Mięśnie nóg bez obciążania kolan?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prostowanie i uginanie nog na maszynie.
Dokładnie. Jest to sposób na zminimalzowanie obciążenia kolan przez prwaie całkowite wykluczenie sił ścinających, które są najgroźniejsze dla rehabilitowanego kolana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swojego czasu czytałem artykuł, że najlepsze dla kolan (zresztą nie tylko dla kolan - dla całego organizmu) są ćwiczenia o najbardziej naturalnym ruchu - czyli paradoksalnie przysiady.
Ja przysiadami (oczywiście zaczynając od małych ciężarów, nie za głebokich siadów bez dynamicznego schodzenia w dół) w dużej mierze "zaleczyłem" sobie naderwane więzadło boczne.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako ciekawostkę moje RTG po urazie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Panowie, poczytajcie o mechanice kolana, popatrzcie na przemieszczenie obciążenia przy różnych ćwiczeniach i dopiero to analizujcie. Prostowanie na maszynie jest ruchem najbardziej neutralnym i jednolitym dla rozlożenia obciążenia i dlatego jest pierwszym ćwiczeniem na czworogłowy w rehabilitacji czynnej nie licząc izometrii. To obciążeniem reguluje się dalej ciężkość ćwiczenia. Połprzysiady wchodządopiero poźniej a i to krzesełkowe. Większość ćwiczących nie zwraca uwagi na układ stóp i minimalizowanie siły ścinającej na kolana. A na syzyfki nie każdy może sobie pozwolić i trzeba o tym pamiętać (choć to świetne ćwiczenie dla osób o zdrowych kolanach)
Nie jestem rehabilitantem więc kłócić się nie będę.
Argumentacją mojej tezy jest jednak praktyka - może jestem jakiś całkiem porąbany, ale prostując nogi na maszynie po prostu "czuje" obciążenia kolana. Swojego czasu gdy borykałem się z kontuzją prostowań nie byłem w stanie wcale zrobić - naprężenia powodowały zbyt duży ból. Za to przysiady - bez problemu.
Może to mój przypadek jest wyjątkiem potwierdzającym regułę? :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Itosu
PS. napisalem tak w temacie nie odnoszac sie do zadnego z poprzednich postow. jesli ktos juz o tym wspomnial to sory za powtorke.
PPS. Yamatano jesli naprawde nie mozesz obciazac kolan (napisz dlaczego) to najlpsza opcja wg mnie jest rower (dlugie dystanse lub interwaly sprinterskie)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą mam podobne doświadczenia - jak wykonuję prostowanie kolana na maszynie, to najbardziej 'przeszkadza' mi obciążenie kolana, a dopiero później mięśnia czwórgłowego...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skośne i dolne mięśnie brzucha...
- Ponad rok temu
-
buty offroad
- Ponad rok temu
-
Cykl na stackach kreatynowych przed zawodami...
- Ponad rok temu
-
Glutamina
- Ponad rok temu
-
Ból pleców - pomocy
- Ponad rok temu
-
Pij mleko-czy na pewno będziesz wielki?
- Ponad rok temu
-
drazek dla duzych :) ?