Pytanie o noże Eickhorn-Solingen.
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się nad kupnem noża Eickhorn-Solingen, mam na oku dwa modele:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napiszcie prosze czy to jest coś warte.
Chciałbym, aby był uniwersalny, żebym się nie musiał obawiać że się po krótkim czasie użytkowania stępi, czy pognie czy wyszczerbi itp.
Ma być do cięcia , rąbania, ciosania itp
ACK mi się bardziej podoba i wydaje wytrzymalszy, ale nie jestem pewien czy mi sie dobrze wydaję.
Posiadam Eickhorn-Solingen Pocket Rescue Tool V i jestem z niego zadowolony, dlatego rozważam kupno noża tej marki.
Oczywiście inne propozycje bardzo mile widziane.
Chciałem gb7 ale "troszke" więcej kosztuje więc jego kupię za pare miesięcy.
Dzięki , pozdrawiam
-gjd-
Napisano Ponad rok temu
nigdy nie widziałem z bliska noży tego producenta, nie wiem jak u nich z jakością, ale sobie myślę, że taki tactical-dziwoląg z pierwszego linka nawiązujący do "noży przetrwania" hamerykańskich pilotów śmigłowców to chyba na codzień raczej mało uniwersalny będzie:Chciałbym, aby był uniwersalny, żebym się nie musiał obawiać że się po krótkim czasie użytkowania stępi, czy pognie czy wyszczerbi itp.
Ma być do cięcia , rąbania, ciosania itp
niski szlif w cięciu i ciosaniu nie pomoże,
rąbanie 13 centymetrowym ostrzem też wygodne nie będzie
wyrośnięty górny jelec może przeszkadzać w każdej innej czynności, niż dziabnięcie bliźniego
widzę, że z 440A to tłuką, więc długiego trzymania ostrości nie oczekuj
poza tym obfite ząbkowanie obu stron głowni wytrzymałości jej nie doda
Napisano Ponad rok temu
Też mi się zdaje, że ten pierwszy to dziwoląg, za dużo wszystkiego na za małym kawałku.
A co sądzisz o tym drugim, piszą tam że go bundeswehra używa, więc wydało mi się że jest dobry w miarę. Cena około 600 pln chyba.
Aha, i czy 440A jest bardzo do d**y?
Napisano Ponad rok temu
Na innej stronie piszą o ACK:
"Blade Material: High Carbon Steel"
co to znaczy?czy to jest tak ogólnie napisane na odp*****l się? czy jest coś takiego jak HCS?
Napisano Ponad rok temu
Za niewielkie pieniądze możesz kupić sobie nóż z ostrzem stałym, który będzie znacznie bardziej praktyczny, nawet za stali 154CM. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Jak się postarasz i poszukasz, to cena będzie znacznie mniejsza niż w sklepie z linka.
Jeśli chcesz coś trochę podobnego do tych ze zdjęcia, to lewituj w stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . Jego użyteczność jest bowiem nieporównywalnie większa.
Napisano Ponad rok temu
600 zyla za coś takiego (w dodatku z niewiadomo jakich materiałów) to IMHO, delikatnie mówiąc, przesadaA co sądzisz o tym drugim, piszą tam że go bundeswehra używa, więc wydało mi się że jest dobry w miarę. Cena około 600 pln chyba.
na dobrą sprawę nie wiem co warte te koziki z linka, ale za te pieniądze można mieć już nóż renomowanego producenta z topowych materiałów, lub customa od polskiego knifemakera
poza tym:
na forach nożowych próżno szukać amatorów tych noży, więc coś musi być na rzeczy...
Aha,
armia być może go używa, ale jak wiadomo we wojsku na wyposażeniu jest nie to co jest najlepsze, ale to co dostarczył producent, który uprzednio wygrał przetarg...
to mniej więcej tyle znaczyNa innej stronie piszą o ACK:
"Blade Material: High Carbon Steel"
co to znaczy?czy to jest tak ogólnie napisane na odp*****l się?
tak się najczęściej (acz nie wiem, czy też w tym przypadku) pisze o popularnej nierdzewce, faktycznie miekkiej jak plastelina, wyprodukowanej przez naszych przyjaciół z dalekiego wschodu,
z tym, że tak naprawdę powinni pisać Low Carbon Steel , albo Niewiadomo Ile Carbon Steel
Napisano Ponad rok temu
Teraz napewno żadnego z nich nie kupię.
Postanowiłem kupić GB7 Chrisa Reevea, ale jak juz napisałem, dopiero za pare miesięcy.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak tu jest ze jak chcesz o czyms se pogadac to se zaloz nowy temat
bo twoja ma z tematem tyle wspolnego ze to noz i to noz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tabela
- Ponad rok temu
-
Szukam sklepu w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Sweeney Todd
- Ponad rok temu
-
dobry sklep w poznaniu?
- Ponad rok temu
-
420 Sub Zero czy 4116 Krupp Stainless ?? Proszę o opinie.
- Ponad rok temu
-
BlackHawk/MOD NIGHTWING - trzy wersje , którą wybrac ?
- Ponad rok temu
-
fixed na zimę
- Ponad rok temu
-
BlakHawk MOD Crucible Folder
- Ponad rok temu
-
czarna BMa od ruskich
- Ponad rok temu
-
Opinie na temat 440HC w MT