Myślę, że piszemy o różnych sytuacjach. Jeżeli zawodnik przebywa w Tajlandii, trenując w którymś campie i walkę organizuje ten camp to zapewne faktycznie będą na takiej walce koledzy z campu i inne osoby, które mogą to sfilmować. To tak jak na naszych polskich zawodach amatorskich, gdzie jedziesz na turniej z kilkoma zawodnikami i zawsze jeden może zrobić nagranie.
Ja mam na myśli taki zagraniczny wyjazd na galę, gdzie jedzie zawodnik (dwóch zawodników) z trenerem. W takich okolicznościach po prostu się nie myśli o robieniu nagrań - mimo, że (tak jak napisał gladiatorzyring) taki materiał jest niezwykle cenny chociażby ze względów szkoleniowych. I w takich okolicznościach uważam, że nie można mieć pretensji i wymagać od zawodnika/trenera/menedżera o to, że nie dokonali nagrań.
Od tego są media i to do nich można mieć pretensje, że bardzo ważne walki naszych czołowych zawodników na dużych galach wzbudzają zerowe zainteresowanie mediów telewizyjnych. Pojawiają się na szczęście powoli takie media jak Mmaction czy Perfect TV ale nie są to zapewne podmioty, które dysponują już budżetem pozwalającym na wyjazdy na wszystkie zagraniczne imprezy, w których biorą udział Polacy.
I później pozostaje nam zdać się na łaskę organizatorów i cierpliwie czekać aż raczą kiedyś udostępnić nagrania z lokalnych telewizji. Sam chciałbym bardzo na spokojnie zobaczyć walki np Michała Głogowskiego z Francji, i chciałbym żeby zobaczyli je wszyscy fani w Polsce. Póki co cały czas czekamy na nagrania
Tomasz, mieszkałeś kiedyś w Polsce, więc proszę Cię - przypomnij sobie nasze realia
Pozdrawiam.
Asami widze ze chcesz byc zlosliwy to ja tez bede: a co kurna robi dwoch sekundantow?????? kazda walka jest nagrywana np przez organizatora i zawodnicy moga ja potem dostac....
ja bylem na Koh Samui nie jeden raz (mowimy o campie wmc) i sorry wszystkie zawsze byly walki byly nagrywane przez cale stado kolegow i innych komu sie tylko chcialo.... sami tajowie mowili zeby nagrywac swoje walki bo to swietnie nadaje sie potem aby poprawiac i pracowac nad bledami z tych walk. caly swiat tak robi !!!! po to sie wlasnie nagrywa walki aby zawodnik widzial czarno na bialym nad czym musi pracowac.... ale rozumiem ze do Polski jeszcze nie dotarla ta mysl treningowa tak wiec prosze Cie nie obracaj kota ogonem