycznie (skoro nie interesuje cie trening silowy).
nada sie rownie dobrze jak cos innego; czajnik to tylko narzedzie, to jak go uzyjesz, zalezy od ciebie.Wydumałem sobie, że do takiego celu najlepsze będzie kupić czajnik i dwa-trzy razy w tygodniu zrobić sobie jakiś trening z tym (mam salkę w domu, ale bez żadnego sprzętu jeszcze).
ja waze 90 i 16tke uzywam do kondycji; czyli dla ciebie moze byc dobra na mase wlasnie. ale najlepiej byloby, gdybys mogl jednak wziac go do reki i samemu sie przekonac.Jak ma, to 16kę brać czy za ciężki? Ważę jakieś 73kg, tytanem siły nie jestem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
No zrobilem wstawanie tureckie z 25kg. Trzeba sie bylo nauczyc techniki.
K_P
no to i ja podejdę ambicjonalnie do zadania, a tureckiego nie próbowałem.
z czego brałeś wzorzec Kubusiu? z którego filmiku?
Napisano Ponad rok temu
Na torentach jest dvd + pdf
Korzystamy z Kubusiem z tego.
Polecam bo autor podaje jak dobrać ciężar czajnika.
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Ja jeszcze dlugo sie musze uczyc techniki. Oczywiscie moj "wyczyn" to nic szczegolnego, wielcy w "czajnikach" cuda robia. Nie mam takich ambicji, bo juz emerytem sportowym jestem, ale chodzi o same proby i "nowe" wartosciowe cwiczenia.
:wink:
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Zajarałem się tymi wytrzymałościówkami i chciałbym kupić na razie jedno żelazko, chyba to winylowe wezmę. Zastanawiałem się czy wziąć 16-18kg, czy raczej od razu atakować 24-30kilowy? Nie ćwiczyłem na siłce na wolnych ciężarach, moje wytrzymałościówki to zwykle pompki na poręczach, drążek, pompki w podporze tyłem... wszystko to, co wykorzystywało naturalny ciężar ciała. Nie chcę przecenić swoich możliwości, a jednak nie jest to zbyt tani sprzęt.
PS. Niżej daję 3 treningi jednego typa, który najbardziej mnie zajarał do działania
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej bedzie jak odwiedzisz gdzies silownie lub kogos, kto ma czajniki i sprobujesz, bo rzeczywiscie sa drogie.
Na mojej silowni sa 17.5, 25 i 32 kg.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze takie trochę mało profesjonalne pytanie do obeznanych. Powiedzmy, że przypiszę sobie któryś z programów, które wkleiłem powyżej. Przeanalizuję poszczególne grupy mięśniowe, które w danych ćwiczeniach są wykorzystywane. Jest sens dodawać jeszcze kilka ćwiczeń na mięśnie, które chciałbym, by rozwijały się równo z tymi, które najbardziej są katowane przez kettle? Sprawa wygląda tak:
Tajski 3 razy w tygodniu, 2 razy jogging, 1 worek + 1 refleksówka. Dodając do reżimu dwa dni kettli chciałbym jak najlepiej to wykorzystać.
Właśnie kończę 3 miesięczną wytrzymałościówkę i szukam kolejnego programu, który zaadoptuję na 2 dni w każdym tygodniu na kolejne 3 miechy tyrki
Z góry thnx
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening wytrzymalosciowo-silowy.
- Ponad rok temu
-