Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomocy, kontuzje!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Pomocy, kontuzje!
Ostatnio zacząłem trenować nieco inne sporty walki, mianowicie boks i karate kyokushin. No i nie wiem czemu, ale na zaledwie dwóch treningach zebrałem tyle kontuzji, że chodzić ledwo mogę! Po kilku lowkickach spuchła mi noga i kuleje, od nawalania w worek cholernie bolą mnie stawy w rękach i nadgarstkach a do tego stawy kolanowe też szlag trafił. Nie pojmuję, co się dzieje, bo inni nowi specjalnie nie ucierpieli na żadnym z treningów a ja po prostu czuję się jak kaleka. HELP!!
  • 0

budo_skorpiob
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 876 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Pomocy, kontuzje!
Jak nogi nie przyzwyczajone to puchna po lowkickach powiedz sparing partnerowi ze boli i by kopal lzej (zaden wstyd). Rece owijasz owijkami ? Bola mimo rękawic ? dostajesz w kolana na treningach ? Jak u Ciebie z rozgrzewka ?
Swoja droga malo to opisales pamietaj ze wazne jest jeszcze przyzwyczajenie to duzych obciazen treningowych. Nie iwem ile treniujesz w tygodniu ale byc moze za duzo jak na poczatek.

p.s. jak dieta ? i sen ? Troche malo napisales :P
p.s.2. skocz do lekarza, a jak kolana siadaja to zrob sobie przerwe by sie zregenerowaly.
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

1. za mocno od razu. daj swojemu cialu przyzwyczic sie do nowych obciazen
2. ze ciezki worek lub brak przygotowanie ukladu kostno-miesniowego do uderzania w worek. zacznij lzej.
3. ogolnie wyglada to tak jakbys zaczal treningi jak dziki bez przygotowania i stad czujesz sie jak kaleka.

odpocznij, zalecz i za drugim podejsciem (powtorze jeszcze raz) pozwol stopniowo przyzwyczajac sie swojemu cialu do nowych rodzajow treningu

pozdr
Itosu
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

Trening boksu nie powinien być zaczynany od uderzania w worek. Najpierw naucz się uderzać potem jak umiesz już to dobrze technicznie robić wal w worek.
Tak przynajmniej mnie uczyli.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem, kto Cie prowadzi (boks), a i (karate).
Trening bokserski zaczyna sie od nauki ukladania ramienia, pozycji stop, ciala - i na poczatku uderza sie w... powietrze, przed lustrem (obowiazkowo), zeby wiedziec swoje ruchy i uczyc sie je korygowac. W worek moga uderzac naprawde zaawansowani stazem zawowdnicy, poczatkujacym worek wypacza technike, niekiedy juz raz na zawsze.
Zmien klub.
Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki panowie za wszystkie odpowiedzi, już trochę mi pomogliście :D . Pozwólcie jednak spytać jeszcze o parę rzeczy. Mam już bandaże i rękawice, a stawy w nadgarstkach mimo tego bolą od uderzeń w worek. W tym klubie jest tak, że od razu wszyscy nowi nawalają w worki, bez trenowania uderzeń w powietrzu, to akurat trener tak prowadzi. Sparingi na kyokushin były też bardzo ostre, a te mordercze lowkicki dostałem właśnie od trenera 8O . W efekcie po zaledwie kilku treningach jestem cały w kontuzjach i nie jestem w stanie kontynuować. Zrobię sobie przerwę, oczywiście, ale co to da? Przecież po powrocie będzie to samo. Jak mam to wszystko zorganizować, żeby nie cierpiały na tych treningach moje stawy i żeby nie mieć takich opuchlizn na nogach? Toż od trzech dni ledwo chodzić mogę :? . Co robić, żeby za jakiś czas dojść do jakiegoś poziomu i jednocześnie nie być kaleką?
  • 0

budo_wookash
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Zmienić kluby.
Oba.

