alternatywa do klasycznych sprzetow
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
generalnie jest to pioro wieczne, w 100% spelniajace swoja normalna "piszaca" funkcje, natomiast mogace posluzyc do samoobrony w razie naglego wypadku.. a dlatego ze zostalo ono zrobione w calosci z aluminium, o odpowiedniej dlugosci i masie aby imitowalo kubotan, a jego tylna czesc jest uformowana w ksztalt stozka.. w tak restrykcyjnych krajach jak UK, gdzie noszenie nawet klasycznego kubotanu jest karane (nawet wiezieniem), moze takie cos byloby rozwiazaniem? w koncu jakby nie patrzec to zwykle pioro wieczne, a ze mozna nim komus polamac pare zeber..? to tak samo jak z parasolem - tez mozna komus nim dac po glowie..
Napisano Ponad rok temu
Ja nosilem mala yaware (symteryczna), jako brelok na klucze i bylem pare przeszukiwany i nikt nie zwrocil na to uwagi.
A poza tym Londyn to dosyc bezpieczne miejsce.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlatego specjalnie uzylem porownania do parasola - bo praktycznie wszystko co nosimy ze soba moze zostac uzyte przeciwko drugiemu czlowiekowi - lacznie z dlugopisem, olowkiem, parasolem, laptopem, paskiem od spodni itd, wiec nie przesadzal byl z ta paranoja sadowa.. w odroznieniu od "klasycznych" narzedzi, to jesli juz sie obronimy takim dlugopisem, to w sadzie bedzie to brzmiec inaczej (zdecydowanie lepiej) niz "wyciagnalem mlotek/noz/srubokret i sie nim obronilem".. z tym sie chyba zgodzisz?W UK przepis mowi, ze nie wolno Ci nosic przedmiotu, ktiry moze zostac uzyty przeciwko drugiemu czlowiekowi.
w tylnej kieszeni spodni? niby wyskakujesz z portfela, a tu trach - mlotkowym w zebra i napastnik lezy..Tylko jak to na dworze nosić, aby mieć zawsze pod ręką?
Napisano Ponad rok temu
DLa mnie zajebista zabawka. Tylko troszke droga
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale widze, spore zainteresowanie tego typu sprzetem.
O tutaj np. krav maga skrzyzowana z wing chun zdaje sie sie i yawara.
Wiekszosc tych poradnikow uzycia kubatonu sa wg mnie jakies dziwne. Proby trafiania w miejsca, ktore jakby sie trafilo i golo reka, bylby wielki problem. A w ferworze napadu, jest to po prostu niemozliwe.
Osobiscie jakbym mial wybierac wolalbym cos takiego.
A ten pan twierdzi, ze to cos jeszcze lepszego.
Kupilbym sobie, jako ciekawostke, ale wiecej zaplacilbym za przesylke zdaje sie.
Ale w kluczach jest potencja narzedzia do samoobrony, no i nawet w Uk nie zabronia noszenia kluczy.
Ile to trzeba sie nakombinowac, zeby zastapic kastet, ktory w wielu krajach jako w przeszlosci (teraz wola jakos pistolety, czego nie odnotowali ustawodwcy), byl czesto bronia przestepcow, ale tez jak wiem - takze doskonalym przedmiotem do samoobrony. Czy wiecie, ze przed II wojna swiatowa, na pasie kastet nosili oficerowie w kilku europejskich armiach?
Niestety podzielil los, w wielu krajach, balisonga. Przeszedl do podziemia.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
napis mozna zawsze zetrzec a co do samego urzadzenia - mozna zrobic cos podobnego samemu, wtedy odpadnie problem i ceny i marketingowej otoczki..Sadze ze napis Benchmade ...
co do kastetu - pamietam ze w moich czasach szkolnych pare dzieciakow latalo z "tansza" wersja, czyli z tymi metalowymi kolkami od zaworow.. nie mam natomiast pojecia o skutecznosci tego rozwiazania..
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o nieporeczny ksztalt - bo w koncu to tylko kawalek zaworu, a nie kastet i jak pamietam nijak mi to nie lezalo w rece - wiec zastanawiam sie czy przy mocnym uderzeniu nie zrobi to tyle samo szkody uzywajacemu (dlonie/nadgarstki) co ofierze..Nie uderzyles sie czymkolwiek metalowym, albo twardym w glowe?
Napisano Ponad rok temu
to cholerstwo chce się przy trafieniu przekręcić, a kształt nie współgra z wnętrzem dłoni
zwykły kastet jest dużo bezpieczniejszy dla bijącego
BTW:
zastanawiam się jak służby w UK zareagowałyby na latarkę taką koronką:
niby zaprojektowali to właśnie w celach bojowych, ale to w sumie dalej zwykła latarka
Napisano Ponad rok temu
ale glowy nie dam - moze po prostu ktos to podciagnal to pod podpunkt cytowany przez K_P?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W sumie nie wiem, po co to nosilem, i tak nie lubie sie tym poslugiwac, zupelnie mi taka bron nie lezy. Chyba tylko jako uchwyt do kluczy pseudo malego mariki kusari.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Jakiej firmy jest ta latarka?
K_P
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jogo do pau, ktoś ma dobry kontakt?
- Ponad rok temu
-
Poświęcenie dłoni
- Ponad rok temu
-
OSA – kompendium
- Ponad rok temu
-
nowa miłość Cizzii
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Rayem Floro
- Ponad rok temu
-
Pananandata lub inny styl walki nożem???
- Ponad rok temu
-
Teleskop dla początkujących
- Ponad rok temu
-
Policjant (broń palna) vs nóż - poszukuję filmiku
- Ponad rok temu
-
"noże sprężynowe są w Polsce nielegalne."<-WTF?
- Ponad rok temu
-
Grivory i Noże z niego wykonane
- Ponad rok temu