Wujiaquan
Napisano Ponad rok temu
obecnie najczęściej w Hunanie, Hubei, Jiangxi i Yunnanie.
Człowiek na filmikach, to Dai Jianguo z Changsha w Hunanie.
Podoba mi się to jego wykonanie. Warto obejrzeć.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ponieważ jednak spotkałem się z opinią, że Wujiaquan, to jest taki bardzo wewnętrzny styl
tak naprawdę, a ten pan u góry robi to zbyt twardo (choć mi się wydaje, że proporcje gang rou są w sam raz ),
to u dołu klip z inną wersją, na swój sposób ciekawą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps najlepszy jest kolo w czarnych spodenkach i koszulce na ramiączkach stojący z fajką no i ten pokoik z plakatami lasek na scianach
Napisano Ponad rok temu
na wstępie - ekspertem nie jestem - jednak wg mnie rózne wykonania mogą wynikać z pracy nad różnymi aspektami (wolniejsze to płynność rónowaga kontrola ruchu itp, szybsze to bardziej utylitarne wykonanie)
Może tak być. Nie przeczę. Może też tak być, że ćwiczą jakieś różne odmiany czy coś.
Może też być, że ktoś z nich nie robi dobrego Wujiaquan. Nie znając jednak stylu, wydaje mi się, że ten z pierwszego filmiku jest lepszy. Siła, dynamika, sama chociażby ruchomość stawów (barki). U tego drugiego nie widać, żeby czuł coś pod skórą, jakby rzekł Oldman. ;-)
ps najlepszy jest kolo w czarnych spodenkach i koszulce na ramiączkach stojący z fajką no i ten pokoik z plakatami lasek na scianach
Dojo jest nie do podrobienia. Fakt. :-)
Napisano Ponad rok temu
Sory za off topa, ale... czemu "dojo"?Dojo jest nie do podrobienia. Fakt. :-)
Nawet wczoraj jak oglądałem Ip Mana, to wszystko było przetłumaczone jako "dojo", przecież powinno być chyba "kwoon" jeśli się nie mylę?
Napisano Ponad rok temu
Sory za off topa, ale... czemu "dojo"?Dojo jest nie do podrobienia. Fakt. :-)
Nawet wczoraj jak oglądałem Ip Mana, to wszystko było przetłumaczone jako "dojo", przecież powinno być chyba "kwoon" jeśli się nie mylę?
Dojo, bo jaja sobie robię. Kwoon też jest kul.
Napisano Ponad rok temu
Może tak być. Nie przeczę. Może też tak być, że ćwiczą jakieś różne odmiany czy coś.
Może też być, że ktoś z nich nie robi dobrego Wujiaquan. Nie znając jednak stylu, wydaje mi się, że ten z pierwszego filmiku jest lepszy. Siła, dynamika, sama chociażby ruchomość stawów (barki). U tego drugiego nie widać, żeby czuł coś pod skórą, jakby rzekł Oldman.
a ja mysle ze sie calkowicie mylisz moim zdaniem gosc z pierwszego filmiku udziwnil swoj styl jak to jest ostatnio modne w chinach zeby zrobic go bardziej cool
koles z drugiego filmiku pokazuje zas pewnie jak to powinno byc naprawde szczegolnie potem na filmiku 3 widac jak wszystko pasuje do siebie, ma ta sama shenfa i ruchu wychodza jeden z drugiego czego nie mozna powiedziec o filmiku numer 1
na pierwszym filmiku widac ze ruchy do siebie zupelnie nie pasuja, te jego "wewnetrzne wstawki" wygladaja wrecz idiotycznie - cos podobnego ostanio widzialem na pokazach sportowcow wushu, tez jest modne u nich aby takie elementy powstawiac.... :wink:
Napisano Ponad rok temu
a ja mysle ze sie calkowicie mylisz
W czym? Jasno napisałem, że nie rozstrzygam, który jest autentyczny,
a tylko o tym, którego wykonanie mi się bardziej podoba.
moim zdaniem gosc z pierwszego filmiku udziwnil swoj styl jak to jest ostatnio modne w chinach zeby zrobic go bardziej cool
Jest taka opcja. On też, jak widzę, ćwiczy inne rzeczy, i może ciut na jedno kopyto.
koles z drugiego filmiku pokazuje zas pewnie jak to powinno byc naprawde szczegolnie potem na filmiku 3 widac jak wszystko pasuje do siebie, ma ta sama shenfa i ruchu wychodza jeden z drugiego czego nie mozna powiedziec o filmiku numer 1
na pierwszym filmiku widac ze ruchy do siebie zupelnie nie pasuja, te jego "wewnetrzne wstawki" wygladaja wrecz idiotycznie
Pogubiłem się. Mówisz o 3 filmiku kogo? Tego drugiego? Daj linka, jak możesz, bo nie oglądałem. :-)
Napisano Ponad rok temu
Pogubiłem się. Mówisz o 3 filmiku kogo? Tego drugiego? Daj linka, jak możesz, bo nie oglądałem
trzeci filmik od gory w linkach ktore sam wrzuciles - pisze o filmikach caly czas
Napisano Ponad rok temu
trzeci filmik od gory w linkach ktore sam wrzuciles - pisze o filmikach caly czas
Tomek, na filmikach 1-5 jest jeden i ten sam człowiek. Dopiero na szóstym jest inny.
Pisząc "ten z pierwszego filmiku" miałem na myśli właśnie tego z filmików 1-5. Pisząc o "tym
drugim" miałem na myśli z tego ostatniego, szóstego klipu. Czyli wg Ciebie na pierwszym klipie gość robi źle, a na 2 i 3 dobrze, tak?
Napisano Ponad rok temu
Tomek, na filmikach 1-5 jest jeden i ten sam człowiek. Dopiero na szóstym jest inny.
wiem
Pisząc "ten z pierwszego filmiku" miałem na myśli właśnie tego z filmików 1-5. Pisząc o "tym
drugim" miałem na myśli z tego ostatniego, szóstego klipu. Czyli wg Ciebie na pierwszym klipie gość robi źle, a na 2 i 3 dobrze, tak?
chodzi mnie o to ze na pierwszym filmiku pierwszego kolesia sa cuda, bezsensu ladu i skladu powrzucane jakies elementy zeby to cool wygladalo, shenfa sie kupy nie trzyma - wszystko aby wygladalo to bardziej wewmnetrznie czyli pod publiczke
i teraz na ponizszych klipach wykonywanych przez ta samo osobe wida wyraznie ze wszystko sie kupy juz trzyma - szczegoleni filmik numer 3 co potwierdza moim zdaniem teze ze forma na filmiku numer jeden jest przerabiana
drugi koles (ostani filmik czyli numer 6) natomiast robi to lepiej mi ze mniej flashy niz koles na klipie pierwszym i wyglada to dla mnie lepiej bo bardziej sie zgadza plynnosc i motryka wychodzacych z siebie ruchow mimo ze widac ze jego wykonanie nie jest najlepsze
czy teraz napisalem zrozumiale?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Chińczyk w Powstaniu Wielkopolskim
- Ponad rok temu
-
Pytanie do "Leung Tingowców"(byłych obecnych).
- Ponad rok temu
-
Polski Shihing WT,Vt,WC??
- Ponad rok temu
-
Pierwszy kontakt Polaka z CSW? :)
- Ponad rok temu
-
Znalazłem kilka filmików taiji
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Janem Silberstorffem - 7.-8.02.2009