Laickie pytanie
Napisano Ponad rok temu
Co prawda kiedyś troche trenowałem Ju-jitsu ale wciąż dla mnie jest to "sztuka walki" owiana tajemnicą, ciężko znalezc jakieś konkretne informacje a jej "odmian" jest przeogromna liczba.
Więc cały dzień siedzę i szukam jakichś konkretnych informacji ale spotkałem sie z taką ilością nieścisłości a na większości pytań nie znalazłem odpowiedzi - postanowiłem więc spytać tu.
Ludzie wielu "styli" Ju-jitsu uważają sie za tych najprawdziwszych i ze ich odmiana jest najblizej zródła - przeglądałem strony wielu organizacji i wiele pisze, że to oni są tą największą/najważniejszą. W przypadku Taekwondo sytuacja jest jasna bo główna organizacja jest jedna(liczac WTF to dwie). W Karate jest bardzo dużo jednak najpopularniejszy jest chyba Kyok, oprócz tego jest Karate tradycyjne, za "pierwowzór" i najblizszy korzeni uwaza sie Shorin-ryu oraz są wciąż mniej popularne, nowoczesne odmiany typu Enshin. Wszystko da sie jednak dokładnie zklasyfikować. Znane są również style owianą złą sławą.
Wiem, że o Ju-Jitsu nie da sie aż tak dokładnie opowiedzieć gdyż już wtedy równolegle działało wiele szkół i każda miała swój zbiór technik, tradycje ale chyba ten czas sie skończył? Kiedyś jak szukałem dla siebie jakiejś szkoły to na treningach różnych odmian widziałem w zasadzie te same techniki i praktycznie żadnych różnic.
Trenerzy zwykle mówili, że Ju-jitsu to Ju-jitsu a to co stoi przed nim w nazwie to tylko otoczka/zaznaczenie przynaleznosci do organizacji.
Jak to jest z tym w Ju-Jitsu? Zdecydowanie to laickie pytanie ale nie mogłem znaleźć na własną ręke informacji. Wątpie aby np w Polsce Ju-Jitsu brało sie z tylu różnych źródeł a szkół różnych styli jest od groma. Widziałem w internecie książke o histori Ju-Jitsu w Polsce ale ostatnio był problem z dostępnośćią. Chciałbym też wiedzieć jak ta sytuacja wygląda w Japonii oraz ogólnie na świecie. Bo z doświadczenia wiem, że jest taki bałagan, że wielu nauczycieli którzy wiedzą coś o chwytach, dzwigniach i ciosach nazywa swoja szkołe "x Ju-jitsu".
Z góry dziękuje za wyrozumiałość oraz pomoc,
Szymon
Napisano Ponad rok temu
Nowoczesne jujutsu to twor XIX i XX wieku i nazywa sie to Gendai Budo.
Zwykle sprawa jest dosc jasna w Koryu, szkoly, ich tworcy i linia nauczania sa dobrze zdefiniowane.
Z Gendai Budo sprawa jest skomplikowana. Istnieje cale mnostwo szkol i stylow i nie ma praktycznie zadnego systemu ich klasyfikacji, bowiem kazdy obecnie moze stworzyc swoj styl i go nazwac jak mu sie podoba. Np powstalo wiele szkol jj ktore w rzeczywistosci robia mieszanke judo, aikido i karate, ostatnio zaczeli dodawac nawet bjj - czyli robia wszystko co sie da, co powoduje ze jakosc ich technik jest nieslychanie uboga.
Jedyna rzecz czym sie kierowac przy wyborze dojo to renoma danego instruktora.Moze Martius poda ci odpowiednie info kto jest dobry a kto nie On zna wszytskich w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli jesteś z W-wy i interesuje Cię ju jutsu tradycyjne to znam jedną szkołę, którą mogę Ci polecić: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Jest opcja odróżnić styl wyższej jakości od stylu "krzak"? Czy są ogólnie jakieś style charakteryzujące sie wyższą renomą czy generalnie nie patrzy sie na to pod tym względem? Fajnie gdyby ludzie wiedzieli czy idą na trening czegoś co ma jako taką opinie na swiecie a gorzej jak trafią na styl który ma jedno dojo i wymyslil go jego sensei
Przegladając wikipedie, googlując widziałem własnie jak te podziały wyglądają ale nie było żadnych dokładnych artykułów na temat samych styli, różnic jako takich między nimi, organizacji itp. Wiem, że w Polsce jest organizacja JJ ale nawet nie orientują sie nt wszystkich działających klubów.
