Re: Sens podziału na kategorie względem pasów.
dobra mi styka, widze, że i tak jak grochem o ścianę
a wystarczyło napisac ze Ty bys bardzo chetnie zobaczył 1,5h walki w parterze i to by załatwiło sprawe.....
startowałes kiedyś w zawodach jakichs czy tylko tak mielesz ozorem??
...a jak napisze ze byłem w kadrze judo i ju jitsu to czy takcy jak Ty przestaną pisac głupie teksty typu "mielesz ozorem, gdzie cwiczysz, jakim masz stopien, gdzie cwiczysz, z kim cwiczysz" tak jakby to miało najmniejszy znaczenie w tej dyskusji, a na słowa krytyki odpowiadają "przyjedz do mojego dojo to zobaczysz" - gdybym miał tak jezdzic na kazde takie zaproszenie to nie miał bym czasu na normalny trening i inne przyjemnosci typu kobiety (na co Maciex81 pewnie nie ma).
Forum istniej aby prowadzic rozmowy na konkretne tematy i rozwijac swoja teoretyczna wiedze w jakims kierunku. Gdyby kazdy swoje stwierdzenie popierał tekstem "przyjedz to zobaczysz" to forumowicze spotykaliby sie na macie, a to forum poza działem "staże, kluby i filmiki z technikami" straciłoby sens bytu. Dla wszystkich takich osobników mam tu test.....
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Wracając do pytania.. nie niestartowałem w zawodach bjj dlatego tak mnie to ciekawi i próbuje znalezc odpowiedz na pare pytan aby - w przeciwienstwie do innych -
poszerzac swoją wiedze teoretyczną.
Wracając do tematu..
Nie zawody sa organizowane zeby kazdy mial okazje sobie powalczyc a nie tylko garstka najlepszych w kraju. Oczywiscie ze zawody wylaniaja dalej najlepszego, jest to kategoria czarnych pasow (w polsce kategoria elita - purpura, braz, czarny). Ale chcemy zeby kazdy trenujacy, niezaleznie od stazu mogl wystartowac, a nie czekal az bedzie wymiatal. Gdyby nie podzial to jaki sens bylby dla bialych czy niebieskich startowac? Dzieki takiemu podzialowi, raz ze pasy odpowiadaja umiejetnosciom, a dwa zawodnik zdobywa doswiadczenie zawodnicze juz od poczatku swojej przygody z bjj. Kategorie nie sa rownie traktowane, wygranie w wyzszych pasach ma wiekszy prestiz, wyzsze sa nagrody, biale pasy nie licza sie do klasyfikacji druzynowej, nie jest tak ze zwyciezca bialych pasow traktowany jest na rowni ze zwyciezca elity.
Rozumiem ze zawodnicy chca nabierac doswiadczenia w walce dlatego jezdza po jakichs tam "pucharach prezydenta Pizdzaiłkowic Dolnych" :wink:
wtedy podział na pasy jest tu bez znaczenia (chociaz swoją drogą zdobywane doswiadczenie po przez walke z lepszymi jest chyba bardziej wartosciowe, bo startowac w zawodach zeby sobie powalczyc jak równy z równym?...). Jezdzimy na zawody bo w naszym klubie nie ma tak dobrych zawodników jak gdzie indziej, bo chcemy sie skonfrontowac z innymi klubami w których poziom i sposób walki rózni sie od naszego. A jak to sie ma do Mistrzostw Polski czy Europy...wydaje mi sie ze wiekszosc jedzie tam, aby zdobywac medale robic kwalifikacje do warzniejszych imprez a nie "poturlac sie". A co do tematu róznicy klas miedzy pasami to nie raz widziałem na zawodach jak goscie z niebieskimi pasami lali tych w czarnych ale to było "zwykłe jj" gdzie podziału na pasy nie ma. Moze faktycznie w bjj róznica miedzy pasami jest ogromna jak to juz pisali koledzy wczesniej...
Charly jak odpowiesz na to pytanie w sposób zadawalający to dla mnie temat sie zakonczy .......hehe
:wink: