Dr Ilia Yorga - 10 Dan.
Napisano Ponad rok temu
No tak nadają tytuły Soke. JA tu dopiszę kolejny z amerykańskich wynalazków "Sokemon". Tak właśnie mówi się o takich mistrzach co mają 10 dany nadawane przez bliżej nieokreślone organizacje. Soke wiadomo a końcówka "mon" pochodzi od słowa pokemon. Idealnie pasuje i w tym przypadku.
Co do tych rzekomych organizacji to kolejne w stylu McDojo.
Napisano Ponad rok temu
Bo jak ktoś słusznie zauważył Sensei Jorga taki nie był. Ale tak to bywa z czasem człowiek zakochuje się we własnej legendzie którą stworzyli inni mimo iż czasem nie słusznie.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym - o ile mnie pamięć nie myli Iorga jest uczniem "tradycjonalistów" - Murakami i Kase, więc raczej bliżej mu do tradycyjnych technik i metod treningowych niż liderowi PZKT.
No i w sumie ten dziesiąty dan to też czysto orientalna tradycja. Iluż to wielkich "miszczów" po latach mozolnych treningów, głodówek i medytacji doznawało satori i kreowały swój własny styl lub przynajmniej szkołę.
Napisano Ponad rok temu
Co do egzaminów jeszcze sam powiedziałeś że Sensei Jorga nie ćwiczy karate tradycyjnego więc jak PZKT może uznawać jego egzaminy?
o ile dobrze pamiętam to sensei Jorga ma 8 dan od Nishiyamy z 1998 roku. nie jestem pewien czy ma uprawnienia egzaminatora ITKF chociaż skoro niejaki pan W. Kwieciński stopnie od 1 do 5 dan zdawał właśnie u Jorgi (dopiero 6 dan jest od s. Nishiyamy) to chyba ma (albo miał) prawo nadawać stopnie.
a organizacja ktorą s. Jorga kieruje to WTFSKF - World Traditional Fudokan Shotokan Karate-Do Federation. a wiec chcesz czy nie chcesz to też jest tradycyjne (przynajmniej z nazwy).
z tego co patrze na te nazwy tych organizacji to jakoś nie wydaje mi sie aby miały cokolwiek wspólnego z karate - myśle ze s. Jorga poprostu dostał od nich honorowy stopień.
Napisano Ponad rok temu
Każdy kto choć raz był na seminarium z sensei Jorgą musiał zauważyć jak czesto sensei powołuje sie na sensei Nishijamę czy to w trakcie wyjaśniania kata , nazewnictwa itd.
Poza tym WTFSKF ( federacja Fudokanu ) - jest czonkiem swiatowej federacji karate tradycyjnego
Ale racja ze otrzymał tytuł honorowy od jakiejś organizacji - jak się okazuje to juz dośc dawno .. :? Ciekawe tylko dlaczego dopiero u nas w Polsce zostało to rozdmuchane w takim stopiniu. Znam relacje z pierwszej reki z seminarium w Niemczech gdzie zakazał nazywania sie Soke gdy ktos zatytuował go w ten sposób w czasie ceremoniału rozpoczynajacego seminarium - nie był z tego zadowolony - a było to niecały rok temu.
Jest pewna racja co do tego tzw.Mcdojo - chyba niestety nanaszym podwórku chodzi tylko o pieniadze...
Szkoda - bo nie mozna senseiowi odmówic olbrzymiej wiedzy, autorytetu i sukcesów.
Tak na marginesie to niewielu jest japońskich mistrzów którym udąło sie wykreować własny styl czy szkołę z taka rzeszą "współwyznawców" jaką ma sensei Jorga
Może to jest problem ?
Fudo
Napisano Ponad rok temu
No to byłoby tyle. Pozdrawiam serdecznie
dan
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie narodowego związku to chyba właśnie powstał nowy tu w Polsce 8O tak przynajmniej pisszą na stronie ...
Odnośnie W.Kwiecińskiego to również słyszałem ze on jest trzeciej generacji mistrzem - Funakoshi - Nishiyama - i .. Kwieciński - przy całym szacunku dla dokonań W.K to jakąż trzeba mieć ingnorancję aby tak mówić... :roll:
Pozdrowionka
Fudo
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie W.Kwiecińskiego to również słyszałem ze on jest trzeciej generacji mistrzem - Funakoshi - Nishiyama - i .. Kwieciński
Nie przypuszczałem, że to zrobi taką karierę :?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sensei Hiroshi Shirai w Polsce
- Ponad rok temu
-
Pierwszy numer magazynu Jissen ("walka realna")
- Ponad rok temu
-
Karate i "okinawskie sumo"
- Ponad rok temu
-
Zawody Oyama Karate w Cottbus
- Ponad rok temu
-
Oldschool karate
- Ponad rok temu
-
Pytanie... xD
- Ponad rok temu
-
Fighter In The Wind - ile w tym filmie jest prawdy?
- Ponad rok temu
-
Masato Ikeda odszedł od Matsui..:(
- Ponad rok temu
-
seminarium KYUSHO JITSU
- Ponad rok temu
-
Best Karate 2 - plan treningowy
- Ponad rok temu