co innego ''puzzle''co innego mata apasnicza.''maty'' potrafia byc''zapadajace sie,przez co utrudniaja poruszanie a tak wlasciwie p.Tomaszu,dlaczego San Shou cwiczone jest na boso?Na twardej podłodze da się ćwiczyć, ale ćwiczący w ten sposób nie mogą mierzyć się z tymi ćwiczącymi na macie
nie rozumiem o co Tobie chodzi.... ja ostatnio cwicze wiekszosc czasu nie dosc ze na macie to w butach i co z tego :wink:
W butach, czy bez?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co innego ''puzzle''co innego mata apasnicza.''maty'' potrafia byc''zapadajace sie,przez co utrudniaja poruszanie
ja cwicze na macie do judo
a tak wlasciwie p.Tomaszu,dlaczego San Shou cwiczone jest na boso?
szczerze nie wiem.... 8O nigdy o tym nie myslalem, w sumie to ciekawe pytanie bo mam zdjecia z poczatkow sandy i tam chlopaki maja takie dziwne buty na nogach wygladajace jak kozaki dla lasek na zime (te takie na plaskim obcasie i pumpiaste)
spytam sie jutro bo znam faceta co pomagal wprowadzac sanda na samym poczatku wiec on powinien wiedziec, teraz juz jest za pozno ze by do niego dzwonic
Napisano Ponad rok temu
taki sobie off-topic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tym biodrem do przodu to bym kwestionowal, przynajmniej przy wykonywaniu kopniecia prostego do przodu, tzn tlumacze biodro oczywiscie nie pozostaje w tyle no bo kopiemy do przodu, ale nie ma zbytniego wychylenia/wyciagniecia biodra, czyli kopniecie do przodu przynajmniej w naszym przekazie jest wykonywane wlsanie bez biodra (zawsze mam przed oczami takowa karykature kopnicia przedniego z biodrem, gdzie jak sie patrzy z boku to nie wiadomo kto kogo napedza : noga wyrzucona do przodu ciagnie cialo, czy tez cialo leci za noga... , natomiast boczne, jak rowniez sierpowe sa raczej wykywane z biodrem, wlasnie dlatego ze przy innych niz przednie kopniecie wkladanie biodra pozwala uwolnic sile i jej nie blokowac, natomiast przy przednim kopnieciu, wlozenie biodra moze byc powodem utracenia, tudziez bycia wybitym z rownowagi. Oczywiscie powtarzam to ze bez biodra to nie znaczy ze cialo jest zmiazdzone, ale nie ma tego wyrzuceniaA w kwestii motoryki, to my oczywiście "z biodrem do przodu", zresztą to przy większości kopnięć (czyli boczne też tak).
Napisano Ponad rok temu
To kopniecie o ktorym mowi Jarek pozwala bardzo szybku uwolnic noge, ale tez ma duzo mniejsza sile niz kopniecie z biodrem co jest raczej oczywiste i niema sie nad czym rozwodzic :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- zaznaczam ze przedstawiam kopniecie z przekazu, ktory cwicze i nie jestem tutaj jedyny,
- szczegoly wykonania moze sa wlasnie interesujace, nawet jesli kazdy bedzie mial rozne odczucia i bronil swego, ale to sa akurat podstawy dyskusji, a jesli wszystkiego jest po 8 mielionow, to kazdy ma racje tylko oczywiscie moja racja jest sluszniejsza
Fajnie mnie cytowac tylko jeszcze warto zrozumiec o co mi chodzilo!! Poniewaz nie angazowanie biodra moze i minimalnie odejmuje sile i nad tym tez mozna by dyskutowac, tylko tu chodzi o zachowanie kontroli nad noga jak rowniez zachowanie mobilnosci. Dlatego wlasnie jest sie nad czym rozwodzic, bo biorac pod uwage walke w krotkim dystansie, a takowy wlasnie preferuje wing chun, nie pakowanie biodra wlasnie w tym kopnieciu pozwala mi reagowac. A celem kazdego ataku jest raczej wlasnie kontynuacja, no chyba ze chcemy "one shoot", czyli podejscie bardziej karate? a szczegolnosci shotokan itp...To kopniecie o ktorym mowi Jarek pozwala bardzo szybku uwolnic noge, ale tez ma duzo mniejsza sile niz kopniecie z biodrem co jest raczej oczywiste i niema sie nad czym rozwodzic
Napisano Ponad rok temu
chcesz prowokowac czy smiejesz sie ze stylu wing chun?
W jakim przekazie mokasyny są częścią tego stylu?
[edit]chyba, że chodzi o to, że jak się ćwiczy *ng *n to się już ma taki styl garderoby :wink:
Napisano Ponad rok temu
trochę dystansu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium VingTsun - forma tyczki
- Ponad rok temu
-
Czerwone stroje faworyzują zawodników
- Ponad rok temu
-