Aikido...Piękne dla oka...A w samoobronie "ciniutko&quo
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Żeby odpowiedzieć na to pytanie należałoby też zrozumieć, dlaczego ludzie uprawiają np koryu bujutsu, w którym są techniki walki mieczami różnej długości, włóczniami o prostym i zakrzywionym ostrzu oraz techniki walki wręcz z przeciwnikiem ubranym w zbroję. Dobrze było by też wiedzieć dlaczego ludzie strzelają z łuku albo zajmują się rekonstrukcją dawnych, średniowiecznych metod szermierki na miecze i inne narzędzia. Dlaczego ludzie uprawiają brazylijskie jiu jitsu w wersji sportowej gdzie też żadnej samoobrony nie ma. I wreszcie - o zgrozo - dlaczego tylu ludzi w ogóle nic nie uprawia. Mnie się wydaje, że wymienione wyżej formy aktywności mają inne zalety a aikido możesz śmiało wrzucić między nie. Poza tym są ludzie, którzy nie wierzą, że samoobrona rozumiana jako walka gołymi rękoma z bandziorem lub bandziorami, którzy na ulicy chcą cię zabić, zgwałcić lub obrabować używając do tego noży, broni palnej lub gazrury, ma powszechne zastosowanie.
Napisano Ponad rok temu
budo_MMA Maniac napisał
Zadne inne forum zwiazane z sw nie posiada ich tak dużej ilości Dziwne to wszystko 8)
sprawdziłem, forum MAGIA STALI ma więcej postów.....no chyba że to nie o sztukach walki tylko patroszeniu łosia

Napisano Ponad rok temu
budo_MMA Maniac napisał
Kolega odpowiedział już Tobie ale i ja wtrącę swojej trzy grosze....Zastanawiam sie dlaczego cwiczycie tą sztuke walki ?? [...] Naprawde nie rozumiem dlaczego tak uwielbiacie Aikido???...
Ja z kolei najbardziej lubię Muay Thai, BJJ i MMA. Lubię te SW ze względu na ich formę, brutalność, zakres dozwolonych technik na zawodach.
A co z samoobroną :roll: Od ponad 10 lat nikt mnie nie zaczepił, nie zaatakował. Po co więc miałbym jako główne kryterium wyboru SW brać pod uwagę samoobronę/walkę na ulicy.
A jak to jest z Tobą :roll:
Co Ty trenujesz :roll:
Jak często zdarza Ci się wykorzystywać umiejętności SW na ulicy :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
budo_MMA Maniac napisał
Jak ktoś kiedyś napisał, trenowanie X miesięcy czy lat SW w obawie, że ktoś mnie kiedyś zaczepi/zaatakuje jest bez sensu....sztuki walki mają służyc samoobronie i nie moża patrzec w ten sposób że skoro przez 10 czy 15 lat nikt mnie nie napadł to nie napadnie mnie już nigdy i nie bede musiał użyc swoich umiejętności...
Mniejszym nakładem finansowym i czasowym jest zakup broni.
O. kay. Można powiedzieć strzelę i pójdę siedzieć.
To samo mogę powiedzieć, uderzę kogoś na ulicy. Stanie mu się coś. Wyciągną mi, że jestem instruktorem Muay Thai. I siedzę

Napisano Ponad rok temu
I nawiązując do postu Akahige - nie wierzę, że bezpiecznym jest postawić się komuś, kto trzyma w ręku nóż czy też broń palną. Zdecydowanie doradzam oddanie tych kilku złotych, a nie struganie cwaniaka.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_MMA Maniac napisał
Polecam zapoznanie się z przyklejonym tematem:Zastanawiam sie dlaczego cwiczycie tą sztuke walki ??
FAQ Aikido.
Na samym dole strony znajduje się wypowiedź AvBerta, która powinna rozwiać wszelkie twoje wątpliwości.
Napisano Ponad rok temu
budo_Shawnee napisał
I nawiązując do postu Akahige - nie wierzę, że bezpiecznym jest postawić się komuś, kto trzyma w ręku nóż czy też broń palną. Zdecydowanie doradzam oddanie tych kilku złotych, a nie struganie cwaniaka.
Pozdrawiam.
Nie po to cwiczę aikdo żeby jakims leszczom oddawac kase za frajer come on! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Więc z łaski swojej przestań niepotrzebnie spamować :roll:
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Cytat
jestem pewny swoich umiejętnosci...Cwicze głownie Kickboxing...
Szanowny kolego,
W nocy z 22 na 23 listopada 1996 roku w Krakowie zginął jeden z najlepszych polskich kickbokserów (mistrz Polski) Andrzej First. Oprócz tego, że był znakomitym sportowcem, pracował także jako szef ochrony w jednym z krakowskich klubów. Na pewno znał się na walce sportowej oraz tej drugiej - ulicznej. Mimo to został zamordowany na klatce schodowej własnego domu. Podobnych przypadków ( zawodników kontaktowych sportów, którzy też nie dali rady) jest znacznie więcej. Za to odwrotnie, tzn sytuacji w których ktoś uratował życie walcząc wręcz z bandytą - jak na lekarstwo. Znajdź chociaż jeden taki przypadek opisany na tym forum. Ja nie pamiętam. I nie chodzi mi o rozróbę na dyskotece czy inny przypadek walki godowej samców w rodzaju: "co się gapisz, chcesz w ryj?", tylko przypadek zastosowania art. 25 kodeksu karnego.
Co zaś do obicia i pewności siebie to masz rację. Kilka pełnokontaktowych treningów daje tu więcej niż kilka lat udawania walki. Wiem to, bo sam oprócz aikido trenuję BJJ i MMA. Tylko, że nie wszyscy są takim treningiem zainteresowani. Dla mnie jest to zupełnie zrozumiałe.
Cytat
sztuki walki mają służyc samoobronie
Mogą, ale nie muszą. Jednym z elementów samoobrony jest profilaktyka, prewencja czy jak tam to nazwać. To, że osoby ćwiczące sztuki walki są rzadziej atakowane na ulicy wynika z faktu, że mają niższą predestynację wiktymologiczną. Mówiąc po ludzku - nie są wybierane przez przestępców na ofiary. To cecha znacznie bardziej wartościowa niż najbardziej skuteczne techniki walki.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Sposoby robienia jodan tsuki ikkyo
- Ponad rok temu
-
Wiek i dany
- Ponad rok temu
-
shihan Nobuyuki Watanabe kim on jest ?
- Ponad rok temu
-
Staż z G.Savegnago 8 Dan (Szczecin 07-08.11.2008)
- Ponad rok temu
-
Tatami
- Ponad rok temu
-
To w ramach samouwielbienia
- Ponad rok temu
-
Dwa ciekawe cytaty
- Ponad rok temu
-
Staż z Sensei Ch. Tissier (15-16.11.2008) w Poznaniu