Ruch w biodrach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdy stoję np przy drabince trzymając się jej potrafię unieść nogę (tak jak do yoko geri) mniej więcej o głowę wyżej od mojego wzrostu (mam 180) problem polega na tym iż kolano w wyprostowanej kopiącej nodze powinno być skierowane do góry natomiast u mnie skierowane jest trochę do dołu, dla uzmysłowienia tego dodam że unosząc nogę jak do mawashi tyle że ugięta kopiącą w kolanie, stopa która powinna chować się za udem, wraz z podudziem przy takim unoszeniu unosi się wyżej od uda. Mieliście może podobny problem? Jakimi ćwiczeniami zwalczyć taki defekt?
Jesli unosisz noge jak do yoko geri to w koncowej fazie kolano nogi kopiacej powinno byc skierowane do boku nie do gory...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Musiz popracować nad rozciąganiem dynamicznym mniej statycznego
problem w tym że bez uprzedniego solidnego rozciągania statycznego dynamiczne nie wchodzi w grę, poza tym nie ma ono sensu gdyż problem ze źle zwróconym kolanem tym sposobem jest niemożliwy do rozwiązania.
Jesli unosisz noge jak do yoko geri to w koncowej fazie kolano nogi kopiacej powinno byc skierowane do boku nie do gory...
Tak do boku mój błąd przy mawaszce za to bardziej ku górze.
zia, a sprobuj przy wykonywaniu kopniecia mawashi sie pochylic..złamac w biodrach..na stronce [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz chyba ten problem opisany..
A jakieś wskazówki co do tego pochylenia bo nie bardzo rozumie. Co do tej strony to w którym konkret dziale jest opisany ten problem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no jak jakich wszelskich związanych z biodrami !!!, staw biodrowy, panweki,ścięgna, wiżzadła, przyczepy itdA o jakiego rodzaju bólach mówisz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sportowego odradzam to katastrofa jest tylko kilku mądrych i to przewqażnie przy AWF-ach proponuje specjalistę od bioder-ortopeda lub coś bardziej zawężonego w tej dziedzinie i to dwóch aby ich zweyfikowaćRozumiem, do jakiego lekarza proponujecie się zwrócić? Sportowego? czy jakiegoś innego?
Napisano Ponad rok temu
Może to dobre dla bioder ale czy dla kolanBardzo dobre efekty daje stanie w kiba dachi, nisko, z kolanami rozepchanymi na boki. Trzeba stac regularnie (najlepiej codziennie) i dlugo, ( na poczatek np dwie minuty). Wzmacnia nogi, rozgrzewa i bardzo dobrze sluzy biodrom. Niestety rezultaty nie pojawiaja sie od razu. Zacznij a nie bedziesz zalowac :wink:
Napisano Ponad rok temu
Może to dobre dla bioder ale czy dla kolan Question
Wydaje mi się że jeśli kąt między stopą a podudziem będzie większy niż 90 stopni to dla kolan nie będzie to miało raczej złego wpływu.
A poza lekarzem czy istnieje jakieś ćwiczenie które potrafiłoby sprawić by przy np mawaszce zanim wyprowadzę kopnięcie stopa chowała się za udem?
Napisano Ponad rok temu
A co do "kiba", no coz zdaje sobie sprawe ze to cwiczenie pachnace myszka :wink: tym niemniej skuteczne. Sposrod wielu roznych metod mozesz wybrac co ci najlepiej pasuje. Stanie w kiba to rzeczywiscie droga przez meke , mimo to polecam.
Problemy z kolanami? Slyszalem takie obawy z roznych stron, ja stoje tak prawie co rano od kilku lat i z kolanami nie mam problemow ( dla uscislenia: chodzi mi o porzadne kiba dachi jakie wszyscy znamy z kyokushin lub kung fu tzn z rownoleglymi mniej wiecej stopami i z kolanami nad stopami )
Nie ma sensu tez dluzej dyskutowac, jest to dosc archaiczne cwiczenie ktore z roznych wzgledow moze sie nie podobac, ale na dluzsza mete bardzo dobre. Serdechnie pozdrawiam i rzycze powodzenia w "biodrach"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium Shotokan
- Ponad rok temu
-
"Miłe rozmowy" na forum karate - prośba
- Ponad rok temu
-
Otwarte Mistrzostwa Polski Juniorów i Seniorów PFK
- Ponad rok temu
-
MISTRZOSTWA POLSKI SEIDO KARATE 17.05.2008r. Żary
- Ponad rok temu
-
Karate i gry video...
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy Kyokushin/Shinkyokushin 2008
- Ponad rok temu
-
SEMINARIUM Z KANCHO YOKO NINOMIYA ENSHIN KARATE
- Ponad rok temu
-
Kurs instruktora karate
- Ponad rok temu
-
Zna ktos skuteczne ćwiczenia rozciągające?
- Ponad rok temu
-
Międzynarodowy Turniej Shidokan - Łask 2008
- Ponad rok temu