Shinkendo
Napisano Ponad rok temu
przeglądałem forum, szukałem w google'ach, ale niewiele znalazłem na ten temat. Chciałbym się co nieco dowiedzieć na temat sztuki walki - shinkendo. Czy to trudna sztuka walki? Ile poziomów kyu? Jakie kolory pasów?
Pytam, bo w domu kultury, u mnie na osiedlu są organizowane zajęcie shinkendo i chciałbym zacząć uczęszczać.
Napisano Ponad rok temu
Tu masz adresy polskich stron poświęconych tej tematyce ( pierwsze które wyskoczyły w googlu):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W internecie znajdziesz informacje ogólne. Nie wiem poco ci więcej na początek.
Karzda sztuka walik jest może być tak samo trudna jaki i łatwa. Wszystko zależy od podejścia ćwiczącego i jego możliwości oraz od trenera.
Co do shinkendo, nic nowego, ot trochę kenjutsu trochę kendo, elementy battodo pzryprawione aikido. Chociaż ja jakoś nie trawię tego dania ani senseia Obaty.
Ps. Nad paskami i stopniami to się moą ludzie zastanawiać jak coś ćwizcą. Jak się nic nie ćwiczy to najpierw trzeba zacząć, a stopnie przyjdą same. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz rację, forum jest po to by jego użytkownicy dzielili się wiedzą. A tobie chwali się, że zanim się za coś zabierzesz chcesz się o tym czegoś dowiedzieć.
Jednak zamiast skupić się na tym co na prawdę ważne wchodzicz w niepotrzebne szczegóły.
Ps. Czekamy na relację z treningu. :-)
Napisano Ponad rok temu
no i co byles ? Bo sroda wlasnie minela...Trening mam dzisiaj i pójdę na niego na pewno, tylko ja zanim zacznę coś robić, to chcę pozbierać trochę informacji (myślałem, że od tego to forum jest), żeby wiedzieć czego się spodziewać.
Napisano Ponad rok temu
osobiscie uwazam ze uzycie w nazwie sztuki slowa "kendo" jest pewna manipulacja,jesli nie naduzyciem.ZNKR i IKF nie maja oczywiscie monopolu na to slowo ale Kendo ma ponad 100-letnia tradycje i jest dosc jednoznacznie kojarzone w srodowisku SW.
z pelnym szacunkiem dla Obata Sensei,z jego zyciorysu wynika ze wywodzi sie on z aikido,uprawial tez ko-ryu i dzialal w nauczaniu aktorow i kaskaderow - z kendo nie mial nic wspolnego/lub bardzo malo/.shinkendo - z dostepnych opisow - wyglada na eklektyczna sztuke,majaca w zalozeniu obejmowac pelny zakres przygotowania czlowieka miecza - kata,tameshigiri,formy dobywania i ciecia/batto/ etc.Kendo/tradycyjne/zrezygnowalo z tych elementow,zachowujac jedynie szczatkowe kata,poszlo za to w kierunku shinai/bogu i walk pelnokontaktowych.
mam nadzieje ze kazdy bedzie mogl znalezc forme sztuki miecza najbardziej mu odpowiadajaca i powtorze za znanym klasykiem - "niech rozkwita tysiac kwiatow!!"
pozdrawiam,maciek dietl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Analizowanie tego slowa w sposób podany przez Oskara ma sens nawet po obejrzeniu kanji:czesc oskar! z romaji,owszem mozna/i jeszcze na kilka innych sposobow/ ale z kanji wynika ze to jest "droga prawdziwego/czystego miecza" pozdro.maciek
真剣 (shinken - ostry, prawdziwy miecz) 道 (dou - droga)
真 (shin - prawdziwa) 剣道 (kendou - droga miecza, kendo)
Ta analiza przestanie straci znaczenie, gdy uznamy, ze 真剣道 (Shinkendou) to po prostu nazwa sztuki walki odrębnej od kendo i potraktujemy ja jako nazwę własną.
PS. To samo rozumowanie można przeprowadzić dla tej samej nazwy pisanej starszymi kanji: 眞劍道. Wnioski są te same.
Napisano Ponad rok temu
sorki, że nie pisałem, ale ostatnio nie potrafię znaleźć czasu "dla komputera" .
Byłem już na trzech treningach i coraz bardziej mi się to podoba, teraz mam dwa tygodnie przerwy, bo sensei ma jakieś pokazy w sekcji aikido i nie ma czasu na shinkendo.
Jako, że mój bokken wygląda dość "obskurnie" postanowiłem go lekko "tuningować":
-zeszlifować (szlif. oscylacyjną)
-pobejcować
-polakierować,
doradźcie czy to dobry pomysł...
Napisano Ponad rok temu
Witam,
sorki, że nie pisałem, ale ostatnio nie potrafię znaleźć czasu "dla komputera" .
Byłem już na trzech treningach i coraz bardziej mi się to podoba, teraz mam dwa tygodnie przerwy, bo sensei ma jakieś pokazy w sekcji aikido i nie ma czasu na shinkendo.
Jako, że mój bokken wygląda dość "obskurnie" postanowiłem go lekko "tuningować":
-zeszlifować (szlif. oscylacyjną)
-pobejcować
-polakierować,
doradźcie czy to dobry pomysł...
to sory to on trenuje shinkendo czy tylko zbiera skladki ? Bo mam wrazenie ze to drugie...
Kup drugi bokken, solidnyi trudny do rozwalenia. To chyba najlepsze rozwiazanie. A tego zostaw na ostrzejsze treningi. PO za tym jak jest prosty czyli nie wygiety na bok to w czym problem ?
Napisano Ponad rok temu
A co do shinkendo. Opisz może na czym polegają wasze zajęcia. Jesteśmy ciekawi. :-)
Napisano Ponad rok temu
A z tym treningiem to jest tak, że zajęcia z aikido są bezpośrednio przed shinkendo, a w tym tygodniu przyjeżdża jakiś super-extra kaskaderski sensei z aikido i po prostu mają przed nim jakiś pokaz, który musi potrwać dłużej, niż normalny trening.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
prośba o pomoc w identyfikacji
- Ponad rok temu
-
Kalendarz imprez iaido i jodo
- Ponad rok temu
-
Seminarium iai-do w Bytomiu 05-11 kwiecień
- Ponad rok temu