PZDR
  • 0

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sęk tylko w tym, że to najlepszy klub w moim mieście... Mogę tu trenować aż sześć sztuk / sportów walki...
  • 0

budo_poncho
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Co trenowałeś wcześniej i jak długo?
Jeśli dopiero zacząłeś przygodę z uderzanymi sw, sparingi są bardzo złym pomysłem i powinieneś jak najszybciej zmienić klub, bo nie wiadomo, co jeszcze trenerowi przyjdzie do głowy. :roll:
  • 0

budo_wookash
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Stawiaj na jakość, a nie ilość.

PZDR
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki panowie za wszystkie odpowiedzi, już trochę mi pomogliście :D . Pozwólcie jednak spytać jeszcze o parę rzeczy. Mam już bandaże i rękawice, a stawy w nadgarstkach mimo tego bolą od uderzeń w worek. W tym klubie jest tak, że od razu wszyscy nowi nawalają w worki, bez trenowania uderzeń w powietrzu, to akurat trener tak prowadzi. Sparingi na kyokushin były też bardzo ostre, a te mordercze lowkicki dostałem właśnie od trenera 8O . W efekcie po zaledwie kilku treningach jestem cały w kontuzjach i nie jestem w stanie kontynuować. Zrobię sobie przerwę, oczywiście, ale co to da? Przecież po powrocie będzie to samo. Jak mam to wszystko zorganizować, żeby nie cierpiały na tych treningach moje stawy i żeby nie mieć takich opuchlizn na nogach? Toż od trzech dni ledwo chodzić mogę :? . Co robić, żeby za jakiś czas dojść do jakiegoś poziomu i jednocześnie nie być kaleką?

kyokushin ma typowe twarde poczatki :lol: mnie matka przy krwawiacych seiken nie chciala puszczac na treningi.
w worek uderzaj lekko, a na kyoku unikaj trenera. kyok z jednej strony jest dobry, bo jest twardy, a z drugiej strony mozna trafic na psycho trenera ktory cie okaleczy :roll:
  • 0

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No kuźwa, już tydzień minął a udo nadal boli kolana także 8O . Idę do lekarza, no excuses...
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zmienić kluby.

Stawiaj na jakość, a nie ilość.

Najrozsądniejsze rady w tym temacie.

Nie wiem, czemu uważasz, że ten klub jest najlepszy (najtańszy? najwygodniejszy dojazd?), ale to, co opisujesz, to podstawowe błędy w metodyce treningu wskazujące na to, że jest wręcz przeciwnie.
  • 0

budo_bushii3
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kilka dni temu uderzylem w twarda powierzchnie lokciem. zadnych wyraznych kontuzji nie widac. jednakze nasila sie pulsujacy bol w lokciu, ktory pojawil sie takze w nadgarstku i stawie przy kciuku. czy mozliwe jest, iz uszkodzeniu ulegl jakis nerw i generalnie jak sobie radzic (procz painkillerow) gdy w wyniku kontuzji uszkodzony zostaje nerw.
  • 0

budo_bushii3
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kilka dni temu uderzylem w twarda powierzchnie lokciem. zadnych wyraznych kontuzji nie widac. jednakze nasila sie pulsujacy bol w lokciu, ktory pojawil sie takze w nadgarstku i stawie przy kciuku. czy mozliwe jest, iz uszkodzeniu ulegl jakis nerw i generalnie jak sobie radzic (procz painkillerow) gdy w wyniku kontuzji uszkodzony zostaje nerw.
  • 0

budo_bushii3
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorka za 2x wyslij. zalagowalo mi lacze
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Następny. :roll: Zmieniam podpis.
  • 0

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Żadnych "painkillerów", to oszukiwanie siebie samego, zresztą na krótką metę. Idź do lekarza, długotrwałe kontuzje trzeba leczyć, a nie znieczulać. Spójrz na to tak - jak masz dziurę w dachu i w czasie deszczu leje Ci się przez niego woda do mieszkania, to czy lepiej uparcie wycierać szmatą wodę z ziemi, czy lepiej zatkać dziurę, by woda nie miała jak wlatywać...?
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

już nic :)
  • 0

budo_barbatus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

już nic :)

Że łot...?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024