Ćwiczenia na drążku?
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym się zwrócić Do Was drogie budo, z zapytaniem o pomoc w ułożeniu planu.
Z góry zaznaczam, że używałem opcji szukaj na forum, ale nie jestem chyba biegły w tym .
Nie daleko od domu, z brzegu lasu mam ścieżkę zdrowia, a w niej cudowny drążek. Jako, że często chodzę tam z psem na spacery postanowiłem sobie poćwiczyć na tym średniowiecznym narzędziu tortur, z którym się unikaliśmy od zawsze . Po pół godzinie prób udało mi się podciągnąć zero razy (nachwytem szerokim) . Poczytałem sobie na necie trochę artykułów , i już wiem, że powinienem ćwiczyć na początku negatywnie. Niestety w w natłoku informacji (a raczej dezinformacji) ciężko było mi się doszukać konkretnych informacji w jakiej konfiguracji ćwiczyć to najoptymalniej.
Trenuje sw uderzane 3x w tygodniu. Są to moje jedyne treningi aktualnie.
Drążek ćwiczyć mogę 3x tydzień w dni, w, których nie mam sw, czy lepiej 2 razy w tygodniu?
Czy nie będzie problemem jeżeli przed drążkowaniem będę biegać ok 40-60 minut, czy lepiej na "sucho"?
Na jednej "sesji" ćwiczyć nachwyt szeroko i wąsko i podchwyt szeroko i wąsko, czy robić to jakoś tygodniami, czy tylko sam nachwyt?
Ile serii i ile powtórzeń w serii starać się robić (zwłaszcza na początku kiedy będę robić negatywne ćwiczenia głównie)?
Wszelkie cenne rady i uwagi mile widziane
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy mogę biegać w tym samym dniu, w, którym ćwiczę drążek (np. rano drążek a wieczorem bieg albo na odwrót) czy to się wyklucza całkowicie?
I jakie powinny być ramy czasowe na trening taki trening na drążku? (nie licząc rozgrzewki)
Napisano Ponad rok temu
jak napisales, negatywy sa swietne na poczatku. mozesz zaczac podchwytem, biceps pomaga a plecy ci sie wzmocnia na tyle, zeby potem zmienic na nadchwyt. piramidki sie sprawdza, jak i wlasciwie cokolwiek na poczatku.
ramy czasowe; rob ze 2-3 minuty przerw pomiedzy seriami, zrob z 5-6 serii (po 2-3 powtorzenia na poczatek).
Napisano Ponad rok temu
Co do negatywów - mała ilość powtórzeń (nie więcej niż 5), długie przerwy między seriami (serii też nie więcej niż 5). Opuszczaj się tak wolno, jak tylko możesz. Jeśli dasz radę, zatrzymaj ruch 3-krotnie: na samej górze, po środku (kąt 90 stopni w łokciu) i prawie na samym dole (łokcie lekko ugięte, mięśnie napięte). Podciągaj się też z pomocą partnera.
Tak jak mówił Corvo, zdecyduj się na jeden rozstaw i chwyt. Dla wielu ludzi łatwiej jest się podciągać podchwytem, ale to sprawa indywidualna.
Napisano Ponad rok temu
Pewnie będę w takim razie biegać po drążku. Na necie większość osób poleca bardziej nachwyt. Ile razy w tygodniu najrozsądniej ćwiczyć na drążku?
Napisano Ponad rok temu
a nadchwyt praktyczniejszypodchwyt jest prostszy.bardziej intuicyjny
Napisano Ponad rok temu
ps witam wszystkich :wink:
Napisano Ponad rok temu
Dlugie biega rob po drazku jednak przed tez mozesz z 10 minut na spokojnie potruchtac i wplesc do tego rozne wymachy rak, skretosklony itp.
Pamietaj zeby sie cieplo ubrac jesli idziesz pocwiczyc w terenie. Dobra bedzie jakas luzna kurtka chroniaca od wiatru.
Dobrze rozgrzej takze dol plecow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze jedno, jak można robić plecy z pomocą hantli (nie dysponując ławeczką), poza wiosłowaniem hantlami (na jedną rękę)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rwania i zarzuty? Zarzuty to wiem jak robić, a rwanie to jak się robi?
Napisano Ponad rok temu
Podciąganie z obciążeniem to świetna sprawa. Pamiętaj tylko, żeby nie opuszczać się zbyt szybko i nie szarpać.
Napisano Ponad rok temu
No i jeszcze wymachy: (może je też robić tylko jedną ręką)
Podciąganie z obciążeniem to świetna sprawa. Pamiętaj tylko, żeby nie opuszczać się zbyt szybko i nie szarpać.
i obciazenie nie montowac do pasa tylko do plecaka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
rozsądne połączenie
- Ponad rok temu
-
Budowa miednicy
- Ponad rok temu
-
Poradnia sportowa w warszawie