rower a bezplodnosc
budo_feniks
Ponad rok temu
Najbardziej bylbym ciekaw czy ktos z was zna takie przypadki z wlasnej autopsji lub w gronie znajomych kolarzy, u ktorych stwierdzono ten problem?
Wiadomo, ze jadra kolarzy narazone sa na mocne przegrzania, czego powodem jest obcisle ubranie i czesciowy nacisk na nie.
Zrobiono nawet specjalne badania i sprawdzano termicznie roznice temperatur przed jazda i zaraz po niej, gdzie najbardziej intensywna temperatura po treningu gromadzila sie wlasnie w okolicach intymnych.
Podobno czesta jazda na rowerze powoduje wzrost o 50 procent ryzyka bezplodnosci u mezczyzn (opinia fachowca).
Zmartwil mnie ten fakt, gdyz jestem wielbicielem 2 kolek i zastanawiam sie nad tym ile jest w tym mitu a ile prawdy.
Moze ktos zna ten temat i moglby wrzucic fachowe "3 grosze"?
pozdrawiam
budo_ry-you
Ponad rok temu
budo_feniks
Ponad rok temu
ja zawsze jezdzilem i sie tym nie przejmowalem. Jedyne co zrobilem bo zazwyczaj jezdze na lekkich twardych siodlach i poprostu po dlugiej jezdzie bolaly mnie jajka to kupilem sobie to siodlo z wyciecia i musze przyznac ze problem minal:)
A dzieci masz albo sie starasz o nie?
budo_feniks
Ponad rok temu
niee ale w przyszlosci chciabym miec
To w takim razie skad masz pewnosc, ze wszystko u Ciebie jest w porzadku? Zapewne nie robiles badania nasienia, a ja sie pytam tych ktorzy maja wiedze na ten temat i chca sie nia podzielic, a nie tych ktorzy jezdza na rowerze i twierdza teoretycznie, ze wszystko jest "ok".
budo_isao
Ponad rok temu
btw równie dobrze mozna się przywalić do komórek i innego śmiecia wysyłającego promieniowanie elektromagnetyczne, ono też powoduje zwiększone ryzyko bezpłodności u mężczyzn.
budo_ry-you
Ponad rok temu
budo_feniks
Ponad rok temu
mam sporo znajomych kolazy ktorzy jezdza w klubach. Jeden jezdzi juz 8 lat i niedawno bo rok temu urodzilo mu sie dziecko. Bardziej bym sie przejmowal chyba informacja ze jest zwiekszona zagrozenie rakiem prostaty niz bezplodnoscia. Myslisz ze maratonczycy nie maja podniesionej temperatury w okolicach jader?
Mysle, ze nie po nie maja pod krokiem siodelka, z reszta kolarze zakladaja tzw. "pampersy", ktore stanowia istotny komfort w trakcie jazdy, niestety nie idacy w parze z dobra "oddychalnoscia".
Biegacze przeciez czesto zakladaja obszerne, przewiewne spodenki, wiec problem znika, chociaz sam znam przypadki, kiedy biegaja w obcislych getrach, ale bez pampersowej wkladki i bez uciskajacego siodelka, wiec klima jakotako funkcjonuje :-)
budo_przemcio
Ponad rok temu
budo_isao
Ponad rok temu
co to za patent z tym wycieciem w siodelku.ja mam takie i watpie zeby czyje kolwiek kule tamtedy przelozyc.niezdatne jak to musi wygladac,nawet nie moge sobie wyobrazic.ze ni by co? kule dyndaja pod siodelkiem :roll:
loool xD
To po prostu działa jak wywietrznik w kasku- kule bezpiecznie schowane w pampersie ;]
budo_przemcio
Ponad rok temu
w moim siodelku jest troche mniejsza szczelina.takiego jeszcze nie widzialem
niewiem czy bym ryzykowal jazde na takim.te 2 wystajace w poziomie bolce,osobliwie wplywaja na moja wyobraznie.
coz albo jezdzic na takim z mozliwoscia rozprucia,albo bez szczeliny i powolne ugniatanie.
mysle ze jazda na rowerze nie ma wplywu czy bedzie mozna miec dzieci czy nie,wydaje mi sie ze te wsztstkie pampersy i szczeliny w siodelkach sa po to aby nie ugniatac sobie prostaty.
budo_feniks
Ponad rok temu
siodelko na obrazku daje mi obraz sprawy.
w moim siodelku jest troche mniejsza szczelina.takiego jeszcze nie widzialem![]()
niewiem czy bym ryzykowal jazde na takim.te 2 wystajace w poziomie bolce,osobliwie wplywaja na moja wyobraznie.
coz albo jezdzic na takim z mozliwoscia rozprucia,albo bez szczeliny i powolne ugniatanie.
mysle ze jazda na rowerze nie ma wplywu czy bedzie mozna miec dzieci czy nie,wydaje mi sie ze te wsztstkie pampersy i szczeliny w siodelkach sa po to aby nie ugniatac sobie prostaty.
A jednak jazda na rowerze ma wplyw na to czy mozna miec dzieci.
Wzrasta ryzyko bezplodnosci o 50 procent u mezczyzn, no chyba, ze androlog badajacy te przypadki wsrod kolarzy i wystawiajacy wnioski sie pomylil.
budo_tynks
Ponad rok temu
budo_prorock
Ponad rok temu
Jeśli ten androlog rzeczywiście bada, to pewnie też publikuje wyniki badań. Jeśli znasz jego nazwisko, to szybko możesz sprawdzić czy nie ściemnia. Np. tutaj:androlog badajacy te przypadki wsrod kolarzy i wystawiajacy wnioski
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu są np. całkiem świeże badania dotyczące płodności sportowców zajmujących się sportami wytrzymałościowymi. Poza odrobinę gorszymi parametrami w okresie startów, żadnego trwałego pogorszenia płodności nie zaobserwowano.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jedna z duńskich firm od kilkunastu lat sprzedaje siodełka o dziwnych kształtach, opierając strategię marketingową na strachu Duńczyków (a w Danii na rowerze jeździ prawie każdy i to przez cały rok) przed bezpłodnością. Gdy znajomy chciał wybrać sobie ich jako przypadek do opisania w pracy dyplomowej, odmówili, a jak się później okazało, żaden z duńskich duńskich instytutów zajmujących się urologią i dziedzinami pokrewnymi nie miał z nimi nigdy kontaktu.
budo_jet
Ponad rok temu
Nie wiadomo, czy ich.Spotkałem się z kilkoma zapalonymi kolarzami, którzy mają dzieci.
budo_przemcio
Ponad rok temu
budo_ry-you
Ponad rok temu
budo_przemcio
Ponad rok temu
moze badania robili ludziom z terytori na ktorych wiekszosc czasu panuje niska teperatura i tamtym faktycznie zszokowalo organizm.