Sens podziału na kategorie względem pasów.
Napisano Ponad rok temu
Jezeli tak to dla mnie temat jest chyba wyczerpany......
Napisano Ponad rok temu
Ja wywodze sie z kyokushin, tam trzeba bylo miec wysoki stopien (niekoniecznie czarny pas), juz nie pamietam chyba 4 kyu, zeby wystartowac - byla to gwarancja, ze oponenta nie zabija. Oczywiscie zdarzalo sie, ze jasnobrazowe laly czarne.
No dobra... zorganizuje te zawody, bez podzialow na pasy i dyscypline - kazdy bedzie mogl zawalczyc wg regul... bjj :wink: Jak wroce.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przetrzymywanie osób na danym poziomie pasa w celu wygrania zawodów. Dodam od siebie jeszcze to, że liczenie w klasyfikacji drużynowej jednakowo medali zdobytych w różnych kategoriach zaawansowania też jest wypaczeniem.
No panowie jezeli tak jest, to nie mówcie mi ze podział na pasy nie jest bez sensu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że znajdziesz multum osób, które po wygraniu kategorii będą nazywani "pseudo-mistrzami". Takie coś na dyplomach i medalach przewidujesz?
Niczego nie przewiduje. Bo rozmawiamy na płaszczyźnie czysto teoretycznej.
Pomyślałem tylko, że fajnie by było w końcu pobratać wszytkich i zjednoczyć się ponad podziałami... i tyle.
Wyrażając brak szacunku do potencjalnych zawodników średno Ci wyjdzie porozumienie ponad podziałami (chyba też wyimaginowanymi, bo myślę, że zawodnicy bjj nie maja nic do zawodników jj i judo).
Napisano Ponad rok temu
Źle to rozumiesz.z tego wynika ze w srodowisku bjj jest duzo takich osób które uwazają ten podział za beznsensowny. Tak mam to rozumiec?Jeźeli ktoś chce może sobie wystartować w wyższychh pasach wyższej wadze więc nie wiem w czym problem (tym bardziej że większośc negujących podziały nie startuje).
Sam posiadam biały pas w BJJ. Nigdy jednak nie startowałem w kategorii białych - osiem lat judo.
Śledząc to dyskusję mam wrażenie, że podział na zawodach wg kategorii pasów głównie przeszkadza ludziom spoza środowiska BJJ.
Bardziej niż z BJJ związany jestem z Muay Thai. Szczerze mówiąc, żałuję że w MT nie ma takiego podziału. Do niedawna turnieje MT dzieliły się na Pierwszego kroku (do trzech walk) oraz ogólne amatorskie - puchary i mistrzostwa (trzeba było mieć stoczoną przynajmniej jedną walkę). Początkiem maja, rozegrana została Liga Muay Thai w Słupsku. Startowali początkujący i zaawansowani. Walki były dobierane poprzez losowanie. I tak jeden zawodnik, w kat. do 81 kg, który miał za sobą tylko jedną walkę, trafił na Mistrza Polski. Efekt - nokaut w pierwszej rundzie.
Przeciwny jestem walką na zawodach zawodnikom o dużej różnicy umiejętności.
Napisano Ponad rok temu
Pzodrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
I tak jeden zawodnik, w kat. do 81 kg, który miał za sobą tylko jedną walkę, trafił na Mistrza Polski. Efekt - nokaut w pierwszej rundzie.
No pewnie, ja tez jestem przeciwny walką zawodników o duzej róznicy umiejętnosci, ale czesto bywa ze pasy nie są odzwierciedleniem umiejętnosci (chociaz z tego co piszecie w bjj tak jest i to mnie bardzo fascycnuje).
A pomijając juz to ,nie raz widzieliscie - i nie musze tu chyba przytaczac przykładów - ze walki zawodników o równych umiejetnosciach konczyły sie w 30 sek, a nawet słabsi knockoutowali lepszych. Takie juz są uroki SW gdzie sie leją po ryjach.
"niema twardych facetów....- są tylko zle trafieni"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W bjj nie leje sie po ryjach, to czysty grappling.
czysta finezja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co ty, dziecko? przecież ten człowiek jest niepoważny. bajki jakieś opowiada. te jego białe pasy z tej samej parafii co półtorej godziny sparingów kubańskich na pełnych obrotach...
no dziecko a kto?
nie znasz mnie?
Napisano Ponad rok temu
to wy mnie jeszcze nie znacie...
Napisano Ponad rok temu
Sam posiadam biały pas w BJJ. Nigdy jednak nie startowałem w kategorii białych - osiem lat judo.
I z jakim skutkiem ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
....Startowali początkujący i zaawansowani. Walki były dobierane poprzez losowanie. I tak jeden zawodnik, w kat. do 81 kg, który miał za sobą tylko jedną walkę, trafił na Mistrza Polski. Efekt - nokaut w pierwszej rundzie.
Jest takie powiedzenie. Jeśli nie potrafisz nie pachaj się na afisz.
Gość jedzie na Mistrzostwa, nie potrafi za wiele i......na co liczy 8O
Właśnie o to chodzi Mistrzostwa to Mistrzostwa- jedziesz zmierzyć się z najlepszymi.
Ja jak jade( i w zasadzie każdy w innych dyscyplinach też ) np na Mistrzostwa Polski w JJ musze się liczyc z faktem, że trafie niz stąd ni z owąd na jakiegoś popaprańca( jak ten [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zanim się pokapuje o co chodzi, wsadzi mi mawaha w łeb i będe miał np wtrząs mózgu.
To, że trafisz na dużo lepszego na zawodach jest wpisane w ryzyko startu.
I to mnie właśnie w startach kręci 8)
Wiesz, że możesz dostać ciężki wpierdol a i tak startujesz bo chcesz sprawdzić czy ktoś jest w stanie twoje obawy spełnić.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio przegrałem pierwszą walkę na MP i odpadłem
A trenujesz BJJ regularnie ?...a Judo ile już nie trenujesz ?
Napisano Ponad rok temu
Wyrażając brak szacunku do potencjalnych zawodników średno Ci wyjdzie porozumienie ponad podziałami (chyba też wyimaginowanymi, bo myślę, że zawodnicy bjj nie maja nic do zawodników jj i judo).
Miałem na myśli podział na zawodników i leśnych dziadków(działaczy)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
spis graficzny technik
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa w Rio- lista obecnosci
- Ponad rok temu
-
Czy można trenować BJJ w lęborku
- Ponad rok temu