Czestoskurcz napadowy
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio poszedlem do podobno jednego z lepszych kardiologow w poznaniu z pewna przypadloscia, wytlumaczylem, ze przy ostrym wysilku gdy zrobie bardzo gwaltowny niespodziewany ruch, dostaje jakiegos dziwnego ataku, serce zaczyna bic momentalnie 4 razy silniej i mocniej, robi mi sie duszno w klatce, robi mi sie ciemno przed oczami, musze od razu usiasc i odpoczac bo inaczej czuje jakbym mial odleciec. Lekarz stwierdzil ze to prawdopodobnie jakas arytmia napadowa, czestoskurcz czy cos. Problem zaczyna sie teraz, gdy zeby to zdiagnozowac w stuprocentach, ten napad trzeba zapisac na EKG, a ze napad trwa pare minut i wystepuje niespodziewanie i zazwyczaj na treningach przy wzmozonym wysilku to jest to prawie nieosiagalne. Dzisiaj mialem test wysilku na biezni, ale wiedzialem i mowilem od razu lekarzowi ze pewnie nic nie pokaze, bo to musi byc dlugotrwaly wysilek przy ktorym zrobie gwaltowny ruch i to niezawsze. Oczywiscie nic nie wykazalo, a kolejna stówka poszla w bloto. Lekarz powiedzial, zebym sie zapisal na holtera, czyli to urzadzonko ktore nosisz 24h, ale ja i tak wiem ze nic nie wykaze bo z nim nie moge cwiczyc, wiec bede absolutnie bierny. Po wydaniu kilkuset zlotych na lekarza i patrzeniu na jego bezradnosc i to jak doklada kolejne badania za kolejne setki, troche zaczynam watpic. Sam lekarz powiedzial, ze o ile nie trace przy tym przytomnosci to juz dobry znak :roll: i ze jak tylko zdarzy sie ten atak to mam jechac do szpitala na EKG, a ze one trwaja kilka minut max to tez inna bajka. Uciazliwe jest to bardzo, bo praktycznie raz w tygodniu na treningu mnie to dopada, to jest uczucie ktorego nie da sie opisac. Oczywiscie o rezygnacji z treningow i cwiczen fizycznych nie ma mowy, wiec chcialem sie dowiedziec czy ktos z budo tez sie para z problemami z sercem i podobnymi czestoskurczami i jak sobie z tym radzi. Czy jakies leki czy cos. Albo jak udokumentowac taki napad, skoro do k**** trwa kilka minut a u lekarza moje serce pracuje normalnie. Echo i ekg w normie, poza tym ze niby serce jest troche powiekszone + pracuje troche wolniej, ale to podobno w normie u kogos kto uprawia jakis sport. Ta przypadlosc praktycznie wykluczyla mnie z uderzanych sw, bo przy wyprowadzeniu ilus tam gwaltownych ciosow na trening, przy ktoryms w koncu mnie to dopadalo.
Aha no i ataki zdarzaja sie zdecydowanie czesciej, gdy jestem mocno przemeczony itd.
Napisano Ponad rok temu
Lekarzem nie jestem jakby co,tak rozumuje na chłopski rozum.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a nie mógłbyś się zapisać na Holtera, kupić własne odprowadzenia do niego, przed treningiem go zdjąć i jeżeli atak nastąpi to poprosić kogoś żeby szybko cię podłączył?
a wiesz ze nie pomyslalem o tym? znaczy tlumaczylem wszystko lekarzowi jak wyglada trening wiec pewnie by cos zasugerowal. to chyba calkiem niezly pomysl, dzieki :-)
Nipponson sprobuje tak zrobic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osadnik, chyba nie mówisz o lekarzu pierwszego kontaktu? To jest jedna z najgłupszych funkcji jakie można było wymyśleć. Według przysłowia - jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Do lekarza pierwszego kontaktu to można iść z katarem albo grypą, ale nie z jakąkolwiek konkretną dolegliwością, chyba że tylko po to, żeby dostać skierowanie.
Jakoś reszta świata daje sobie z tym radę. To my się przyzwyczailiśmy, że z głową do głowologa, a z nogą do nogologa. Lekarz powinien być przygotowany wszechstronnie i wielu daje sobie z tym radę. Do specjalistów powinne być kierowane trudne przypadki na konsultację, a nie rutynowo.
Napisano Ponad rok temu
Osadnik, chyba nie mówisz o lekarzu pierwszego kontaktu? To jest jedna z najgłupszych funkcji jakie można było wymyśleć. Według przysłowia - jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Do lekarza pierwszego kontaktu to można iść z katarem albo grypą, ale nie z jakąkolwiek konkretną dolegliwością, chyba że tylko po to, żeby dostać skierowanie.
No ogólnego tylko takiego rozgarniętego (coś w stylu dr Housa najlepiej ;-) )
Napisano Ponad rok temu
...
Jakoś reszta świata daje sobie z tym radę. To my się przyzwyczailiśmy, że z głową do głowologa, a z nogą do nogologa. Lekarz powinien być przygotowany wszechstronnie i wielu daje sobie z tym radę. Do specjalistów powinne być kierowane trudne przypadki na konsultację, a nie rutynowo.
Niestety bardzo rzadko tak jest. Jak kiedyś bo nie było Laryngologa poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu z bólem ucha to na wstępie dostałem zjebkę że wpadł mi do głowy tak szalony pomysł a następnie lekarka wepchnęła mnie bez kolejki do laryngologa... nie żebym się jakoś skarżył ale byłem z deka zdziwiony.
Napisano Ponad rok temu
innym razem poszedlem do niej z problemem ze snem, to mi powiedziala zeby liczyc barany...
nie bez powodu te panstwowe chuje sa uwazane za bezuzyteczne krwiopijskie smieci
Napisano Ponad rok temu
Jako lekarz dziękuję za wyrażone uznanie :roll:
Napisano Ponad rok temu
aha mialem na mysli z Narodowego Funduszu Zdrowia lekarzy.
nic nie jest w stanie zmienic mojego zdania o tych lekarzach, kiedys sie trafil faktycznie chirurg ktory zszywal mi reke i robil to naprawde profesjonalnie, staral sie to robic jak najdelikatniej, przy kolejnych kontrolach tlumaczyl wszystko dokladnie i spokojnie, ale to jeden przypadek na milion innych ktorych spotkalem, juz nie bede wspominac innych przypadkow w mojej rodzinie.
tak jak napisalem, nic nie zmieni mojego zdania, jesli Sloniak nie nalezysz do tej grupy to chwala Ci za to i wiedz ze jestes jednym z nielicznych. pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jest to jednak jeden jedyny przypadek, reszta lekarzy z jakimi miałem/miewam kontakt są conajmniej w porządku.
Jak biegasz interwały to też masz ten napad? Może wylicz tak żeby dobiec do lekarza i dostać napadu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta dla 13-latka.
- Ponad rok temu
-
Czosnek forte
- Ponad rok temu
-
naciągnie mięśnie brzucha?