Skocz do zawartości

Zdjęcie

nadciągnięte ściegna, sposoby szybkiej regeneracji????

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_vegas
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nadciągnięte ściegna, sposoby szybkiej regeneracji????
Witam,

mam pytanko wczoraj na terningu podczas sparingu kolega złapał mnie za noge i z wyprostowaną nogą upadałam do tyłu na pupe i cos mi się nadciągneło w parwiej nodze. Sparaliżowało mi cala nogę od łydki aż do biodra i nie mogłam jej wogole wyprostować, dokuczliwy ból z tyłu nogi. I takie moje pytanie co zrobić aby noga szybko powrócila do sparwnosci, czy mam ja może jakoś rozciągać, naciągać czy wogóle zostawić w spokoju do samouleczenia????

Pozdr
Magda
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: nadciągnięte ściegna, sposoby szybkiej regeneracji????
W ogóle to masz iść do lekarza, a nie samo-cokolwiek. :evil: Może to tylko naciągnięcie, może po prostu upadłaś na jakiś nerw, a może cię czeka dłuższa przerwa na leczenie i ewentualnie rehabilitację.
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Wszystko zalezy czy sciegno jest naciagniete, czy naderwane, czy jeszcze cos innego, proponuje poczekac 1-2 dni, jak nie przejdzie to moze cos powazniejszego i do lekarza. Nie trenuj i nie wysilaj nogi za bardzo w tym czasie.
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poza lekarzem (a najlepiej sportowym rehabilitantem, o czym sie ostatnio przekonalem) to wlasnie lekki ruch i leciutkie cwiczenia, zeby zwiekszyc doplyw krwii.
  • 0

budo_lagartija_rio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

poza lekarzem (a najlepiej sportowym rehabilitantem, o czym sie ostatnio przekonalem) to wlasnie lekki ruch i leciutkie cwiczenia, zeby zwiekszyc doplyw krwii.

no wlasnie przy naderwaniu lub mocnym naciagnieciu to niezbyt ruch bylby wskazany!! wiec ja takich rad raczej nie dawalbym z kapelusza!! ja radzilbym isc do lekarza! POD ZADNYM POZOREM NIE NACIAGAC!!!!!
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak ruch, jak przy naderwanym sciegnie idziesz w gips czesto...
  • 0

budo_nedohin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ogólnie to co napisałaś to masło maślane, ale jeżeli przez jakiś czas nie mogłaś ruszyć całą nogą to nie szukaj przyczyny w mięśniach tylko pewnie uszkodziłaś sobie nerw kulszowy.
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

krok 1. wymrozić jak najszybciej

krok 2. masc przeciwbolwa i przeciwzapalna, zeby jak najszybciej zdusic stan zapalny

krok 3. lekarz jesli rzeczywiscie boisz sie ze cos porzadnego zrobiles (jesli nie masz doswiadczenia w kontuzjach najlepiej nie ryzykowac i przejsc sie do sportowego, jezeli masz doswiadczenie wyczujesz czy nalezy isc do lekarza czy nie)

krok 4. trening - mozesz wykonywac wszelkie cwieczenia (nawet te najciezsze) pod warunkiem ze nie czujesz najmniejszego bolu. ruch przy ktorym cokolwiek czujesz jest dla Ciebie kategorycznie zabroniony dopoki nie wyjeczysz kontuzji. nie ma sensu niepotrzebnie zwiekszac stanu zapalnego.

to tyle jesli chodzi o naderwania, naciagniecia, zerwania itede itepe
jesli to jest nerw tak jak pisze nedohin trudno mi powiedziec bo doswiadczenia nie mam. ja bym do lekarza poszedl.

Pozdr i szybkiego powrotu do zdrowia zycze
Itosu 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024