Jesli chodzi o tą stronę Kokodo to jest mi znajoma. Z tego co wiem to ich styl powstał niedawno na bazie stylu który powstał na bazie stylu tradycyjnego
Napisano Ponad rok temu
Jeśli szukasz czegoś na temat historii, to polecam "Japońskie sztuki walki: przewodnik po koryu jujutsu" Serga Mola, zobaczysz jak zagmatwana jest cała historia. Niestety to Ci dużo nie pomoże w wyborze pomiędzy dostępnymi dla Ciebie szkołami dzisiaj. Najpierw zdecyduj się czy szukasz sportu czy tradycyjnej sztuki walki. Potem powiedz jakie kluby masz 'w zasięgu'. Na pewno Vortalowcy wspomogą Cię radą. Potem pozostaje pójść na pierwszy trening i zobaczyć jak to wygląda z bliska.
Powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Aktualnie trenuję już inną SW ale do JJ mam pewien sentyment. Zrezygnowałem ze względu własnie na zamieszanie z klubami i problem z dostępnością dobrych w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Kiedyś byłem już w kilku sekcjach i to co widziałem praktycznie sie od siebie nie różniło pod względem technik. Takie Judo połączone z jako takimi podstawowymi uderzeniami i kopnięciami Dlatego ciekawiło mnie czy jest u nas jakiś styl JJ z prawdziwego zdarzenia - nie mówie, że te wyżej wymienione są złe ale miałem na myśli drogę przekazu prosto z Japonii bezpośrednio "od źródła".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli masz na myśli tradycyjne jiu-jitsu ze szkół koryu? Nie aikido, nie judo i nie szkoły jiu-jitsu powstałe już po upadku shogunatu Tokugawa.
Mam na mysli wszystko co ma w nazwie JJ z naciskiem na to tradycyjne (ewentualnie style delikatnie "unowoczesnione" aczkolwiek nieodbiegające swym zbiorem technik od ww. wiec zadne Judo, BJJ itp.).
Obecnie trenuje Kyoka lecz przeszedłem już przez troche różnych styli.
W Warszawie byłem w kilku sekcjach z czego większość już nie istnieje. Słyszałem dobrą opinie o Budokanie.. i w zasadzie tyle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli się wybierzesz, pochwal się jak Ci się podobają pierwsze treningi
Napisano Ponad rok temu
Treningi ukierunkowane sa na samoobrone, jednak spory nacisk kladziony jest takze na sport ju-jitsu i moj ulubiony parterek, co mialo odpowiedni wydzwiek w miejscach zajmowanych na zawodach sportowych (Kobylka, ne-waza na ul. Elektronowej itp).
Najlepiej przyjsc i zobaczyc samemu, czy odpowiada program zajec, prowadzacy i klimat
Pozdrawiam serdecznie
Napisano Ponad rok temu
Podsumowując: modern jujitsu, z ukierunkowaniem sportowym, nieco w kierunku bjj i mma + trochę samoobrony. Zgadza się?
Napisano Ponad rok temu
No i mamy wiadomości z pierwszej ręki
Podsumowując: modern jujitsu, z ukierunkowaniem sportowym, nieco w kierunku bjj i mma + trochę samoobrony. Zgadza się?
Z ukierunkowaniem samoobronnym, nieco w kierunku sportu Pozatym zgadza sie wszystko
Nie sugeruj sie sztukami walki w moim podpisie Ja to oddzielnym torem robie, jako dodatek do mjj
Napisano Ponad rok temu
Teraz już wiesz, Szymon247, co możesz tam znaleźć. Jeśli to jest to czego szukasz, idź na trening, jeśli nie, szukaj dalej
Pozdrowienia!
Napisano Ponad rok temu
Zamówiłem też tą książke o Ju-jitsu więc troche poczytam o tych tradycyjnych szkołach i jak ta sytuacja z nimi wygląda.
Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Może wśród Budowiczów jest ktos z ich szkoły i powie o nich coś blizej !
Napisano Ponad rok temu
Jest tam historia klubu i nauczyciela oraz dużo multimediów, więc można mniej-więcej zobaczyć co się tam ćwiczy.
Napisano Ponad rok temu
ul. Esperanto 5, Sz.P 234
środy - piątki 19.00 20.30
reszte info na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] na podstronie KTJ
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KOBUDO KENKYUKAI już w Japonii !!
- Ponad rok temu
-
Historia Ju-Jitsu w Polsce 1904-1939
- Ponad rok temu
-
judo-gi
- Ponad rok temu
-
Fara
- Ponad rok temu
-
zawody kata ju jitsu parami w Slupsku 2008-wolne refleksje
- Ponad rok temu
-
koszty sali - pytanie do prowadzących
- Ponad rok temu
-
soke A.Garcia i S.P.Rovigatti w Szczecinie (sobota 11.10.08)
- Ponad rok temu
-
jiu-jitsu, tai-jutsu, czym to sie rozni?
- Ponad rok temu
-
jiu-jitsu w Tomaszowie Mazowieckim
- Ponad rok temu
-
MIĘDZYNARODOWE SEMINARIUM JU JITSU - ŁODYGOWICE
- Ponad rok temu