Dieta dla 13-latka.
Napisano Ponad rok temu
Ci którzy ostatnio czytali forum "ulica" wiedzą, że potrzebuję odpowiedniego treningu "żeby liczyć się w gimnazjum", a dokładniej żeby nie dostawać po pysku co drugi dzień.
Dowiedziałem się już co trenować, ale mam problem z masą.
I tu też zwracam się z prośbą do was, byście powiedzieli mi co i ile mam jeść, żeby przede wszystkim przytyć.
Mam ok. 160cm wzrostu i 45kg.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
jedz az bedzie ci niedobrze. potem napij sie mleka.
drazek, pompki, przysiady, mostki etc
biegaj sprinty (100m-1km).
po pol roku na silownie.
edit: no dobra, ryzu tez mozesz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przyznaj novo, zabłysło w głowie, że sobie wyhodujesz małego potwora...
Napisano Ponad rok temu
warzywa, mieso (biale, czerwone, ryby, jaja), owoce, orzechy, mleko
jedz az bedzie ci niedobrze. potem napij sie mleka.
drazek, pompki, przysiady, mostki etc
biegaj sprinty (100m-1km).
po pol roku na silownie.
edit: no dobra, ryzu tez mozesz.
Co do produktów zgadzam się w 100%. Ja bym dodał jeszcze np jaja :wink:
Co do "jedz az bedzie ci niedobrze" już zgodzic się nie moge.
W wieku 13 lat nie myśl o masowaniu jako konkretnym celu. Na to przyjdzie czas. Po prostu zdrowo się odżywiaj, uprawiaj sporty ogólnorozwojowe. Przeciwnikiem siłowni nie jestem jednak wiek poniżej 16 to niekoniecznie najlepszy pomysł.
Swoją drogą - przytyrac się o kilkanaście kg i nauczyc sie lac to nie jest dobry sposób na rozwiazanie szkolnych problemów :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Przeciwnikiem siłowni nie jestem jednak wiek poniżej 16 to niekoniecznie najlepszy pomysł.
oczywiscie musi to byc madrze zaplanowane.
Napisano Ponad rok temu
Pytanie tylko czy za kilka lat nie będzie smutnych następstw tak wcześnie rozpoczętych, intensywnych treningów siłowych. A nawet jak jemu się uda to nie oznacza, że inni będą mieli tyle szczęścia :wink:
Tak czy inaczej - 13latek robiący ciężkie siady, wiosła, ciągi, wyciskania to duże ryzyko. Organizm nie jest jeszcze gotowy na takie obciążenia. No chyba, że mówimy o zabawie różowymi hantelkami :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co. bylby kurczak, czyli miensoHm.mieso (biale, czerwone, ryby, jaja)
wookash - tamten tez gra w kosza, etc wiec jak na razie nie ma negatywow. oczywiscie nikt by mlodych nie zaczynal na duzych ciezarach, pierwszy rok-dwa to praca na 50-60% maxa. 15-10 powtorzen zamiast 5-1. ale nie ma powodu, zeby nie pracowac nad technika porzadnych cwiczen. organizm nie gotowy.. a jak gra w pilke, rzuca, siluje sie, etc, to na to organizm gotowy? tym lepiej bedzie przygotowany, jesli w sie go przygotuje w kontrolowanych warunkach.
Napisano Ponad rok temu
Zacząłem stosować się do waszych rad, mam nadzieje, że wyjdzie mi to na zdrowie .
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
a jak gra w pilke, rzuca, siluje sie, etc, to na to organizm gotowy? tym lepiej bedzie przygotowany, jesli w sie go przygotuje w kontrolowanych warunkach.
często bywa tak że nawet granie w kosza i inne gry zespołowe negatywnie odbijają się na funkcji układu ruchowego a to są bodźce o wiele mniejsze od siłowni i pokuszę się o stwierdzenie że bardziej fizjologiczne. Co do przykładów że 17 letni chłopak nie ma problemów to tutaj wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji które zależą od genów i rozwoju ruchowego do 6 roku życia. Tak naprawdę wtedy dzieją się najbardziej kluczowe rzeczy które potem określają nasze możliwości. Dodatkowo wiek 13 lat związany jest z szybkim wzrostem i spadkiem koordynacji a siłownia raczej w rozwoju koordynacji nie pomaga a ćwicząc nieumiejętnie obniża. Dlatego lepiej robić w tym wieku ogólnorozwojówki oparte na dużej ilości różnych ruchów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czosnek forte
- Ponad rok temu
-
naciągnie mięśnie brzucha?
- Ponad rok temu
-
Zbite mięśnie, nietypowy ból
- Ponad rok temu