Ulozenie piesci inne niz seiken
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Wybacz, ale ogolnie aikodocy nie sa ekspertami od uderzen.
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Wybacz, ale ogolnie aikodocy nie sa ekspertami od uderzen.
1 Dlatego tez udalem sie z tym pytaniem do ekspertow na forum karate a nie aikido ;-)
2 Wybaczam ;-)
Jezeli chodzi o to ulozenie piesci to chodzilo mi o to ze ktos mi mowil wieki temu ze jak karate zaczynalo w Polsce to wlasnie nie uderzano dwiema koscmi seiken tylko wlasnie tak inaczej.
A kolega z Aikido tylko mi to przypomnial wiec myslalem ze moze na forum sie dowiem czegos wiecej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generalnie do zaatakowania określonego miejsca używa się określonego ułożenia pięści/dłoni. Odpowiednia "broń" służyła do jak wywołania jak najbardziej destrukcyjnego efektu.
W Uechi Ryu widać to dosyć dobrze...
Napisano Ponad rok temu
po prostu jedna z wielu opcji zastosowania "reki" w walce chociaz atak pwoeirzchnia seiken jest bardziej uniwersalnyMam kolege, ktory na treningach Aikido przy atakach uderzanych typu oi zuki, gyaku zuki dziwnie sklada piesc. Nie uderza jak w karate powierzchnia seiken , tylko ma wysuniety do przodu palec srodkowy (tez zgiety).
Napisano Ponad rok temu
To nawet jest zawarte w nazwie, seiken (正拳) oznacza po prostu "poprawna (prawidłowa) pięść".po prostu jedna z wielu opcji zastosowania "reki" w walce chociaz atak pwoeirzchnia seiken jest bardziej uniwersalny
Czy ten pomocny obrazek pochodzi z książki Wielkiego Mistrza Prezydenta-Patriarchy Soke Mgr.?[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]moze pomoze
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]moze pomoze
A gdybyś tak jeszcze do poszczególnych numer dopisał odpowiednie nazwy to by dało pełny obraz forumowiczom.
Pozdrowienia dla @ll
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok tylko ze ja TKD trenuje, po koreansku to tak idzie:A gdybyś tak jeszcze do poszczególnych numer dopisał odpowiednie nazwy to by dało pełny obraz forumowiczom.
1. Sonkal Dung
2. Sondung
3. Sonkal
4. Sonkut
5. Ap Joomuk
6. Umji Joomuk
7. Wi Palkup
8. Ap Palkup
9. Dung Palmok
10. Songarak Badak
11. An Palmok
12. Mit Palmok
13. Pakat Palmok
14. Yop Joomuk
15. Umji
16. Dung Joomuk
17. Bandalson
18. Gomson
19. Inji Joomuk
20. Sonmok Dung
21. Pyun Joomuk
22. Sonbadak
23. Doo Songarak
24. Han Songarak
25. Homi sonkut
26. Songarak Joomuk
27. Ghin Joomuk
Napisano Ponad rok temu
1. Heito
2. Keito
3. Shuto
4. Nukite
5. Seiken
6. Nie wiem
7. Hiji (Empi)
8. Hiji (Empi)
9. Ude
10. Nie kojarzę
11. Ude (wan)
12. Ude (wan)
13. Ude (wan)
14. Kentsui (tettsui)
15. Nie wiem
16. Uraken
17. Nie wiem (odmiana Heito ze zgiętymi palcami)
18. Kumade
19. Ippon-ken
20. Kakuto
21. Teisho (shorei)
22. Seiryuto
23. Nihon-nukite
24. Ippon-nukite
25. Nie pamietam
26. Nakadaka-ken
27. Nie znam
Mam raczej słabą znajomość terminologii. Kiedyś miałem nawyk uczenia sie składania różnych pięści np. podróżując pociągiem ale do terminologii nigdy nie przywiazywalem wagi. Sory za braki.
Pozdr
Itosu
PS. Ponawiam pytanie o Iron Palm. Tego linka z zelazna dlonia z dzialu kung-fu juz czytalem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
26. Nakadaka-ken
Ja się spotkałem z nazwą: nakadate-ken albo nakadate-ipppon-ken.
Ale to drobne różnice literowe ... nie wiadomo, która wersja jest bardziej poprawna.
Napisano Ponad rok temu
Nakadaka -> srodkowy palec
Ippon -> pojedynczy
Ken -> piesc
Przywiazywanie wagi do nazwy jest charakterystyczne kiedy korzystajacy z tych nazw nie rozumieja co one znacza. Mae geri to po prostu kopniecie do przodu itd. itp. i nie ma co tu wymyslac. Zreszta ja nigdy ne bylem zwolennikiem standaryzacji
Itosu
PS. mam nadzieje ze sie nie kropnalem w tlumaczeniu. japonski jest dla mnie jezykiem obcym
Napisano Ponad rok temu
Czy to uderzenie 26 z planszy moro (naka daka ippon ken) jest pchnieciem jak w tsuki czy jest to uderzenie z gory na dol - (tak je pamietam) ?. Bo uderzajac tsuki chyba latwo wybic palec.
Napisano Ponad rok temu
to tak IMHO
Itosu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zlot Działu Karate VB - propozycje
- Ponad rok temu
-
3 numer Jissen już jest
- Ponad rok temu