Taktyka judo na cięższego/grubszego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Boguś - nie nerwuj się. Sens ma - ale ja myślę że raczej pod kątem omawiania swoich doświadczeń w omawianym temacie niż teoretyzowania.
Walczyłem kiedyś w amatorskich zawodach w wadze open. Pokonałem 2 miśków : 130 kg i 140 kg. Ważyłem 95 kg, miałem żółty pas a oni białe.
W obydwu przypadkach najpierw poganiałem dookoła, poszarpałem się dość energicznie. Potem lżejszego rzuciłem na o-soto-gari na yuko czy wazari i przytrzymałem w hon-kesa-gatame.
Cięższego "zaszarpałem" do parteru i też wygrałem przez trzymanie.
W finale przegrałem z najlżejszym miśkiem 110kg - zadusił mnie w parterze. Ale ten był "same mięśnie" - złapał mnie wpół poskładał na ziemię i tam zadusił jak królika (:
Tak to w moim przypadku z cięższymi/grubszymi.
Tego kolegę 110 kg (bo to ode mnie z klubu był) na treningach (na początku jak przyszedł) czasami rzucałem na ippon-seoi-nage i czasami na morote-gari. Niższy jestem to wchodziło. Ale do czasu.
Pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
A ja jednak jestem pewien ze to kata-otoshi, w yoko-otoshi i uki-waza nie wklada sie reki w zgiecie kolanowe a tutaj jest to zrobione, moze troche mylic przez rotacje, ale to jest kata-otoshi.Ja bym jednak stawiał na yoko-otoshi w tym filmie. Ewentualnie uki-waza.
Pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
acha, i którą rękę w którym momencie Canto ma pod kolenem uke? też nie umiem wyłapać tego momentu...
Napisano Ponad rok temu
Edit: 52 sekunda tez, reka zdecydowanie jest pod kolanem, wiec jest to kata otoshi
Napisano Ponad rok temu
masz choć trochę pary a różnia wagi nie jest za dużą, to przewrócisz.
Daleko mi do jakichś mądrości technicznych - bo ani mam umiejętności ani doświadczenie - ale kolega wspomniał że waży 75 kg (czyli mniej więcej tyle co ja) i upierałbym się że 30 kg (75 kg vs 105 kg) jest wtedy nie tylko dużą różnicą - ale nawet k... sko dużą :wink:
Napisano Ponad rok temu
w wyszukiwarce nie znalazłem nic na ten temat, co najwyżej jak walczyć na ulicy z cięższym, a[...]
Judo daje odpowiedź na to pytanie: 1. musisz mieć inicjatywę. 2. Uważaj na prawą rękę, bo jak cię złapie za głowę, to postawi prawą nogę za twoja lewą i giniesz na o-soto-otoshi - ulubiony rzut grubasów. Osobiście miałem taka fajną kombinacyjkę - kiedy atakował prawą ręką ściągałem go do przodu i wkręcałem sie do soei-nage. Gruby sie zapierał, a ja odstawiałem prawą nogę na zewnątrz i kiedy próbował uciec w prawo dostawał goshi-harai. Poki przeciwnicy się nie kapnęli parę razy mi to wyszło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanko (retransmisje|)
- Ponad rok temu
-
Trening indywidualny - poszukiwany
- Ponad rok temu
-
Przygotowanie polskich judoków do IO Atlanta 1996 (wideo)
- Ponad rok temu
-
druzynowka
- Ponad rok temu
-
przylaczcie sie..
- Ponad rok temu
-
Pierwsze zawody
- Ponad rok temu
-
mistrzostw swiata dla 30-latkow +