Hartowana czy nie, co wybrac?
Napisano Ponad rok temu
Znalazlem pare mieczy ktore mi sie w miare spodobaly i sa na moja kieszen [na dzis dzien planuje wydac 300-450].
Nie wiem z jakiej stali wybrac ...
z tego co naczytalem sie to najlepsza jest wysokoweglowa 10xx hartowana...
oprocz tego do dyspozycji znalazlem
-wysokoweglowa [bez hartowania...]
-i stal 440 czy cos takiego...
no i z tej wysokoweglowej hartowanej o dziwo jest najtanszy 320~
z nie hartowanej [czy moze poprostu tego nie uwzglednili...nadzieja matka glupich] okolo 440
i okolo tyle samo ze stali
miecz uzywalbym do lekkiego tameshigiri [butelki z woda itp]
jakies porady?
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli koniecznie chcesz mieć miecz to wybierz oczywiście hartowany.
440tak nie zbyt się nadaje na głownie.
Ps. Jak byś serio był zainteresowany tematem miecza japońskiego to mogę ci podesłąć fajny link.
Napisano Ponad rok temu
Wiec chetnie przyjme , tylko musze troche postow ponabijac bo z racji regulaminu nie moge jeszcze sam wysylac pm... obyś to przeczytal , bo po co mam pisac na sile w innych tematach :?
Napisano Ponad rok temu
I nie tnij butelek z woda, bo szybko twoj miecz skonczy kariere.
Poza tym jest wiocha. Do ciec to masz slomiane maty, ktore namaczasz w wodzie, potem wkladasz na stojak i tniesz. Wiem kosztuja nieco, ale w ten sposob mozna sie czegos nauczyc.
Napisano Ponad rok temu
no nic... trzeba by zarobic na lepszy
wogole moze ktos by mi polecil jakis miecz na poczatek w przystepnej cenie... ? Oczywiscie moze byc powyzej tych 400 zl jezeli tanszych -a zapewne tak jest...- nie da rady
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedzmy że wydasz na miecz w granicach 1 tys. zł. Ale nie mając wiedzy i umięjętności to tylko go zniszczysz.
No chyba, że coś trenujesz tylko nie wspomniałeś.
To jak to ztobą Epyon jest?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale za rok ide na studia do Poznania i tam planowalem sie na cos zapisac -raczej tam cos znajde - a poki co to mam jakies filmiki instruktarzowe [o ile sie znam to z Iaido] od znajomego ,normalnie nie dostepne z tego co mi wiadomo... no i podobno dobre ;P ale z braku szerszej wiedzy ciezko mi to stwierdzic ...
no ale to tez nie jest tak ze bym dzien w dzien 'rąbał' te butelki xD
choc z tego co widze to chyba sobie oszczedze ten ostry miecz i pozbieram jeszcze troche zeby kupic sobie jakis na trening Iaido na przyszlosc...tam zapewne tylko z tempym mnie przyjma... moze 'Hanwei Practical Iaito' ?
ps: zna ktos jakies szkoly Iaido w Poznaniu ;p ?
Napisano Ponad rok temu
A co do miecza to poczekaj, nie badz w goracej wodzie kapany.
Pojedz sobie na jakis staz iaido aby zobaczyc co to jest i juz bedziesz wiedzial czy masz zajawke czy nie.
I daj sobie spokój z filmami instruktazowymi. Nie nauczysz sie zadnej sztuki walki z nich. Ruchy owszem gdzie gdzie reka gdzie noga sa, ale nic po za tym.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
-
Iaido...
- Ponad rok temu
-
FECHTSCHULE GDAŃSK - promo 2008
- Ponad rok temu
-