Rozbój ...
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym się dowiedzieć o rzeczach takich jak : wykrywalność , orzecznictwo sądów czyli jakie kary wpadają w razie złapania sprawcy , co właściwie jest jako rozbój kwalifikowane (czy kradzież torebki na wyrwe to rozbój ? ) a co nie .
Na forum mamy kilku prawników i przyszłych prawników , są policjanci i ludzie związani z wymiarem sprawiedliwości tak więc jest okazja żeby zebrać kilka informacji do kupy i żeby powstał w tym dziale jakiś wartościowy temat .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Art. 280 § 1. „Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.”
§ 2. „Jeżeli sprawca rozboju posługuje się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym albo działa w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się taką bronią, przedmiotem, środkiem lub sposobem, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.”
To wg kodeksu, a tutaj linki do 2 artykułów wyjaśniających o co chodzi:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - bardziej skomplikowanie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - mniej skomplikowanie
Są też komentarze, np. Zolla, ale wydaje mi się, że to Ci wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
Pewno ktoś z budoprawników albo budopolicjantów ma rozeznanie jakie zapadają wyroki .
Chodzi mi o sytuacje w której np podejrzany przyznaje sie do zarzutów i nie był wczesniej notowany . Wiem że na to się składa wiele czynników ale interesuje mnie jakie wyroki zapadały w znanych wam sprawach . Może ktoś ma znajomego rozbójnika to napisze ile dostał ??
Aha i co to znaczy że od 2-12 ?? Tzn. że jeżeli tylko udowodnią komuś wine to czeka go najmniej 2 lata pozbawienia wolności czyli co najmniej 2 lata odsiadki w pierdlu bez zawiasów ?? Innymi słowy czy za rozbój można dostać zawiasy ??
Napisano Ponad rok temu
Można. Chociaż z tego co wiem to różne wyroki zapadają. Ogólnie rozbieżność jest jak stąd do rzeki Pekos.Innymi słowy czy za rozbój można dostać zawiasy ??
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Rozbój? Wymuszenie? Przydałaby sie jakaś fachowa opinia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No niestety nie moge sie z Tobą zgodzić. Zwykły rozbój traktowany jest jako występek i zgrożony karą od lat 2 do 12. Do najcięższych (zbrodnia) zaliczany jest Art.280 §2 czyli napad/rozbój z bronią w ręku.jest to przestepstwo kwalifikowane do tych najciezszych.
Co do zawiasów to możliwe, że sie pomyliłem. Mój błąd polega m.in. na tym, że użyłem słowa rozbój w potocznym znaczeniu. Tymczasem jak sie okazuje "rozbój" na kwote poniżej 250zł nie jest traktowany jako rozbój tylko jako kradzież.
Apropo zawiasów :
Art. 69. § 1. Sąd może warunkowo zawiesić wykonanie orzeczonej kary pozbawienia wolności nie przekraczającej 2 lat, kary ograniczenia wolności lub grzywny orzeczonej jako kara samoistna, jeżeli jest to wystarczające dla osiągnięcia wobec sprawcy celów kary, a w szczególności zapobieżenia powrotowi do przestępstwa.
§ 2. Zawieszając wykonanie kary, sąd bierze pod uwagę przede wszystkim postawę sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste, dotychczasowy sposób życia oraz zachowanie się po popełnieniu przestępstwa.
§ 3. Zawieszenia wykonania kary nie stosuje się do sprawcy określonego w art. 64 § 2, chyba że zachodzi wyjątkowy wypadek, uzasadniony szczególnymi okolicznościami; zawieszenia wykonania kary, o którym mowa w art. 60 § 3-5, nie stosuje się do sprawcy określonego w art. 64 § 2.
§ 4. Zawieszenia wykonania kary ograniczenia wolności lub grzywny nie stosuje się wobec sprawcy występku o charakterze chuligańskim; sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności w szczególnie uzasadnionych wypadkach.
Być może strzele teraz interpretacyjnego babola, ale wydaje mi sie, że powołując sie na ten ostatni wytłuszczony fragment możnaby teoretycznie wykonywanie kary zawiesić. Nie wiem, nie orientuje sie, bede sie musiał adwokata zapytać.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego od dziś pier... walki na ulicy.
- Ponad rok temu
-
Co z dziewczyną?
- Ponad rok temu
-
Ulica
- Ponad rok temu
-
Walka a HIV
- Ponad rok temu
-
Policjanci w akcji