zawody tuishou clip - czy to tuishou?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jakie komentarze :wink: ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie jeden próbuje pchać dłonie a drugi poprostu bawi się w zapasy.
Napisano Ponad rok temu
Tak to się kończy jak z metody treningowej robimy platforme konfrontacji.
Dla mnie jeden próbuje pchać dłonie a drugi poprostu bawi się w zapasy.
Oldman abysmy byli na "tej samej stronie" - piszesz ze Ci w bialych koszulkach bez rekawow (jest ich dwoch maja te same stroje) nie robia prawdziwego tuishou tylko zapasy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kto robi lepsze toishou? Ano ten kto rzadziej dupą ziemi dotyka.
Filmik nosi tytuł Taiji. Można by było od niego wymagać żeby zawierał więcej cech znamionujących styl. Idąc dalej tą drogą można nagrać film na zawodach judo i podpisać to Taiji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tai chi nie dziala w wolnej walce. gdzie tu dysonans? :wink:Ale ich przeciwnicy wyraźnie próbują zaczynać od formalnych pchających dłoni a napotykają ludzi którzy się w to nie bawią zato potrafią szybko i skutecznie powalić na ziemie. Jakiś tu dysonas widze.
no chyba, ze tai chi ma tyle technik wspolnych z zapasami.
Napisano Ponad rok temu
tai chi nie dziala w wolnej walce. gdzie tu dysonans? :wink:
no chyba, ze tai chi ma tyle technik wspolnych z zapasami.
Ot i tak fachowa uwaga zakończyła dobrze zapowiadającą się dyskusje.
Każdy forma (ruch, pozycja) w formie Taiji uczy mechaniki ciała która może być wykorzystana do zastosowań zapaśniczych. To że nie widać tych możliwości na wsprost (w czystej formie) jeszcze o niczym nie świadczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisałem że Ci panowie w białym wyraźnie odstają poziomem od reszty. Nie wiem jaka była formuła tych zapasów. Ale ich przeciwnicy wyraźnie próbują zaczynać od formalnych pchających dłoni a napotykają ludzi którzy się w to nie bawią zato potrafią szybko i skutecznie powalić na ziemie. Jakiś tu dysonas widze.
Kto robi lepsze toishou? Ano ten kto rzadziej dupą ziemi dotyka.
Filmik nosi tytuł Taiji. Można by było od niego wymagać żeby zawierał więcej cech znamionujących styl. Idąc dalej tą drogą można nagrać film na zawodach judo i podpisać to Taiji
Jeszcze raz moje trzy grosze:
Ja się tam nie znam, ale w ostatniej minucie kiedy zmaga się dwóch panów w białych strojach wygląda to zupełnie inaczej, bo są na tym samym poziomie i na moje oko do zapasów to w ogóle podobne nie jest, fajnie jeden drugiego "odrywa" od ziemi itd., więc wyjaśnienia są dwa:
1. Ćwiczą razem, więc robią to pod publikę.
2. Ich technika jest na dużo wyższym poziomie, niż ich wcześniejszych przeciwników i przez to, że tak ich przerastają wygląda to jak wygląda.
Oczywiście mogę się też całkowicie mylić
Napisano Ponad rok temu
1. Ćwiczą razem, więc robią to pod publikę.
2. Ich technika jest na dużo wyższym poziomie, niż ich wcześniejszych przeciwników i przez to, że tak ich przerastają wygląda to jak wygląda.
masz racje ze ich technika jest na znacznie wyzszym poziomie niz reszta ludzi na tym klipie - rzut 2.55 to dla mnie czytsa poezja 8) , pozostali kolesie wrecz o wlasne nogi siepotykaja
ale mysle ze na koncu to jeden daje drugiemu wygrac, sa w koncu z tego samego teamu
Napisano Ponad rok temu
Zwróć uwagę że "walcząc" ze sobą robią rutynowe pchające dłonie czego nie próbowali wcześniej. Zresztą absolutnie nic z nich nie wynika. Robią kilka kułek a potem ustawiają się w niskiej pozycji i zaczynają. Równie dobrze można by się umówić że najpierw będziemy drapać się po głowie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chen Bing jest siostrzencem Chen Xiaowang
na clipie ponizej pokazuje powoli co robi:
i widac chyba ze roznica miedzy nimi bedzie jakies 20 kilo spokojnie
Napisano Ponad rok temu
W walce finałowej ten 'gorszy' nie próbował zmienić swojej taktyki na inną i np. przykleić się do przeciwnika, co wcześniej skutecznie stosował.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w ramach kontynuacji dyskusji:
Chen Bing jest siostrzencem Chen Xiaowang
na clipie ponizej pokazuje powoli co robi:
i widac chyba ze roznica miedzy nimi bedzie jakies 20 kilo spokojnie
fajne rzeczy pan pokazuje...ciekawe czy mma-owcy zmienia kiedys zdanie o kung fu czy tai chi :?
Napisano Ponad rok temu
a tutaj wkleje jeszcze Chen Bing z Chen Zhenglei w cwiczenia podstawowych czucia ktore to powszechnie uwazaja sie za jedyne i prawdziwe tuishou
piekne.zwlaszcza koncowka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
IP MAN - the movie
- Ponad rok temu
-
chiński kyokushin
- Ponad rok temu
-
bagua zhang
- Ponad rok temu
-
SEMINARIUM WING CHUN -PRAGA (Czechy)
- Ponad rok temu
-
Wujiaquan
- Ponad rok temu
-
Chińczyk w Powstaniu Wielkopolskim
- Ponad rok temu
-
Pytanie do "Leung Tingowców"(byłych obecnych).
- Ponad rok temu
-
Polski Shihing WT,Vt,WC??
- Ponad rok temu
-
Pierwszy kontakt Polaka z CSW? :)
- Ponad rok temu
-
Znalazłem kilka filmików taiji
- Ponad rok temu