Aikido...Piękne dla oka...A w samoobronie "ciniutko&quo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby odpowiedzieć na to pytanie należałoby też zrozumieć, dlaczego ludzie uprawiają np koryu bujutsu, w którym są techniki walki mieczami różnej długości, włóczniami o prostym i zakrzywionym ostrzu oraz techniki walki wręcz z przeciwnikiem ubranym w zbroję. Dobrze było by też wiedzieć dlaczego ludzie strzelają z łuku albo zajmują się rekonstrukcją dawnych, średniowiecznych metod szermierki na miecze i inne narzędzia. Dlaczego ludzie uprawiają brazylijskie jiu jitsu w wersji sportowej gdzie też żadnej samoobrony nie ma. I wreszcie - o zgrozo - dlaczego tylu ludzi w ogóle nic nie uprawia. Mnie się wydaje, że wymienione wyżej formy aktywności mają inne zalety a aikido możesz śmiało wrzucić między nie. Poza tym są ludzie, którzy nie wierzą, że samoobrona rozumiana jako walka gołymi rękoma z bandziorem lub bandziorami, którzy na ulicy chcą cię zabić, zgwałcić lub obrabować używając do tego noży, broni palnej lub gazrury, ma powszechne zastosowanie.
Napisano Ponad rok temu
Zadne inne forum zwiazane z sw nie posiada ich tak dużej ilości Dziwne to wszystko 8)
sprawdziłem, forum MAGIA STALI ma więcej postów.....no chyba że to nie o sztukach walki tylko patroszeniu łosia
Napisano Ponad rok temu
Kolega odpowiedział już Tobie ale i ja wtrącę swojej trzy grosze....Zastanawiam sie dlaczego cwiczycie tą sztuke walki ?? [...] Naprawde nie rozumiem dlaczego tak uwielbiacie Aikido???...
Ja z kolei najbardziej lubię Muay Thai, BJJ i MMA. Lubię te SW ze względu na ich formę, brutalność, zakres dozwolonych technik na zawodach.
A co z samoobroną :roll: Od ponad 10 lat nikt mnie nie zaczepił, nie zaatakował. Po co więc miałbym jako główne kryterium wyboru SW brać pod uwagę samoobronę/walkę na ulicy.
A jak to jest z Tobą :roll:
Co Ty trenujesz :roll:
Jak często zdarza Ci się wykorzystywać umiejętności SW na ulicy :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś kiedyś napisał, trenowanie X miesięcy czy lat SW w obawie, że ktoś mnie kiedyś zaczepi/zaatakuje jest bez sensu....sztuki walki mają służyc samoobronie i nie moża patrzec w ten sposób że skoro przez 10 czy 15 lat nikt mnie nie napadł to nie napadnie mnie już nigdy i nie bede musiał użyc swoich umiejętności...
Mniejszym nakładem finansowym i czasowym jest zakup broni.
O. kay. Można powiedzieć strzelę i pójdę siedzieć.
To samo mogę powiedzieć, uderzę kogoś na ulicy. Stanie mu się coś. Wyciągną mi, że jestem instruktorem Muay Thai. I siedzę
Napisano Ponad rok temu
I nawiązując do postu Akahige - nie wierzę, że bezpiecznym jest postawić się komuś, kto trzyma w ręku nóż czy też broń palną. Zdecydowanie doradzam oddanie tych kilku złotych, a nie struganie cwaniaka.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam zapoznanie się z przyklejonym tematem:Zastanawiam sie dlaczego cwiczycie tą sztuke walki ??
FAQ Aikido.
Na samym dole strony znajduje się wypowiedź AvBerta, która powinna rozwiać wszelkie twoje wątpliwości.
Napisano Ponad rok temu
I nawiązując do postu Akahige - nie wierzę, że bezpiecznym jest postawić się komuś, kto trzyma w ręku nóż czy też broń palną. Zdecydowanie doradzam oddanie tych kilku złotych, a nie struganie cwaniaka.
Pozdrawiam.
Nie po to cwiczę aikdo żeby jakims leszczom oddawac kase za frajer come on! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Więc z łaski swojej przestań niepotrzebnie spamować :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jestem pewny swoich umiejętnosci...Cwicze głownie Kickboxing...
Szanowny kolego,
W nocy z 22 na 23 listopada 1996 roku w Krakowie zginął jeden z najlepszych polskich kickbokserów (mistrz Polski) Andrzej First. Oprócz tego, że był znakomitym sportowcem, pracował także jako szef ochrony w jednym z krakowskich klubów. Na pewno znał się na walce sportowej oraz tej drugiej - ulicznej. Mimo to został zamordowany na klatce schodowej własnego domu. Podobnych przypadków ( zawodników kontaktowych sportów, którzy też nie dali rady) jest znacznie więcej. Za to odwrotnie, tzn sytuacji w których ktoś uratował życie walcząc wręcz z bandytą - jak na lekarstwo. Znajdź chociaż jeden taki przypadek opisany na tym forum. Ja nie pamiętam. I nie chodzi mi o rozróbę na dyskotece czy inny przypadek walki godowej samców w rodzaju: "co się gapisz, chcesz w ryj?", tylko przypadek zastosowania art. 25 kodeksu karnego.
Co zaś do obicia i pewności siebie to masz rację. Kilka pełnokontaktowych treningów daje tu więcej niż kilka lat udawania walki. Wiem to, bo sam oprócz aikido trenuję BJJ i MMA. Tylko, że nie wszyscy są takim treningiem zainteresowani. Dla mnie jest to zupełnie zrozumiałe.
sztuki walki mają służyc samoobronie
Mogą, ale nie muszą. Jednym z elementów samoobrony jest profilaktyka, prewencja czy jak tam to nazwać. To, że osoby ćwiczące sztuki walki są rzadziej atakowane na ulicy wynika z faktu, że mają niższą predestynację wiktymologiczną. Mówiąc po ludzku - nie są wybierane przez przestępców na ofiary. To cecha znacznie bardziej wartościowa niż najbardziej skuteczne techniki walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sposoby robienia jodan tsuki ikkyo
- Ponad rok temu
-
Wiek i dany
- Ponad rok temu
-
shihan Nobuyuki Watanabe kim on jest ?
- Ponad rok temu
-
Staż z G.Savegnago 8 Dan (Szczecin 07-08.11.2008)
- Ponad rok temu
-
Tatami
- Ponad rok temu
-
To w ramach samouwielbienia
- Ponad rok temu
-
Dwa ciekawe cytaty
- Ponad rok temu
-
Staż z Sensei Ch. Tissier (15-16.11.2008) w Poznaniu