Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ochraniacze biustu do sztuk walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

budo_heliotis
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ochraniacze biustu do sztuk walki

Pytanie do Pań ćwiczących: jakich ochraniaczy biustu używacie - jeśli używacie - w sparringach full contact? Od pewnego czasu poszukuję czegoś, co spełniłoby moje oczekiwania w tym zakresie, lecz bezskutecznie. Póki co mam dwa typy: pierwszy z nich to- niestety, nie znalazłam go w ofercie polskich sklepów. Może ktoś wie, gdzie w Polsce można go zamówić? Drugim pomysłem jest ochraniacz ze sztywnego plastiku (kilkakrotnie grubszy, niż np. do szermierki), używany podobno w kickboxingu (tak słyszałam), którego jednak nigdzie w necie nie mogę wyśledzić. Za wszystkie sugestie, gdzie można go kupić, z góry dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Natalia

PS. Umieściłam temat w tym dziale, gdyż nie do końca pasował do "Bazaru". W razie wątpliwości proszę o przeniesienie.

• 0

budo_malta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 898 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ochraniacze biustu do sztuk walki

ja mogę polecić coś takego:
jest to koszulka z wkładanymi sztywnymi miseczkami, które sie nie przesuwają i zapewniają naprawdę duży komfort. nie zasłaniają mostka. zdecydowanie polecam, a takie całe zabudowane plastikowe "coś" odradzam bo jest niewygodne i uwiera. przetestowałam oba.

• 0

budo_heliotis
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki, Malta. Niestety, ochraniacz, który polecasz, jest zbyt cienki jak na moje potrzeby - znajoma testowała, miseczki pękają. No tak, bo zapomniałam dodać, że potrzebuję go do szermierki historycznej, musi więc wytrzymywać (albo przynajmniej dobrze amortyzować) uderzenia i pchnięcia poparte masą ciała przeciwnika, zadane bronią o wadze 1,4 kg. Nie mogę się więc zbytnio przejmować wygodą ;)
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

hmm...kirys?
  • 0

budo_nekochian
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja polecam

Jestem z niego bardzo zadowolona. :-)

• 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

A Ty co bedziesz w samym staniku sie prala na zelazo, ze ma byc taki pancerny ? :)

Cienki ochraniacz wystarczy o ile oslone zewnetrzna bedziesz miala ok.

Pozdrawiam
  • 0

budo_malta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 898 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki, Malta. Niestety, ochraniacz, który polecasz, jest zbyt cienki jak na moje potrzeby - znajoma testowała, miseczki pękają. No tak, bo zapomniałam dodać, że potrzebuję go do szermierki historycznej, musi więc wytrzymywać (albo przynajmniej dobrze amortyzować) uderzenia i pchnięcia poparte masą ciała przeciwnika, zadane bronią o wadze 1,4 kg. Nie mogę się więc zbytnio przejmować wygodą ;)

hehe, to trzeba pytac na forum dotyczacym szermierki historycznej ;) to moze taki jaki proponuje kolezanka powyzej? taki tez mialam, ale mi nie pasowal, a poza tym ja sie na na piesci i nogi boje ;)
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A z czego te szpady są - treningowe stalowe, czy pokazowe z dur-aluminium ??

Co do ochraniaczy to lepiej taki z plastikowymi wkładkami - plastik ma lepszą ochronę przed takimi uderzeniami [pchnięcia, cięcia] - ten Everlasta jest obszyty jakimś skajem, który za pierwszym cięciem\pchnięciem sie przedziurawi - a ten filc ze środka też się po kilku razach rozsypie ale z drugiej strony lepiej amortyzuje uderzenia ... wiem to z doświadczenia bo wielokrotnie ,,testowalem,, różne zabezpieczenia na sobie w różnych formach ataku z różną bronią [taka praca :) ] i szermierke też trenuje :wink:

Zobacz na takie :

• 0

budo_heliotis
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szpady jak szpady... :P tak konkretnie to długie miecze, stalowe, wersja treningowa (tzw. federschwert). Uginają się trochę przy pchnięciach, ale cienkie plastikowe ochraniacze i tak idą przy tym w drzazgi.
Dzięki wszystkim za sugestie i linki, na pewno się przydadzą (choć kirys, z żalem stwierdzam, nie przejdzie ;) .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025